Din oras

Internatul Liceului pentru Deficienti de Auz, finantat din fonduri UE

Internatul Liceului pentru Deficienti de Auz din Cluj ar putea fi construit din fonduri europene. Cei 250 de elevi ai scolii asteapta inca din 2009 sa se mute in noul internat, insa constructorul, o firma controlata de omul de afaceri Gicu Gansca, a renuntat la lucrare, nemaifiind multumit de pret. Contractul cu Grup 4 Instalatii nu a fost inca reziliat, insa expira in martie 2014.

Continuarea lucrarilor la internatul Liceului pentru Deficienti de Auz, lasate de izbeliste de firma Grup 4 Instalatii, ar putea fi asigurata din fonduri europene. Valentin Cuibus, seful Inspectoratului Scolar Judetean Cluj, a declarat pentru Ziar de Cluj ca a solicitat 34 de milioane de lei, fonduri europene acordate prin Ministerul Dezvoltarii, pentru a duce la bun sfarsit un numar de 27 de investitii neterminate la mai multe scoli din judet. Pe lista de finantare a acestor lucrari se afla si internatul Liceului pentru Deficienti de Auz.

Constructia internatului si a cantinei a inceput in 2009, cand firma controlata de omul de afaceri Gicu Gansca a castigat licitatia de executie a lucrarilor. Valoarea contractului semnat intre scoala si societatea de constructii a fost de 3,6 milioane de lei (cu TVA).

Potrivit aceluiasi contract, termenul de executie era de 16 luni, cu posibilitate de prelungire in functie de fondurile publice alocate, finantarea urmand sa fie acordata de Consiliul Judetean Cluj.
Intre timp, s-au semnat cateva acte aditionale, iar astfel ultimul termen de finalizare a lucrarii este martie 2014. Numai ca, din 2009 si pana in prezent, cei de la Grup 4 Instalatii au reusit sa realizeze numai 11% din constructie.

Dupa semnalarea acestor probleme de catre publicatia noastra, la sfarsitul anului trecut, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu promitea ca in 2014 va aloca toata suma necesara continuarii lucrarilor, adica in jur de 3 milioane de lei. In schimb, in proiectul de buget s-a alocat pentru scoala suma de 130.000 de lei. Tot Uioreanu promitea ca va rezilia contractul cu Grup 4 Instalatii, insa acesta este inca valabil, pana luna viitoare.

“Am alocat aceasta suma ca baza de pornire pentru o noua licitatie si pentru continuarea lucrarilor. Pe masura ce se lucreaza, la rectificarile bugetare am mai fi acordat si restul de bani”, a declarat Cornelia Trif, purtator de cuvant al Consiliului Judetean Cluj. Cat priveste rezilierea contractului, Trif spune ca este semnat intre firma si scoala.

Intre timp, cei de la Inspectoratul Scolar Judetean vin cu o alta solutie de finantare, din fonduri europene.

“Avem aceasta posibilitate, sa finantam lucrari neterminate la mai multe scoli din judet. Proiectele sunt licitate, trebuie doar finantate”, a spus inspectorul-sef Valentin Cuibus.

Acesta nu stie daca lucrarile vor fi continuate cu acelasi constructor. Totusi, contractul cu Grup 4 Instalatii expira luna viitoare. Directoarea liceului, Zoe Piontchievici spune ca se doreste incetarea contractului cu firma de constructii si contractarea alteia.

Important de mentionat este ca, in 2013, Consiliul Judetean Cluj a alocat pentru continuarea lucrarilor un milion de lei, in doua transe de cate 500.000 de lei. Directoarea Zoe Piontchievici spune ca se putea construi inca 25% din cladire, cu aceste sume, insa constructorul, Grup 4 Instalatii, a refuzat sa continue. Motivul: nu au mai fost multumiti de pret.

In tot acest timp, elevii acestei scoli dorm inghesuiti in camere de cate 30 de paturi, in conditii deloc potrivite pentru un trai decent. Ramane de vazut, asfel, daca lucrarile vor fi continuate de constructor la acelasi pret, o data cu obtinerea finantarii.

In contract se arata ca “pretul contractului este ferm, cu exceptia situatiilor in care au avut loc modificari legislative, al caror efect se reflecta si in cresterea sau diminuarea costurilor de baza carora s-a fundamentat pretul contractului”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *