Din oras

Intelectualii Clujului iau poziție: „Știm cu toții că e un lucru ilegal ce se face acum la Untold. Nu credeam că metodele lui Funar vor învia la Cluj pe vremea lui Emil Boc”

Scris de 71,030

Intelectualii Clujului încep să ia poziție și să exprime în spațiul public opinii legate de aspecte care țin de organizarea Untold, aspecte pe care le consideră a fi ilegale:

„Untold. Atîta lume străină și vesel agitată pe termen scurt prin Cluj n-am mai văzut de cînd era Caritas-ul. Șarlataniile lucrative mizează pe numere mari.

Știm cu toții că e un lucru ilegal, ce se face acum la Untold: nici o inițiativă privată nu are dreptul să închidă cu garduri un parc public, să ceară bani pentru a permite accesul oamenilor pe un spațiu comunitar; nici o inițiativă privată nu are dreptul să perturbe ordinea și liniștea publică, după ora 23, să deranjeze de-a lungul întregii nopți cîteva zeci de mii de cetățeni ai Clujului, care nu sînt interesați de programul lor “artistic”. La acestea ni se răspunde că: a) totul ține doar 4 zile; b) orașul are de cîștigat (inclusiv) financiar. Dar unde scrie că o Primărie din România are voie să suspende 4 zile statul de drept și să încalce legea, dacă a) e doar pentru puțin timp; b) e rentabil?!

Exact asta s-a întîmplat și la Caritas: toata lumea a avut de cîștigat (atîta timp cît ilegalitatea funcționa). Așa că s-a constituit o mega-complicitate socială, în care ordinea și legalitatea au fost blocate, prin ordin de la Primăria lui Funar, cu sprijinul presei, care publica listele de “cîștigători”, cu înflorirea CFR-ului (care aducea lumea la Cluj – inclusiv din străinătate), spre bucuria hotelierilor etc.

Nu credeam că metodele lui Gheorghe Funar vor învia la Cluj pe vremea lui Emil Boc…

Anul trecut, sub alta denumire, au cerut si obtinut ceva finantare de la primarie. Nu si-au platit integral impozitele si chiriile nici dupa un an. Recent Curtea de Conturi a constatat ca acele finantari ale primariei erau ilegale. Banii publici fusesera dati pentru o manifestare care urma sa faca la rindul ei bani (ceea ce era ilegal).

Anul acesta – sub numele Untold – au cerut citeva milioane de la primarie dar, in preajma publicarii raportului critic de la Curtea de Conturi, si-au retras solicitarea. Asadar in 2016 intreaga paranghelie e strict privata. Dar politistii care au inchis circulatia pe linga Somes, cu o saptamina inainte, si vegheaza permanent pe carosabil pentru buna desfasurare a unui festival privat sint ai statului. Dar tramvaiele care si-au suspendat circulatia timp de o saptamina din cauza Untold sint ale institutiilor publice locale.

La Cluj, in centrul orasului, o adunare de galagie scrisnita si zgiriata (clubbing) se tine de la ora 23 pina dimineata, 4 nopti la rind, printre blocuri cu mii de oameni, la un volum care cutremura toate geamurile. Preturile de bilete/abonamente sint la cote ametitoare. Banii intra in buzunarele citorva milionari, care au greutati si dupa un an sa-si plateasca impozitele, chiriile si furnizorii.

Cu vreun secol in urma, I.L. Caragiale a scris o piesa de teatru. Doi batrini se sperie noaptea in pat, fiindca afara se trage cu pistolul, ceea ce nu-i normal. La sfirsit afla ca era politaiul beat, care trecea pe strada si tragea in aer de bucurie. Brusc batrinii se linistesc: daca trage politia noaptea cu pistolul, atunci e voie, asta e foarte normal. Asa si la noi. Legea este incalcata la initiativa Primariei, care inchide strazile precum si un imens parc public, cu o saptamina mai devreme, pentru ca nimic sa nu deranjeze, Doamne fereste, ilegalitatea. Aici, la noi, Politia pazeste festivalul privat, care incalca legea.

Cred ca primele 100 de plingeri in instanta ar fi mai greu de adunat. Celelalte ar veni apoi cu valul…

 Actualele oficialitati (oras + judet) au construit un imens stadion si o imensa sala de sport. Din pacate ele cam merg pe faliment, fiindca au de platit impozite uriase. Trebuie rentabilizate. Logica e politico-economica, iar somnul de noapte, timp de o saptamina, pentru un sfert de municipiu, este ultimul aspect care mai conteaza”, a scris Laszlo Alexandru, profesor la Colegiul Național „George Barițiu”, sâmbătă, 6 august, pe pagina sa de Facebook.

„TUNTOLD, ediţia a doua: tupeu şi mai mare din partea organizatorului privat, lipsă de transparenţă şi bălmăjeli (para)legale din partea Primăriei.

Şi o culme a ridicolului: autorităţile locale invocă nu cele vreo două-trei legi pe care, în mod evident, le încalcă şi anul ăsta, ca la ediţia trecută… ci Legea Adunărilor Publice.

Nu, m-am răzgândit. Nu e o culme a ridicolului, ci una a sfidării.

Legea e foarte clară şi în ce priveşte derogările posibile de la lege. De exemplu, libera circulaţie a cetăţenilor (iar Parcul Central e definit drept spaţiu verde cu acces nelimitat) poate fi restrânsă în cazul în care există pericol iminent la adresa vieţii sau sănătăţii lor. Să înţeleg că plătitorii de bilet sunt mai cetăţeni decât non-plătitorii?

[…] Probabil că procedura de urmat ar fi să ne plimbăm pe-acolo, să ne lăsăm bruscaţi sau arestaţi şi pe urmă să dăm în judecată organizatorul + Primăria. Nu am nici cea mai mică îndoială că am câştiga.

Pe de altă parte, mi-e atât de greaţă de acest comportament al Untold şi al administraţiei locale – de PROPRIETARI ai Clujului – încât chiar o să încerc să nu mă mai enervez. Am prea multe lucruri de făcut, cum presupun că aveţi cu toţii. O să-mi astup urechile şi o să evit să trec prin zonele afectate (dar voi continua să share-uiesc reacţii ale altora); dacă majoritatea zdrobitoare a clujenilor consideră firesc să aibă o petrecere privată în grădina proprie şi să fie împinşi de jandarmi pe lângă gard… nu pot decât să fiu “bun clujean” şi să ridic din umeri.

Pentru organizatori, banii sunt totul: au luat anul trecut câte o măruntă contribuţie din buzunarul fiecăruia dintre noi (prin finanţarea de la Bugetul local); au cerut şi anul ăsta, dar nu au primit. Şi-au lăsat furnizorii cu ochii în soare, având în continuare facturi neplătite de sute de mii de euro – şi au transformat ONG-ul în firmă privată pentru a păcăli legea.

Pentru primar şi consiliul local, voturi să fie. Bătaia de joc la adresa cetăţenilor din vreo 3-4 cartiere, încălcarea dreptului la liberă circulaţie şi îngrădirea, contrar legii, a accesului în Parc nu mai contează – dacă la “socoteala” finală vor avea acel sfert de procent în plus, care să-i mai instaleze o dată la “butoane”.

Populismul, combinat cu insensibilitatea la litera legii, sunt tot mai periculoase pe măsură ce noi runde de alegeri confirmă că ele funcţionează în Românica”, a scris în 4 august, pe Facebook, Dumitru Cornel Vîlcu, lector universitar la Facultatea de Litere din cadrul UBB.

„Chiar cred ca DNA – Direcția Națională Anticorupție ar trebui sa arunce o privire asupra povestii asteia, deja aranjamentele astea dintre Primarie si anumiti indivizi put de la o posta…”, a comentat pe Facebook Marius Mosoreanu, cercetător asociat în cadrul departamentului de Științe Politice din cadrul FSPAC.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Analiza
  BASMELE DESPRE METROU CONTINUĂ. Primarul Emil Boc susține că studiile tehnice pentru aceste proiecte conțin toate soluțiile, inclusiv un plan de managemet al traficului. MATEMATICA, IDIOATA DE EA, ÎL CONTRAZICE. Dar ce contează?
 • Acum 6 hours Eveniment
  Pompierii clujeni au intervenit anul trecut la peste 900 de incendii de vegetație. Apel (degeaba) către cetățeni să nu mai dea foc la miriști
 • Acum 19 hours Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 22 hours Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 24 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 1 day Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 1 day In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 1 day Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 1 day In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 1 day Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 1 day In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 1 day Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 1 day Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
Citește și...
Recomandările redacției
OPINIE Vocea ta

Cine-i ”idiotul”?

Szakats Istvan Dacă primarul Boc a avut azi eleganța de-al face idiot pe inginerul Carol […]

TOP CITITE