Din oras

Inovatii pe piata imobiliara din Cluj. Dupa modelul blocuri intre case au inceput sa apara blocurile in curtile caselor

Pe strada Horea, la cateva minute de mers pe jos de centrul orasului, linsitea cetatenilor si confortul acestora sunt perturbate de o noua investitie imobiliara. La o distanta de 6 metri de o cladire cu trei nivele, un dezvoltator imobiliar a profitat de oportunitate si a reusit sa obtina o autorizatie de construire pentru un imobil de patru etaje. Locuitorii sunt revoltati de faptul ca doar intr-un weekend curtea s-a transformat in santier si se tem ca viitoarea cladire le va umbri ferestrele. 

Cluj-Napoca este, de mai bine de zece ani, paradisul dezvoltatorilor imobiliari. Daca in perioada in care Sorin Apostu era primar au rasarit peste noapte blocuri printre case, in mandatul lui Emil Boc curtile caselor devin incet, dar sigur, adevarate oportunitati de dezvoltare a noilor imobile cu destinatie de locuinte si spatii de birouri. Un caz recent este cel sesizat de catre locatarii care traiesc la numarul 38-40 de pe strada Horea, unde, incepand de saptamana trecuta, parculetul din curtea imobilului a devenit santier. Cetatenii afectati spun ca imobilul a carei fundatii este deja sapata nu respecta distanta fata de cladirile riverane si ca, odata ridicat, le va umbri locuintele.

“Au inceput sa taie copacii sambata. Nu stiu cine a putut sa dea autorizatia pentru ca, din cat am inteles de la beneficiari, constructia care se vrea a fi S+P+3E+ 4E retras, in autorizatia de la Primarie apare S+P+2E. Distanta pana la blocul nostru e de aproximativ 6 metri. O sa ne ia toata lumina si aerul si, in plus, daca faci si locuinte si birouri o sa fie nebunie cu locurile de parcare. Intr-o zona protejata, aproape de centrul orasului, ma mir ca asa ceva a fost permis”, se plange unul dintre locatarii afectati de constructie.

Potrivit panoului de santier, firma care a demarat investitia in regie proprie este S.C. Calbodan SRL, al carui asociat unic este Daniel Cimpian. In anul 2014, firma a avut o cifra de afaceri de 51.118 de lei si un profit 16.303 de lei, cu un numar mediu de zero angajati. Ciudat sau nu, pe panoul de informare respectiv nu apare niciun detaliu despre cate nivele va avea noul imobil. Reprezentantii Primariei au informat ca, in urma sesizarilor telefonice ale locatarilor afectati, un echipaj al Politiei Locale se va deplasa la fata locului pentru a verifica daca este respectat proiectul si modalitatea in care se executa lucrarile.

“Din cate am inteles, au fost sesizari telefonice din partea locatarilor de pe strada Horea numarul 38-40 cu privire la faptul ca in curtea respectiva s-au defrisat cativa arbori saptamana trecuta, iar, ulterior, s-a sapat fundatia pentru un imobil de locuite. Se vor face verificari de catre inspectorii de la urbanism ai Politiei Locale in aceste zile pentru a se verifica daca se respecta autorizatia”, au explicat reprezentntii biroului mass media din cadrul Primariei Cluj-Napoca.

Autorizatia cu numarul 691 pentru imobilul reclamat de cetatenii de pe strada Horea a fost emisa anul trecut in 16 iunie, iar termenul de finalizare al investitiei este de 36 de luni. Un lucru ce nu ar trebui ignorat este acela ca pe latura estica si nordica a viitoarei constructii, imobilele au regimul de inaltime de parter, respectiv parter si etaj. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *