Din oras

Ingrijorare in scolile clujene: un ordin al Ministerului Educatiei ar putea duce la reduceri de personal

Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice a emis recent un ordin „prin care se vor reduce 50 % din posturile didactice auxiliare si nedidactice de la nivelul fiecarei scoli”, dupa cum se plange o angajata a unei unitati de invatamant din judetul Cluj. Data aprobarii ordinului este aceeasi in care sindicalistii din domeniu au discutat cu reprezentantii ministerului despre majorarea salariilor. Seful ISJ sustine ca nu s-a pus problema in acest fel. 

Cititoarea care ne-a remis plangerea sustine ca este „de-a dreptul consternata de faptul ca discutam doar de arestarile facute de catre DNA in ultima perioada si nu ne mai intereseaza problemele nou aparute la nivelul tuturor scolilor si liceelor din tara”.

Foarte tacit s-a aprobat un ordin al MECS prin care se vor reduce 50 % din posturile didactice auxiliare si nedidactice de la nivelul fiecarei scoli. Data aprobarii ordinului este aceeasi in care Sindicatele din invatamant, au discutat cu reprezentantii ministerului despre majorarea salariilor(19.08.2015).
ORDINUL MECS este 4995/19.08.2015 si a aparut transmis de catre ISJ Cluj in data de 03.09.2015, doar dupa ce a aparut pe forumul edu.

Ordinul in cauza prevede, de pilda, ca „la unitatile de invatamant cu un numar de pana la 100 de elevi si prescolari (…) se poate norma 0,25 post de administrator financiar (contabil) si 0,25% secretar”. De asemenea, scolile care au intre 101 si 499 de elevi au dreptul la „0,5 post secretar” si „0,5 administrator financiar”.. In schimb, unitatile de tip Palatul Copiilor pot avea cate un secretar, contabil si responsabil patrimoniu cu norma intreaga. 

„Toate zvonurile se adeveresc pana la urma. Dati-ne pe toti in somaj… Este cel mai simplu lucru. Nu se tine cont de vechime si pregatirea profesionala acumulata… Afara cu noi… Cine ramane,  ii vad prea bine”, a comentat un angajat din invatamant inregistrat pe forum.

„Pentru reducerea acestui personal nu face nimeni nici un protest? Nu se poate vor ramane atatia oameni pe drumuri. Trebuie facut ceva”, a apreciat alt utilizator al paginii.

Cititoarea Ziar de Cluj care a remis informatia mai are o nelamurire: 

„Mai spunem ca majorarea salariilor profesorilor, ca doar despre ei se vorbeste la TV, nu are nici o legatura cu aceste reduceri? Sa fim realisti. Ne reduc pe noi, taie indemnizattii de conducere la secretari, administratori financiari, directori si majoreaza salarii la sanatate si profesori. Sunt totusi in Romania 12000 de angajati auxiliari si nedidactici, deci 25 % din nr. total de angajati din sistem, u suntem un numar neglijabil”, a mai apreciat clujeanca, ea preferand sa isi pastreze anonimatul.  

Potrivit Luciei Cojocaru, liderul Sindicatului Liber al Invatamantului Preuniversitar Cluj, chiar astazi ordinul „s-a retras, pana la rediscutarea lui”.

 „Noi, sindicatele, mai ales FSLI-ul, am cerut rediscutarea acestui ordin si, pana la vederea clara in teritoriu care sunt faptele reale. Fiindca nu era normal sa se dea acest ordin fara sa se cunoasca realitatea. Ca ideea, ordinul suna ca si nu s-ar cere disponibilizari. Erau locuri unde se potea ca oamenii ce nu mai aveau obiectul muncii si sa fie redistribuit in cadrul sistemului. Pe langa aceasta denormativa era si indemnizatia contabililor si a secretarilor in discutie. Asta, desigur, afecta activitatea in scoli. Trebuie vazuta fiecare unitate de invatamant in parte, trebuie analizate situatiile, fiindca difera de la unitate la unitate. Unii poate chiar au normativele, altii trebuie incadrati, nicidecum redusi”, a explicat liderul de sindicat. 

Decizia finala se va lua dupa fiecare analiza, potrivit acesteia. 

„Nu putem compara mediul rural cu mediul urban, de pilda. La fiecare scoala sau gradinita poate sa fie peste normativ, sau nu concorde la cum s-a discutat: la personalul nedidactic un post sa fie la  65 de elevi, iar la personalul auxiliar 163 de elevi.  Ma gandesc la licee care au mai multe corpuri , 7-8, insa din ele doar doua sa fie functionale. Pana acum, aceste doua categorii, de personal nedidactic si auxiliar, erau normate in funtie de suprafata, dupa un ordin din 1999 care nu s-a mai schimbat. E clar ca trebuie analizate clar situatiile concrete din teritoriu”, a detaliat Lucia Cojocaru.

Legat de speculatiile ca scaderea acestor norme folosi cresterii salariilor personalului didactic, liderul a negat aceasta posibilitate. 

„Salariul nu are cum sa scada. Era vorba de indemnizatiile acestor angajati, care erau la maximum si, alaturi de salariu, ajungeau sa depaseasca veniturile unui director. Nu era normal, dar nici vorba de asa ceva”, a detaliat ea.

In randul personalului nedidactic intra personalul necalificat, de la portari la femei de serviciu sau fochisti, iar la personal auxiliar se considera contabilii, bibliotecarii sau secretarii.

„O decizie finala se poate lua doar dupa o discutie serioasa intre noi, sindicatul si minister, dupa o analiza in teritoriu. Urmatoarea intalnire este programata la nivelul Guvernului, intre sindicatele din invatamant si guvern, referitor la negocierea cresterii salariilor in invatamant, in 15 septembrie. Nu a mai fost fixata nici o data pentru renegicieri si analiza”, a mai spus liderul de sindicat. 

Valentin Cuibus, seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Cluj afirma ca ordinul in cauza nici nu poate fi luat in considerare. 
„Nu e adevarat. Ordinul respectiv nu e publicat in Monitorul Oficial, deci nu este valabil. Se pare ca nici nu se va publica in perioada urmatoare. Practic, e un proiect, din moment ce nu e publicat, nu e valabil. Pe de alta parte, nu era vorba de a reduce 50% din posturile auxiliare si nedidactice, discutia era cu totul alta. Dar, oricum, nu e valabil, deci discutia este inutila. Nu se face un studiu pana nu exista un ordin, iar ordinul nu exista. Mai mult de atat, nu se iesea din sistem. Se faceau mutari in interiorul sistemului, atata tot”, a subliniat Cuibus.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *