Editorial

Intelectualii care își bat joc de diferența de opinie instigă la anti-democrație, ascunși sub masca democrației

Scris de 86

Câteva zeci de persoane, intelectuali cu vederi „democrate”, se dovedesc a fi mai extremiști decât extremiștii declarați. Ascunși sub masca democrației, ei instigă la anti-democrație și promovează tensiuni în societate.

În spațiul public online a apărut o petiție cel puțin dubioasă, semnată de zeci de intelectuali, care se autoproclamă reprezentanți ai drepturilor omului, oameni din societatea civilă și apărători ai valorilor euroatlantice. Ei cer interzicerea dialogului dintre partidele aflate la guvernare și partidul recent intrat în Parlament, AUR, pe motiv că este o formațiune politică „purtătoare a unui conglomerat ideologic nociv, de factură extremistă, un partid radical-populist, vehiculând teme fundamentaliste și naționaliste, cu revizitarea teoriilor conspiraționiste, anti-globaliste și anti-individualiste, și cu personaje care răspândesc idei ale extremei drepte”.

Ce fac însă acești intelectuali nu este oare un demers la fel de periculos ca ideile extremiste vehiculate de AUR? Semnatarii petiției amestecă exercițiul democratic cu cenzura. De când într-o societate democratică se solicită cenzurarea dialogului?

Petiția respectivă mai ridică un semn de întrebare important: ce calitate au semnatarii acelui text pentru a decide că AUR este un partid nociv? Până la urmă, acel partid reprezintă o parte a poporului român. Și vorbim despre un procent important din moment ce au reușit să trimită partidul AUR în Parlament.

Intelectualii inițiatori ai acelui demers ar trebui să știe că nu se poate detensiona o societate prin batjocorirea crezurilor unei alte părți a societății. Mai mult, interzicerea dialogului este contraproductivă. Oricine are cunoștințe elementare de comunicare știe că întotdeauna lipsa de comunicare duce la crearea unor dimensiuni colosale ale unor conflicte, care ar fi putut fi rezolvate simplu, prin dialog.

“Noi, semnatarii acestei scrisori, intelectuali publici, militanți pentru drepturile omului, oameni din societatea civilă, apărători ai valorilor euroatlantice, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la deschiderea către dialog arătată de membri marcanți ai partidelor din coaliția de guvernare către conducerea unui partid recent intrat în Parlamentul României, AUR”, scrie în textul petiției.

Este mai îngrijorătoare preocuparea lor pentru a opri dialogul. Printre cei care se arată îngrijorați de dialogul dintre coaliția de la guvernare și AUR se numără Lucian Nastasă Kovacs (directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca), Alfred Bulai, Mădălin Hodor, Cristian Pârvulescu, Smaranda Enache, Andrei Cornea, Lavinia Stan, Ciprian Mihali, Liliana Popescu, Adrian Miroiu etc.

Dacă sunteți curioși cum arată textul integral al petiției, îl puteți citi AICI.ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: ”Sunt interese foarte mari ca România să rămână fără fabrici de medicamente”
 • Acum 15 hours FOTOGRAFILA
  HEI-RUP-BUM! Să aibă Boc dăluța lui, chiar dacă prost pusă, să se cocoațe cu un discurs pe Tricolor de 1 Decembrie. Treptele din fața Teatrului Național, mizerie de lucrare
 • Acum 15 hours Jos palaria
  ÎN SFÂRȘIT, SPORTIVITATE ȘI LA CLUJ-NAPOCA: Foști jucători de la CFR, “U” și Sănătatea au jucat într-un meci caritabil pentru fiul lui Casian Miclăuș
 • Acum 20 hours Politica
  Clujul OSĂ aibă (fin nou) un nou spital. Ministrul Sănătății: ”Anul viitor vom avea proiectele detaliate”
 • Acum 21 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 22 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 1 day In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 1 day General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 2 days Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 2 days In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 2 days Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 2 days In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE