Din oras

Intelectualii Clujului iau poziție: „Știm cu toții că e un lucru ilegal ce se face acum la Untold. Nu credeam că metodele lui Funar vor învia la Cluj pe vremea lui Emil Boc”

Scris de 71,030

Intelectualii Clujului încep să ia poziție și să exprime în spațiul public opinii legate de aspecte care țin de organizarea Untold, aspecte pe care le consideră a fi ilegale:

„Untold. Atîta lume străină și vesel agitată pe termen scurt prin Cluj n-am mai văzut de cînd era Caritas-ul. Șarlataniile lucrative mizează pe numere mari.

Știm cu toții că e un lucru ilegal, ce se face acum la Untold: nici o inițiativă privată nu are dreptul să închidă cu garduri un parc public, să ceară bani pentru a permite accesul oamenilor pe un spațiu comunitar; nici o inițiativă privată nu are dreptul să perturbe ordinea și liniștea publică, după ora 23, să deranjeze de-a lungul întregii nopți cîteva zeci de mii de cetățeni ai Clujului, care nu sînt interesați de programul lor “artistic”. La acestea ni se răspunde că: a) totul ține doar 4 zile; b) orașul are de cîștigat (inclusiv) financiar. Dar unde scrie că o Primărie din România are voie să suspende 4 zile statul de drept și să încalce legea, dacă a) e doar pentru puțin timp; b) e rentabil?!

Exact asta s-a întîmplat și la Caritas: toata lumea a avut de cîștigat (atîta timp cît ilegalitatea funcționa). Așa că s-a constituit o mega-complicitate socială, în care ordinea și legalitatea au fost blocate, prin ordin de la Primăria lui Funar, cu sprijinul presei, care publica listele de “cîștigători”, cu înflorirea CFR-ului (care aducea lumea la Cluj – inclusiv din străinătate), spre bucuria hotelierilor etc.

Nu credeam că metodele lui Gheorghe Funar vor învia la Cluj pe vremea lui Emil Boc…

Anul trecut, sub alta denumire, au cerut si obtinut ceva finantare de la primarie. Nu si-au platit integral impozitele si chiriile nici dupa un an. Recent Curtea de Conturi a constatat ca acele finantari ale primariei erau ilegale. Banii publici fusesera dati pentru o manifestare care urma sa faca la rindul ei bani (ceea ce era ilegal).

Anul acesta – sub numele Untold – au cerut citeva milioane de la primarie dar, in preajma publicarii raportului critic de la Curtea de Conturi, si-au retras solicitarea. Asadar in 2016 intreaga paranghelie e strict privata. Dar politistii care au inchis circulatia pe linga Somes, cu o saptamina inainte, si vegheaza permanent pe carosabil pentru buna desfasurare a unui festival privat sint ai statului. Dar tramvaiele care si-au suspendat circulatia timp de o saptamina din cauza Untold sint ale institutiilor publice locale.

La Cluj, in centrul orasului, o adunare de galagie scrisnita si zgiriata (clubbing) se tine de la ora 23 pina dimineata, 4 nopti la rind, printre blocuri cu mii de oameni, la un volum care cutremura toate geamurile. Preturile de bilete/abonamente sint la cote ametitoare. Banii intra in buzunarele citorva milionari, care au greutati si dupa un an sa-si plateasca impozitele, chiriile si furnizorii.

Cu vreun secol in urma, I.L. Caragiale a scris o piesa de teatru. Doi batrini se sperie noaptea in pat, fiindca afara se trage cu pistolul, ceea ce nu-i normal. La sfirsit afla ca era politaiul beat, care trecea pe strada si tragea in aer de bucurie. Brusc batrinii se linistesc: daca trage politia noaptea cu pistolul, atunci e voie, asta e foarte normal. Asa si la noi. Legea este incalcata la initiativa Primariei, care inchide strazile precum si un imens parc public, cu o saptamina mai devreme, pentru ca nimic sa nu deranjeze, Doamne fereste, ilegalitatea. Aici, la noi, Politia pazeste festivalul privat, care incalca legea.

Cred ca primele 100 de plingeri in instanta ar fi mai greu de adunat. Celelalte ar veni apoi cu valul…

 Actualele oficialitati (oras + judet) au construit un imens stadion si o imensa sala de sport. Din pacate ele cam merg pe faliment, fiindca au de platit impozite uriase. Trebuie rentabilizate. Logica e politico-economica, iar somnul de noapte, timp de o saptamina, pentru un sfert de municipiu, este ultimul aspect care mai conteaza”, a scris Laszlo Alexandru, profesor la Colegiul Național „George Barițiu”, sâmbătă, 6 august, pe pagina sa de Facebook.

„TUNTOLD, ediţia a doua: tupeu şi mai mare din partea organizatorului privat, lipsă de transparenţă şi bălmăjeli (para)legale din partea Primăriei.

Şi o culme a ridicolului: autorităţile locale invocă nu cele vreo două-trei legi pe care, în mod evident, le încalcă şi anul ăsta, ca la ediţia trecută… ci Legea Adunărilor Publice.

Nu, m-am răzgândit. Nu e o culme a ridicolului, ci una a sfidării.

Legea e foarte clară şi în ce priveşte derogările posibile de la lege. De exemplu, libera circulaţie a cetăţenilor (iar Parcul Central e definit drept spaţiu verde cu acces nelimitat) poate fi restrânsă în cazul în care există pericol iminent la adresa vieţii sau sănătăţii lor. Să înţeleg că plătitorii de bilet sunt mai cetăţeni decât non-plătitorii?

[…] Probabil că procedura de urmat ar fi să ne plimbăm pe-acolo, să ne lăsăm bruscaţi sau arestaţi şi pe urmă să dăm în judecată organizatorul + Primăria. Nu am nici cea mai mică îndoială că am câştiga.

Pe de altă parte, mi-e atât de greaţă de acest comportament al Untold şi al administraţiei locale – de PROPRIETARI ai Clujului – încât chiar o să încerc să nu mă mai enervez. Am prea multe lucruri de făcut, cum presupun că aveţi cu toţii. O să-mi astup urechile şi o să evit să trec prin zonele afectate (dar voi continua să share-uiesc reacţii ale altora); dacă majoritatea zdrobitoare a clujenilor consideră firesc să aibă o petrecere privată în grădina proprie şi să fie împinşi de jandarmi pe lângă gard… nu pot decât să fiu “bun clujean” şi să ridic din umeri.

Pentru organizatori, banii sunt totul: au luat anul trecut câte o măruntă contribuţie din buzunarul fiecăruia dintre noi (prin finanţarea de la Bugetul local); au cerut şi anul ăsta, dar nu au primit. Şi-au lăsat furnizorii cu ochii în soare, având în continuare facturi neplătite de sute de mii de euro – şi au transformat ONG-ul în firmă privată pentru a păcăli legea.

Pentru primar şi consiliul local, voturi să fie. Bătaia de joc la adresa cetăţenilor din vreo 3-4 cartiere, încălcarea dreptului la liberă circulaţie şi îngrădirea, contrar legii, a accesului în Parc nu mai contează – dacă la “socoteala” finală vor avea acel sfert de procent în plus, care să-i mai instaleze o dată la “butoane”.

Populismul, combinat cu insensibilitatea la litera legii, sunt tot mai periculoase pe măsură ce noi runde de alegeri confirmă că ele funcţionează în Românica”, a scris în 4 august, pe Facebook, Dumitru Cornel Vîlcu, lector universitar la Facultatea de Litere din cadrul UBB.

„Chiar cred ca DNA – Direcția Națională Anticorupție ar trebui sa arunce o privire asupra povestii asteia, deja aranjamentele astea dintre Primarie si anumiti indivizi put de la o posta…”, a comentat pe Facebook Marius Mosoreanu, cercetător asociat în cadrul departamentului de Științe Politice din cadrul FSPAC.ULTIMA ORĂ

 • Acum 59 mins FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 1 hour Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 5 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 6 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 6 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 7 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 7 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 7 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 8 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 9 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
 • Acum 20 hours Politica
  Csoma Botond, în gura ”șoșoacei” și a ”romașcanului”. S-a umflat rânza patrihoților în ședința solemnă din Parlament de Ziua Națională
 • Acum 22 hours Politica
  AVANGARDE CU CE CRED ROMÂNII: 41% sunt de părere că România va fi admisă; Corupția din vămi și poliție este motiv de îngrijorare pentru țările membre, spun 56% dintre români; 46% cred că ar fi corect ca România să intre singură în Schengen, decuplată de Bulgaria; Cine ar trebui să demisioneze în caz de eșec?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE