Editorial

Interlopii urii

Vă recomand un material publicat de Codruţa Simina în PressOane, prin care ziarista demonstrează cum (citez):

„Prezența senatoarei Diana Șoșoacă pe Facebook este gonflată artificial de cel puțin 15 pagini create și administrate din afara României, din țări precum Vietnam, Filipine, India sau Republica Dominicană. Însumate, cele 15 pagini au o audiență de aproape trei ori mai mare decât canalul ei asumat oficial de comunicare. Şi toate se ocupă să injecteze cu succces conținut conspiraționist preluat din Sputnik România Moldova și alte site-uri care publică falsuri pe bandă. Şi live-urile ei.”

Creând, vorba sursei citate, un adevărat “ecosistem al dezinformării”, în care tot “cospiraţionistul” este notificat “din oră în oră în feed live-urile ei sau fragmente din ele, fotografii cu ea și articole apocaliptice despre dictatură și genocid.”

Prin urmare (citez): “pentru unii români, așa arată realitatea. Fără nuanțe și fără loc de discuții. Doar urlete, nesiguranță, violență și frică.”

Pe marginea acestui articol, amicul Szakats Istvan se întreabă: “Ce fac serviciile?”

Şi tot el răspunde: “Iată ce fac:

1. Recent, am mai putit citi odată cum Sputnik este un instrument de manipulare al Rusiei.

2. Domnul director Țene de la Primărie este un colaborator cheie al Sputnik.

3. Domnul Țene duce Napocanews – în anii de glorie, doldora de legionarisme, conspiraționisme și fake news.

4. Co-făptaș în Napocanews cu domnul Țene este un anume domn George Bara.

5. Numele domnului Bara mai apare și în celebra „Lista lui Dughin”.

6. Numele domnului Bara mai apare și în Wikileaks, ca unul care e implicat în dezvoltarea de software folosit în aplicații de „actionable intelligence” pentru servicii / guverne.

7. În tot acest timp (v. 4, 5 și 6) domnul George Bara cică dezvoltă software de detectat fake news.”

Şi-i răspund: serviciile pun osul la dezinformare, asta fac. Naţionalism socialismul lui Nea’ Ceaşcă e cultivat cu sfinţenie în şcolile care îi “educă”. De aceea au exista PUNR şi Vatra Românească, PRM şi Vadim Tudor, PPDD, Becali şi acum Simion şi Şoşoacă. Unul “bun”, altul “rău”. Să aibă de unde “alege” şi distruşii în educaţie mai moderaţi. Care mai au urme de bun simţ.

Dar e un joc care se joacă numai de-a acţiunea-reacţiunea. Dacă guvernanţii nu ar fi imbecili şi nu şi-ar fi urmărit numai propriile interese, vizibil şi-n dispreţ comunicaţional evident faţă de “populime”, atunci nu se ajungea aici.

Suntem o societate segregată. De 30 de ani numai la asta se lucrează: “ai lor, ai noştri”, “ei” şi “noi”. Ori segregarea își are limitele ei. Și se termină-n revolte şi răscoală – mai ales când sunt atâţia oameni lăsaţi la cheremul dispreţului public şi în sărăcie – că noii şi vechii securişti au descoperit capitalismul. E doar capitalism de cumetrie şi se vede. De aceea România e ruptă în două lumi care se urăsc cu pasiune – iar Iohannis cu al lui „Peeee Seee Deeee”, doar a reuşit să mai toarne gaz pe foc. Iar oaia ţurcană din fruntea Ministerului Muncii, înverşunată doar pe cât câştigă ăia fără dinţi, nu şi cei înstelaţi pe sub surtuc, doar strică acolo unde e, prin imbecilitate manifestă.

La ora asta, avem nevoie de mai mult egalitarism între categoriile sociale din România. Că nu o putem duce în “prosperitate” şi “propăşire” cu milioane de oameni lăsați în urmă. Abandonaţi la şters fundul bătrânilor din Europa.

Revenind, naţionalism socialismul (securismul şovin-xenofob) e şi un răspuns la banii pompaţi de FIDESZ în UDMR, şi un răspuns la lipsa de comunicare a intenţiilor acestui partid. 50 de ani de educaţie centralistă (după alţi 50 trăiţi de România cu Capitala numai la Bucureşti), nu îi desfaci cu declaraţii despre autonomie, fără să găseşti modul coerent de a comunica ce înseamnă asta în realitate. Aşa că toţi aceşti interlopi ai urii profită făcând gălăgie şovin-xenofobă. Trebuie schimbat modul de comunicare. Distruse liniile lor de comunicare. E clar că bâta verbală din virtual e acum mai distructivă decât cea reală din teren.

Iar a făcut un jurnalist munca pe care trebuia să o faca un organ al statului. Acum trebuie insistat ca organul statului să aplice legea şi să ceară destructurarea acestui mecanism de propagandă care pune în pericol sistemul de sănătate din România. Adica să îl trateze ca ceea ce este în realitate: un atac direct la adresa intereselor ţării.

Acum se vor vedea interesele. în fond nici baronii drogurilor nu au existat (şi încă mai există), fără interese statale.

“Da”, zice Istvan, “cu mențiunea că înainte de 89 la Secu se purta naționalismul ateu, iar după 89 a început să se poarte naționalismul creștin. În deceniile de naționalism ateu (când ștabii totuși își duceau plozii noaptea, cu Volga la baptizat sau pur și simplu își aduceau popa acasă în Volga antemenționată – vezi cazul popii din Biserica cu Steaguri din Mărăști), încet s-a atrofiat și iubirea cu Codrenii. Apoi, după 89, a trebuit să treacă ani buni până băeții să se reinventeze în iubirea întru Hristos și Zelea. Ca un semn, în rapoartele anuale publice de după 89 ale SRI, la categoria extremismul de dreapta, în primii 3 ani mai apare scris despre Legionarism, dar din ce în ce mai puțin, apoi din 94 pur și simplu dispare.

Na, generațiile se succed și în Secu. S-au dus babacii cu ochii albaștri care nu făceau cruce, au veni tinereii care își fac cruce.”

Corect.

Dar vorbim de cele două extreme ale securismului naţionalist. Şi e remarcabilă absența totală a securismului de stânga din spațiul politic și intelectual al ultimilor 30 de ani. Brusc, după 89, nici nu s-a răcit bine cadavrul lui Ceaşcă şi securismul de dreaptă a devenit omniprezent politic și intelectual (deh!) și chiar a reușit să pătrundă puternic în tot ce înseamnă societate „civilă” (şi-au creat-o pe a lor, după eşecul Alianţei Civice), economie (toate devalizările) şi politică. Dar mai ales în „cultură”.

Dintr-o dată, naționalismul, antisemitismul, xenofobia și rasismul au devenit Hrana întru eternitate a Fiinţei Nației în Grădina Maicii Domnului. Discursul securist de dreapta există printre academicieni, în toate partidele, la „telectuali”, cât şi la intelectualii cu papion şi burta revărsată peste brăcinari, la televiziuni, în manuale, în școli, la crâşmă, pe bancă din faţa casei.

Nici Bunul Dumnezeu n-a scăpat să nu fie atras în această vâltoare, iar Maica Domnului e numai un pretext pentru a curăţa de „dujmani” acest pământ blagoslovit încă de la pelasgi şi daci citire. De aceea am avut şi mai avem partide de securism de dreapta care, periodic, infestează Parlamentul (vezi: PUNR, PRM, PP-DD, AUR). Nu degeaba aproape orice intelectual „democrat” de la noi, şcolit „sorbonistic”, face apologia “Sfinţilor Închisorilor” cu diagonală şi cămaşă verde.

Prin urmare, securism-legionarismul doar o ţâră ce s-o hodinit.

Numai Maica Rusia nu doarme.

Şi, gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *