Din oras

Initiativa unui elev pasionat de fotografie – primul Club Foto din oras

Liceul Teoretic Nicolae Balcescu are un Club Foto infiintat de elevi si pentru elevi. Cum cobori la subsolul cladirii, in sala 77, un grup de noua tineri s-au adunat pentru o pasiune comuna: fotografia. Ieri a avut loc prima intalnire a elevilor de la Balcescu, in cadrul careia ei au comentat fotografii personale, s-au prezentat unul altuia prin munca lor si au invatat noi tehnici. Aceasta frumoasa initiativa i se datoreaza lui Dan Stegaroiu, elev in clasa a zecea in cadrul aceluiasi liceu. El a descoperit potentialul unei fotografii in urma cu patru ani. De atunci, si-a asumat cu maturitate aceasta pasiune, alimentata si de un permanent studiu.

Un urma cu patru ani, Dan Stegaroiu a primit de Craciun un aparat foto. Tot atunci a facut si prima poza care i-a ramas in suflet si care a dat startul nu doar altor fotografii, ci si unui studiu intens in acest domeniu. 

“Am primit un aparat de fotografiat de Craciun acum vreo patru ani. Aveam o lanterna la mine si in seara aceea am facut o poza unei picaturi de apa de pe o creanga, mie mi-a placut atunci. Era ceva in fata blocului pe gardul viu. Pe atunci aveam un Panasonic pe care l-am inlocuit mai tarziu cu un Nikon si acum mi-am luat un Canon”, povesteste Dan.

Intre peisaj si portret, tanarul prefera oricand portretul. Iubeste fotografia de fashion si beauty, iar visul sau este sa se specializeze in fotografia comerciala. Din aceasta arie, unul dintre fotografii pe care ii admira si ii urmareste este Patrick Demarcheliere, cunoscut pentru fotografiile revistei Vogue. 

“Vreau sa ajung sa lucrez pentru o revista de moda, e genul de fotografie pe care incerc sa ma specializez. Urmaresc revista Vogue, de exemplu, iar Patrick Demarcheliere este unul dintre fotografii pe care-i apreciez. Imi place fotografia comerciala din punctul de vedere al compozitiei, al luminilor, de fapt, imi place pentru tot ceea ce presupune ea”, declara cu entuziasm tanarul.

Dan este un elev al extremelor. El imbina latura artistica pe care si-a dezvoltat-o prin fotografie cu zona stiintifica, urmand un profil de mate-info. Cu toate acestea, el a descoperit o altfel de matematica si in fotografie sau prelucrarea de fotografii. Mai mult, pentru ca o astfel de pasiune nu merita exploatata de unul singur, tanarul s-a gandit la intemeierea unui club foto. 

“Am o pasiune pentru fotografie si fac poze de vreo trei ani. Am vrut sa-mi fac si alti prieteni care fac poze, pe langa cei pe care ii am deja. Sa facem niste iesiri si niste experimente, oameni cu care sa pot discuta mai multe despre lucrurile astea. Eu sper sa fie niste intalniri intre prieteni si oameni cu aceeasi pasiune. Cred ca fiecare avem de invatat unul de la celalalt”, este de parere Dan.

Avand de partea sa sprijinul directoarei, Marinela Violeta Zamfir, si entuziasmul colegilor sai, Dan Stegaroiu a facut cateva afise, le-a pus in scoala si a asteptat ca lumea sa se inscrie. Intr-o saptamana si jumatate s-au inscris opt elevi din toate clasele de liceu: de la clasa a IX-a, pana la a XII-a. Pentru inceput, Dan a ales sa lucreze in acest proiect cu elevi de liceu, desi a primit cereri si din partea colegilor mai tineri. Tocmai de aceea, tanarul fotograf isi propune ca anul viitor sa lucreze chiar si cu doua grupe, dintre care una va fi dedicata elevilor de gimnaziu. 

Inca de la inceput, Dan a avut parte de tot sprijinul parintilor, care l-au ajutat sa-si creeze acasa chiar si un studio foto. De altfel, inca de mic, el obisnuia sa deseneze, insa niciodata nu desena portrete. 

“Cand eram mai mic desenam si pana la urma am trecut la fotografie. Nu stiu daca m-as intoarce la desen, am impresia ca mi-am iesit putin din mana. Oricum, desenul m-a ajutat foarte mult si in fotografie. Am vazut altfel lumina. Niciodata n-am desenat portrete si nu mi-a placut sa fac asta. Poate tocmai din acest motiv acum sunt atras de portrete”, remarca acesta.

De indata ce si-a dat seama ca vrea sa aprofundeze fotografia, Dan a inceput sa caute de unul singur cursuri si sa participe la diverse workshopuri. Astfel, i-a cunoscut pe profesorii de la Ciorchin, care i-au devenit si modele: Stefan Socaciu si Radu Salcudean. Pentru a se familiariza cu toate tipurile de fotografie, el a participat inclusiv la un workshop de fotografie minimalista la Sighisoara, in prezent urmand un curs de Photoshop la Ciorchin. Desi e inca toamna, Dan isi propune ca vara urmatoare sa mearga la un curs de fotografie in Italia.

“Mi-am dat seama de la inceput ca trebuie sa investesc in asta, sa merg la cursuri. Dupa ce am facut si cursul cu baietii de la Ciorchin, mi-am dat seama ca e cel mai important lucru sa studiez continuu si mi s-a confirmat asta”.

Prima sedinta foto a facut-o fara sa mentioneze lipsa de experienta. Desi a fost emotionat, Dan a fost stapan pe cunostintele sale de fotografie si nu s-a lasat intimidat de noua experienta. Din contra, a profitat de ocazie pentru a transforma totul intr-un joc de lumini care sa-l faca fericit, dar care sa ofere si rezultate pe masura.

“Prima sedinta foto a fost pentru un salon. Aveau nevoie de poze in cadrul unui concurs de la Vella. Eram emotionat, nu mai facusem asa ceva pana atunci, dar stiam cum sa ma joc cu luminile. Am facut pozele, au iesit bine, am fost fericit si lor le-a placut, cred ca ei nici acum nu stiu ca a fost prima sedinta de genul acesta”, spune el zambind.

Cu toate ca e pasionat de fotografia comerciala unde, explica tanarul, “trebuie sa pui intr-o lumina buna produsul, make-up-ul, hair stylingul sau hainele”, Clubul Foto presupune diversitate. Scopul e ca toti sa invete unii de la altii. Tocmai de aceea, luni, cand au avut prima intalnire, discutia s-a axat pe fotografiile realizate de cursanti. Fiecare si-a prezentat fotografia preferata pe care a realizat-o, iar rand pe rand, participantii au oferit pareri pertinente despre fiecare in parte. Au reusit sa dea la o parte cliseicul “imi place/nu imi place” livrand critici constructive.

“Imi place expresia fetei. N-as schimba incadrarea, chiar daca ii taie din barbie”, este de parere unul dintre cei prezenti.

De la fotografii alb-negru, la cele de tip peisaj pana la portrete, elevii au fost pentru o ora si jumatate propriii lor profesori.

“E grozav contrastul intre culori, sunt mai multe obiecte care fac parte din mediul de oras si, cumva, te face sa te gandesti ca orasul rasare ca o oaie neagra din natura”, descrie una dintre fete o fotografie de tip peisaj.

Langa ei, Dan, in calitate de moderator, intervenea doar cat sa stimuleze cursul discutiilor.  

“Ce ai modifica la aceasta fotografie?”, intreba el.

Moment in care fiecare incepea sa priveasca poza altfel. Sa o corecteze sau sa o reincadreze mintal, sa se joace in imaginatie cu un alt background, alte culori sau alte lumini. 

“Daca nu stapaniti bine arta asta, strangeti putin din pleoape, si urmariti cum bate lumina sa vedeti cat e de puternica si cum se respecta, sa aveti volumele de lumina si intuneric oarecum infiltrate in poza”, intervine pe alocuri Radu Chetianu, profesor de fizica al liceului si, totodata, un pasionat de fotografie.

Asezat in spatele clasei, profesorul le-a oferit indrumari din postura putin mai diferita, de elev. Cu toate ca preda fizica, pasiunea pentru fotografie nascuta la varsta de 12-13 ani, l-a adus la acest club foto. Insa acesta prefera sa nu-si spuna el povestea, ci sa ofere elevilor sansa de a o lansa in lume pe a lor. 

“Asta e o poveste, povestea lor e diferita, dar anii astia am invatat sa privesc lucrurile, sa vezi ce poti sa faci, cu ce aparate. Nu trebuie sa ne intrecem, problema e sa reusesti sa-i mentii copii intr-un spatiu deopotriva competitiv si cooperativ. Ei trebuie sa se ajute unul pe altul. Cata vreme ai pasiune, ai pentru ce trai”, spune profesorul.

Cu ochii atintiti pe laptopul care proiecta fotografiile, nici unul nu se ferea din a-si da cu parerea. 

“Nu stiu daca ati observat, dar acolo, in spate, este un afis cu o masina, acela daca nu ar fi fost acolo, fotografia ar fi fost mai reusita”, intervine una dintre cursante.

“Ochii nu mai sunt doar ochi aici. Sunt mai in detaliu, ies din normal”, adauga o alta la fotografia urmatoare.

Atelierul s-a incheiat cu o mica sedinta foto. Dan le-a explicat trucul unei fotografii destul de cunoscute, de tipul celei in care un fruct este taiat, iar bucatile par sa sara in aer ordonate la perfectie. Ulterior, poza cu fructul a fost modificata in Photoshop, pentru obtinerea efectului, ceea ce a atras admiratia celorlalti. La final ei au primit si o tema, iar Dan le-a cerut sugestii in legatura cu viitoarele intalniri. Dupa o ora si jumatate, tinerii fotografi pareau mai destinsi, iar unii si-au continuat povestile si in afara cursului. 

“Mi s-a parut foarte interesant. Am aflat si cum pot sa fac tipul acela de fotografie cu banana zburatoare in photoshop. Imi place enorm initiativa, mai ales ca de cand sunt in liceul acesta astept sa se faca asa ceva, chiar m-am simtit bine azi”, povesteste Alexandra Pacurar.

De asemenea, si Catalina, eleva in clasa a XI-a, apreciaza initiativa lui Dan si se bucura ca poate sa-si impartaseasca pasiunea si cu alti colegi de ai ei.

“La inceput nu stiam la ce sa ma astept, dar a fost o surpriza frumoasa. Am apreciat ca am discutat si fotografiile noastre, ca am invatat ceva nou la sfarsitul intalnirii. Eu sunt in clasa a 11-a, dar toti suntem de la liceu. Am venit pentru ca imi place sa fac fotografie, dar asa, ca suntem toti impreuna e mult mai fain, mai ales ca am ocazia sa cunosc si alte persoane noi din scoala, despre care nu stiam ca au acelasi hobby”, explica cu drag tanara fotografa.

Cu toate ca aceasta a fost prima intalnire oficiala, Leon, elev in clasa a IX-a, se simte ca in familie alaturi de ceilalti colegi ai sai. Nu ai cum sa te simti stingher, cand esti ca in familie aici, spune el.

“De cand am auzit de clubul asta am fost foarte interesat pentru ca mi-a intrat in sange toata treaba cu fotografia. E un hobby pe care as vrea sa-l continui. Atitudinea lui Dan a contat foarte mult, a venit si ne-a acordat atentie. Si s-a implicat foarte mult, el e un om extrem de deschis si calduros si daca ai vreo problema te ajuta si iti explica de o mie de ori, daca e nevoie. Pe langa ideea asta, atitudinea lui e cea care ne-a tinut aproape. In plus a fost interesant sa vedem atatea opinii, pentru mine a insemnat mult sa vad ca toti se implica, toti sunt pe acelasi vibe, pe aceeasi unda. Mi-au placut enorm comentariile, mi s-au parut constructive, desi nu e chiar prima intalnire. Asta ar fi prima mentionata in carte, prima oficiala, dar noi ne-am mai intalnit, aici e ca o familie”, incheie Leon uitandu-se in sala spre colegii lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *