Analiza

Înghesuială la banii pentru roșii, cereri puține pentru banii de usturoi

Fermierii români au prins gustul afacerilor făcute cu bani de la stat și se înghesuie să acceseze subvenții pentru culturi de roșii. Ajuns în cel de al treilea an, programul de minimis Tomata e extrem de solicitat.

 

Până în 1 aprilie, s-au înscris în program 18.500 de fermieri, arată datele Ministerului Agriculturii. Pentru Ciclul I – cultură timpurie de roșii – s-au primit deja 15.337 de cereri de înscriere în program. Aproape dublu față de 2017, când s-au înregistrat circa 8.000 de solicitări. Numărul de fermieri înscriți este mai mare și față de 2018, când pentru ambele cicluri de producție – primăvară și toamnă – au beneficiat de sprijin 15.712 fermieri.

 

Producătorii agricoli care se hotărăsc abia acum să mizeze pe o cultură de tomate, se mai pot înscrie în programul de minimis până în 15 septembrie. Și trebuie să scoată roșiile la vânzare undeva în preajma Crăciunului.

Iată ce condiții trebuie să îndeplinească fermierii care mizează pe culturile de roșii subvenționate de stat, conform Ministerului Agriculturii.

 

Să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp

 

Să obțină o producție de minimum 2 kg de tomate/mp și să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind comercializarea roșiilor;

 

Să valorifice producția în perioadele ianuarie – mai inclusiv, și/sau noiembrie – 20 decembrie, inclusiv.

 

Nu la fel de dorite sunt subvențiile pentru cultivarea usturoiului românesc. Aflat în primul an, programul de minimis pentru usturoi prevede acordarea unui ajutor bănesc de 1.000 de euro pentru fiecare hectar cultivat cu această plantă condimentară.

Până în 1 aprilie, în program s-au înscris 136 de producători agricoli. Dar perioada de înscrieri se închide abia în 15 mai. Ca să beneficieze de banii de la stat, fermierii trebuie să cultive cu usturoi o suprafață de minimum 3.000 de metri pătrați, să obțină o producție de minim 3 kg de usturoi de pe un metru pătrat și să vândă marfa până cel târziu în 29 noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *