Sanatate

Institutul Inimii Cluj-Napoca nu poate folosi un RMN, cumpărat din fonduri norvegiene din cauză că nu a mai avut bani pentru un aparat conex

Scris de 84

Institutul Inimii Cluj-Napoca a cumpărat un RMN, cu fonduri norvegiene, pe baza unui contract din 2019, dar deocamdată nu poate folosi acest echipament din cauză că lipsesc fondurile necesare pentru achiziția unui aparat conex, fără care RMN-ul nu poate funcționa. Conducerea spitalului a estimat că în noiembrie va pune în funcțiune RMN-ul nou, dar va mai întârzia din cauza lipsei fondurilor. Soluția salvatoare vine însă de la Primăria Cluj-Napoca. Conducerea spitalului a solicitat bani din bugetul local, cerere care a fost aprobată și urmează să fie votată în ședința de Consiliu Local de vineri.

Suma care va fi alocată de Primărie este de 219.000 lei pentru un aparat de anestezie compatibil pentru RMN.

„Datorită costurilor ridicate implicate în amenajarea spațiului în care va fi amplasat RMN-ul și a fondurilor insuficiente pentru definitivarea acestui obiectiv important, atât pentru instituția noastră cât și pentru pacienții și cetățenii solicitanți de servicii de imagistică de înaltă performanță, vă rugăm să ne acordați un sprijin financiar pentru achiziționarea următoarelor echipamente conexe necesare:

-aparat de anestezie compatibil RMN – preț unitar estimativ 125.000 lei

-monitor funcții vitale pentru aplicații RMN – preț unitar estimat 100.000 lei

-modul analiză gaze MRI pentru monitorul compatibil RMN – preț unitar estimat 25.000 lei

-monitor pentru camera de comandă compatibil RMN – preț unitar estimat 25.000 lei

Menționăm că prețurile unitare estimate sunt stabilite ca urmare a unui studiu de piață al furnizorilor de astfel de echipamente, valoarea acestora fiind strict orientativă și raportată la prețul unitar, la care se mai adaugă și TVA de 19%, valoarea totală a întregului necesar de echipamente compatibile cu RMN-ul fiind de aproximativ 328.000 lei, inclusiv TVA”, scrie în cererea spitalului către Primărie.

Reprezentanţii spitalului au precizat în solicitarea către Primărie că RMN-ul a fost cumpărat prin fonduri norvegiene, anul trecut, însă fondurile au fost suficiente doar pentru cumpărarea RMN-ului.

„În vederea punerii în funcțiune a RMN-ului și utilizarea echipamentului la capacitățile de performanță superioară pe care acesta le deține, se impune achiziționarea unor aparate și dispozitive specifice de monitorizare compatibile cu echipamentul din dotare, accesorii care nu au fost prevăzute în bugetul proiectului și pe care operatorul de program le-a atribuit în sarcina promotorului de proiect (Institutul Inimii în calitate de autoritate contractantă) pentru achiziționare. Institutul precizează că există costuri ridicate implicate în amenajarea spațiului în care va fi amenajat RMN-ul și fonduri insuficiente pentru definitivarea acestui obiectiv important, atât pentru institut ca unitate medicală și promotor de proiect, cât în primul rând în beneficiul pacienților sau al cetățenilor solicitanți de servicii de imagistică de nivel perfomant”, scrie în proiectul de hotărâre privind alocarea de fonduri pentru institut.

Conducerea spitalului consideră că este de maximă importanță punerea în funcțiune a RMN-ului în condițiile în care numărul de solicitări este foarte mare. Anul trecut de exemplu au fost investigați peste 17.000 de pacienți.

Se mai precizează că deoarece institutul este specializat în diagnosticarea și tratarea bolilor de inimă, realizarea proiectelor ar fi un pas important în dezvoltarea institutului din toate punctele de vedere, având un impact pozitiv asupra pacienților, respectiv a comunității.

În 2019, în cadrul Institutului Inimii au fost efectuate:

– peste 11.000 de consultații în unitatea de primiri urgențe;

– peste 3.500 de internări de urgență în Clinica de Cardiologie și Chirurgie Cardiovasculară;

– peste 1.000 de proceduri de dilatare și de stentare pentru angină instabilă și pentru cardiopatia ischemică cronică;

– peste 800 de pacienți au fost internați și tratați pentru infarct miocardic acut;

– peste 700 de operații pe cord deschis;

– peste 350 de intervenții chirugicale de urgență.ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours Analiza
  Marțafoii Clujului, Alin Tișe și Emil Boc, au trimis la STS o adresă smiorcăită, de ciudă că Clujul a pierdut Cloud-ul Regional. Sunt Tișe și Boc izolați de PNL?
 • Acum 11 hours FOTOGRAFILA
  VIDEO/FOTO: Cluj-Napoca, ca un patinoar. N-a făcut ”OSĂ” Boc patinoar pe lacul din Parcul Central, a făcut iarna în tot orașul
 • Acum 19 hours Politica
  De la semnarea Proiectului în valoare de 60 de milioane de euro pentru digitalizare în regiunea de Nord-Vest a României a lipsit președintele CJ Cluj
 • Acum 20 hours Politica
  Rafila, reacție la dosarele de șpagă din sistemul medical: ”E inacceptabil ca personalul să primească bunuri materiale în schimbul serviciilor pe care le oferă. Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”
 • Acum 22 hours Din oras
  MAI UȘOR CU ANUNȚUL DE ANGAJARE PE SCĂRI! LEGAL, discriminarea în cuprinsul unui anunţ de angajare, pe criteriul genului şi al aspectului fizic ESTE INTERZISĂ
 • Acum 1 day Sport
  BUN SABĂU, BUNI JUCĂTORII U CLUJ! FC U Craiova – U Cluj 5-0, în etapa a 24-a din Superliga. Mai bine antrena Șurubaru, și așa ia bani degeaba
 • Acum 2 days In vizor
  FELICITĂRI, FAINE LUCRĂRI! ”Dottore” Bode a fost bun și ca ministru al Transporturilor
 • Acum 2 days PubliNews
  TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, a încheiat 2022 cu afaceri de 711 milioane lei, dar profitul a scăzut cu 64%
 • Acum 2 days Justitie
  CUM SĂ-ȚI PASEZI RESPONSABILITATEA, ROMÂNEȘTE: CA Cluj dă vina pe parchet pentru că violatorul din Cășeiu a fost eliberat: ”Judecătorul, sesizat cu 54 de minute înainte să expire reținerea”
 • Acum 2 days General
  Bărbatul care a violat o minoră în Cășeiu și nu a mai fost arestat că judecătorul a întârziat la serviciu, a fost prins de polițiști
 • Acum 2 days Din oras
  Până să se unească Cluj-Napoca cu Floreștiul, grație Supercom, s-a unit cu Pata Rât
 • Acum 2 days Politica
  Petre Daea: “Vaca trece prin mari greutăți. A devenit dușmanul planetei, e responsabilă că avem atâta poluare. România are 2 milioane de vaci și 9 milioane de mașini, și unele au două țevi”
 • Acum 2 days In vizor
  Începând de anul acesta, Educaţia din România va fi analizată în raportările pe baze de date ale OCDE “Education at a Glance”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE