In vizor

Intervențiile pompierilor din Cluj, îngreunate din cauza autospecialelor vechi. Cea mai „bătrână” mașină are 40 de ani

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj stă foarte bine la capitolul ambulanțe și echipamente de prim ajutor. Dotarea cu autospeciale de intervenție cu apă și spumă lasă însă de dorit. Pompierii sunt nevoiți să facă manevre de forțe și mijloace când au o intervenție mai mare, cum a fost de exemplu în cazul incendiului de anul trecut de la Gherla și incendiului de la hala din Câmpia Turzii.

„Parcul auto ISU Cluj este nou 100% acum datorită faptului că la finalul anul trecut am primit prin programul cu fonduri europene toate ambulanțele repartizate pentru noi. Am primit o ambulanță de la Primăria Florești, o ambulanță de la Asociația Beard Brothers și fonduri de la Primărie și Consiliul Județean. Dacă la tehnica pentru prim ajutor stăm foarte bine, pe cealaltă parte stăm foarte prost. Avem mașini vechi, ultima o avem de acum doi ani, iar restul sunt vechi. Dacă avem o intervenție mai dificilă trebuie să facem manevre de forțe și mijloace astfel încât să ne putem desfășura activitatea corespunzător”, a declarat general șef de brigadă, Ion Moldovan, șeful ISU Cluj.

Cea mai veche autospecială cu apă și spumă datează din 1980 și funcționează la Detașamentul de Pompieri Huedin. ISU Cluj mai are în dotare cinci autospeciale de capacitate medie cu o vechime de cinci ani.

„Dacă detașamentul Cluj la un moment dat avea șapte mașini, acum ne bazăm pe trei mașini funcționale. Detașamentul 1 Cluj-Napoca este cel mai solicitat și aici ar trebui să avem cele mai multe și cele mai bune. Dacă aici avem doar atâtea autospeciale, vă imaginați că la celelalte detașamente avem mult mai puține”, a precizat Ion Moldovan.

Conducerea ISU Cluj a subliniat faptul că atunci când există evenimente mai mari, este dificil de intervenit din cauza dotării slabe cu autospeciale.

„Am avut intervenția de la Gherla din decembrie, cu incendiul de la sala de evenimente când am trimis și mașini de la Cluj pentru că a fost un eveniment foarte mare. Un alt eveniment de aceeași factură a fost la hala din Câmpia Turzii, unde au fost pierderi foarte mari, dar dacă nu interveneam noi prompt pierderile ar fi fost și mai mari. Alte evenimente spectaculoase nu au fost. A existat însă o creștere a incendiilor pe final de an. Accidentele sunt însă în creștere, dar din fericire nu am avut anul trecut cod roșu activat, adică atunci când sunt victime multiple”, a mai spus Moldovan.

Printr-un program cu fonduri europene se derulează achiziționarea a 500 de mașini pe toată țara. În Cluj se vor repartiza nouă autospeciale. Conducerea ISU Cluj estimează că acestea vor acoperi necesarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *