In vizor

Îngrijirea medicală la domiciliu pentru bolnavii în fază terminală este un lux de multe ori. Statul asigură doar o oră pe zi de tratament gratuit

Viața bolnavilor țintuiți la pat depinde de banii pe care statul îi alocă pentru îngrijirea la domiciliu. Au dreptul la serviciu medical gratuit 90 de zile pe an. Dacă au nevoie de îngrijire medicală permanentă, sumele care trebuie plătite depășesc posibilitățile financiare ale majorității românilor

Persoanele care necesită îngrijiri medicale la domiciliu nu primesc bani de la stat, ci prin contractul Casei de Asigurări cu ONG-urilor li se asigură o echipă de profesioniști care să îi îngrijească o anumită perioadă pe an, mai exact maxim 90 de zile, câte o oră pe zi. De tratamentele suplimentare, dacă este cazul, trebuie să se ocupe aparținătorii și dacă aceștia nu își permit financiar sau nu au inima bună ca să cotizeze, bolnavilor le mai rămâne o singură soluție: donatorii. În Cluj-Napoca erau doar 11 asociații anul trecut care aveau contract cu CAS. Multe? Puține? Răspunsul îl pot da doar cei care au în familie o persoană care necesită îngrijiri medicale acasă și sunt nevoiți să se plimbe de la un ONG la altul. Numărul asociațiilor care oferă servicii prin contract cu CAS ar putea să crească…sau să scadă de anul acesta.

”Luna aceasta este o lună de contractare cu furnizorii. Probabil o să fie aceași furnizori, dar pot interveni și modificări, în funcție de opțiunile pe care și le manifestă furnizorii și în funcție de îndeplinirea condițiilor. De la 3 aprilie vom intra în noile contracte” ne-a comunicat purtătorul de cuvânt al CAS Cluj, Crina Grozav.

În boală, toți sunt egali în fața statului

Cuantumul pensiei nu contează când e vorba de îngrijirile medicale la domiciliu asigurate de stat. Dacă îndeplinești condițiile necesare, statul plătește asociația cu care vrei să lucrezi timp de 90 de zile. ”Dacă se îndeplinesc condițiile, se asigură gratuitate la îngrijirile medicale, în limita prevederilor legale. Este un maxim de 90 de zile pe an. Contractăm cu furnizori care asigură îngrijiri medicale persoanelor care îndeplinesc condițiile. Deci, trebuie ca starea de sănătate să fie într-un anumit stadiu ca persoana să se preteze la îngrijiri la domiciliu. Nu pot beneficia decât asigurații. Dacă ești pensionar, nu ar trebui să fie o problemă, ai calitate de asigurat și asigurații beneficiază de aceleași drepturi și obligații. Suntem asigurați toți în aceleași condiții. Nu plătesc, fie că au pensie de 100 de milioane sau de 5. Sunt servicii care se suportă pentru asigurați. Nu e ca în azilele de bătrâni unde se percepe o taxă în funcție de cuantumul pensiei” a explicat Crina Grozav pentru Ziar de Cluj.

Ce înseamnă îngrijirile la domiciliu și cât costă 

Elena Hîrlea, de la Asociația de Îngrijire și Ajutor la Domiciliu Elena, ne-a ajutat să înțelegem cum stau lucrurile cu asistența medicală la domiciliu. Nu am putut obține sume exacte, dar ni s-a spus că sunt cheltuieli mari pentru un bolnav imobilizat la pat sau în stadiu terminal. Însă această asociație percepe tarife în funcție de venitul beneficiarului.

”Minim 5 persoane sună pe zi că ar avea nevoie de îngrijiri la domiciliu. Nu numai persoane vârstnice, și tineri. Nu avem noi personal suficient pentru câtă nevoie este și atunci îi direcționăm spre alți furnizori. Pacienții noștri sunt în fază terminală, imobilizați la pat sau parțial imobilizați, cu accidente vasculare și ne implicăm în toate cazurile pentru a le face toaleta, masaj, mobilizare. Dacă pacientul e imobilizat în pat se formează escare și educăm aparținătorii ca să îi ridice la interval de câteva ore ca să prevenim escarele. O dată instalate, cheltuiala este foarte mare. Noi acordăm îngrijiri și contra cost dar la pensii și venituri foarte mici, noi îi informăm că există posibilitatea de a se întocmi dosare prin care ei au dreptul la 10-15 zile de gratuitate o oră pe zi. Să știți că este ceva. În ora aia se poate face toaleta, se monitorizează pacientul, se poate pune o perfuzie de hidratare, se poate schimba poziția, se face un masaj și în afară de astea instruim aparținătorii. Noi avem o persoană plătită care se ocupă de dosarul întocmit cu CAS. Aparținătorii îl depun la Casa de Asigurări. În 48 de ore primesc un răspuns în care li se aprobă dosarul. În 90-95% din cazuri se aprobă dosarul și noi ne putem implica 15 zile să ajutăm pacientul respectiv. Orele se aprobă în funcție de ce recomandă medicul, cam 10-15 pe lună, o oră pe zi. Medicul completează o recomandare în care indică ce îngrijiri să acordăm și cât timp. Să știți că e un mare avantaj pentru cei imobilizați. Dacă stăm să ne gândim bine, statul nu acoperă dar fiind pacienți cu un venit foarte mic, 500-800 lei pe lună, ca tu să te duci ca și cadru medical să îi faci aceste servicii, e un lucru foarte bun. Cheltuielile implică: deplasare dintr-un cartier în altul (fără să găsești loc de parcare), taxa de parcare când e cazul, transportul, asistenți mediali, îngrijitor, medic. Vă închipuiți dvs. care ar fi cheltuiala de fapt pentru acea oră care este decontată de Casa de Asigurare. Nu pot să vă spun în procente cât acoperă CAS, noi ne bucurăm că sunt servicii plătite totuși. De multe ori pentru pacienți și 15 lei e foarte mult dar încercăm să le explicăm ce servicii intră în acești bani. De multe ori ajungi și pentru 50 de bani în locuința lui. Așa că CAS ne plătesc serviciile și eu sunt mulțumită. Cei care beneficiază de munca noastră sunt foarte mulțumiți”, a arătat Elena Hîrlea.

Îngrijirea medicală permanentă costă cel puțin cât o lună într-un azil

Însă dacă e nevoie de îngrijire 24/24 pentru un vârstnic, costurile ar putea depăși 3 salarii de 1450 lei și reprezentantul Asociației Elena recomandă în acest caz centrele rezidențiale.

”Pentru 3 ture de îngrijire la domiciliu, aparținătorul ar trebui să plătească 3000 lei și atunci preferă centrul rezidențial. În ziua de azi, azilul e o necesitate și e un lucru foarte bun. La 1500 lei se asigură toate condițiile într-un centru rezidențial, pe care la domiciliu nu o să le poți asigura niciodată. Sunt un furnizor de îngrijiri la domiciliu dar încerc să fiu realistă. Dacă eu aș fi în situație, unde mi-aș dori să ajung? În azil. Pentru că acolo am personal, am 3 mese pe zi, am companie, am kinetoterapeut, maseur, toate condițiile” a punctat Elena Hîrlea. 

Ce se întâmplă după ce trec cele 90 de zile acoperite de stat 

Reprezentantul SC.Uno Med Srl a declarat pentru Ziar de Cluj că după ce trec cele 90 de zile acoperite de stat, pacienții se descurcă pe cont propriu. La Uno Med bolnavii nu plătesc îngrijirile medicale, se lucrează numai prin dosare CAS; mulți dintre ei, din păcate, nici nu supraviețuiesc celor 90 de zile.”Noi nu luăm pacienți cu plată. Îngrijirile medicale sunt prin CAS, pacientul nu plătește. După cele 90 de zile își mai găsesc pacienții, eu cu plată nu am pacienți, numai cu dosare. Toți și-au rezolvat. Drept să vă spun, pacienții mei nu au apucat 90 de zile, am avut mulți pacienți terminali. Și cei care au trecut de cele 90 de zile și-au mai rezolvat internări. Avem 20-30 de pacienți pe lună și mergem zilnic la ei. Maxim o oră pe zi. Îngrijire continuă nu asigură Casa și niciuna din firmele de îngrijiri. Nu poți asigura așa ceva. De multe ori stăm și 2-3 ore până se termină perfuzia dar CAS plătește maxim o oră pe zi și tratamentul indicat de către medic. Deci, CAS nu plătește îngrijiri de tip infirmier, doar ce ține de partea medicală” a explicat Corina Țidrea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version