In vizor

Consiliul Județean Cluj cheltuie 65 de milioane de lei pe o instalație inutilă, ca să mai scape de gunoaiele din CMID

Consiliul Județean Cluj a mai găsit o idee „genială” ca să scape de deșeuri. Va plăti 65 de milioane de lei pentru o instalație de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor. Singura problemă e că acea stație va putea trata 25.000 de tone de deșeuri anual, adică mult prea puțin față de cantitatea de deșeuri din CMID.

„Infrastructura de gestionare a deșeurilor realizată în cadrul Centrului de Management Integrat a Deșeurilor Cluj (CMID Cluj) prin proiectul Sistem de management integrat al deșeurilor Cluj (SMID Cluj) nu mai este suficientă pentru atingerea noilor obiective și ținte stabilite prin pachetul de legislație privind ”economia circulară”. În acest sens, prin Strategia Națională de Gestionare a Deșeurilor s-a stabilit ținta pentru anul 2025 ca min. 15 % din cantitatea totală de deșeuri municipale să fie valorificată energetic. În consecință, cerințele minime de operare ale Stației de Sortare și Stației TMB impun valorificarea energetică a minim 15% din cantitatea de deșeuri care intră în aceste stații. Prin Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor în județul Cluj aprobat prin HCJ nr. 177/30.09.2020 s-au prevăzut investiții în instalații noi specializate care să asigure valorificarea termică/energetică a tuturor deșeurilor valorificabile energetic”, este justificarea Consiliului Județean pentru această investiție.

Doar că, ce să vezi, cele 25.000 de tone abia reprezintă puțin peste 5% din totalul de deșeuri produse anual, asta dacă dacă ne luăm după cifrele corecte. Consiliul Județean susține că se produce anual doar 192.000 de tone de deșeuri, dar Ziar de Cluj v-a prezentat dovezi că această cifră este ridicolă. Practic, de acum 10 ani, s-ar fi înjumătățit cantitatea de deșeuri produsă, ceea ce este imposibil, având în vedere că populația a crescut semnificativ.

Citește mai multe:

LUATUL DEȘEURILOR CLUJULUI LA O FRECȚIE: Minciuni de PR de la CJ Cluj la achiziția unei instalații de dezintegrare moleculară. OSĂ se stingă Soarele de la câtă energie va furniza CMID

Potrivit caietul de sarcini, construirea instalației de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor municipale va contribui la:

-reducerea riscului pentru sănătate și mediu (prin reducerea contaminării aerului, apei și a solului),
-valorificarea energetică care contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră,
-reducerea costurilor aferente operării CMID prin utilizarea energiei electrice produse de noua instalație,
-reducerea poluării generate de transportul deșeurilor la alte inatalatii pentru valorificare energetica (Ex: la fabricile de ciment)

Totodata tratarea deșeurilor în cadrul instalației va contribui la atingerea obiectivului privind reducerea cantității de deșeuri depozitată.

Noua instalație va trebui să trateze anual 25.000 tone de deșeuri și să obțină energie electrică min. 18.240 MWh.

Exit mobile version