In vizor

Informează-te! Poți fi la un click distanță de a deveni o victimă a traficului de persoane. Recomandări pentru românii care pleacă la muncă sezonieră

Zilnic de pe Aeroportul din Cluj-Napoca pleacă chartere cu muncitori sezonieri spre Germania. Mii de români aleg să culeagă sparanghel în Germania pentru a avea o sursă de venit. În acest context, este foarte ușor pentru ei să devină victime ale traficanților de persoane pentru exploatarea prin muncă. 

Românii plecați la cules de sparanghel au transmis deja o serie de mesaje prin care acuză condițiile precare de cazare și igienă, fără a fi respectate recomandările de distanțare socială. 

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane transmite o serie de reocomandări astfel încât să fie evitate anunțurile suspecte de pe site-urile cu locuri de muncă.

“Câștiguri atractive și o viață mai bună la doar un CLICK distanță!”. De câte ori nu ai auzit această promisiune? Un astfel de anunț te poate duce la un pas distanță de a deveni victimă a traficului de persoane.

Înainte de a aplica pentru o ofertă de muncă, este foarte important să analizați anunțul ținând cont de următoarele aspecte:

Dacă:

Anunțul promite câștiguri substanțiale într-un timp scurt;
Nu solicită experiență în domeniu;
Sarcinile de muncă nu sunt clar specificate;
Compania/datele de contact ale angajatorului sunt vag prezentate sau nu pot fi clar regăsite în anunț.

… este foarte probabil ca anunțul să fie fals sau ca realitatea din spatele acestuia să fie una total diferită.

După ce ați ales să aplicați pentru oferta respectivă, trebuie să vă asigurați că:

Angajatorul poate fi ușor de identificat (adresă, sediu, obiect de activitate, reprezentant legal, date de contact etc.).

Legalitatea agențiilor de plasare a forței de muncă de pe teritoriul României poate fi verificată prin intermediul site-ului ITM din județul de reședință. De asemenea, tot pe site-ul ITM pot fi găsite diferite ghiduri cu sfaturi utile privind munca în străinătate.

Angajarea implică semnarea în prealabil a unui contract de muncă (cel puțin în două exemplare și, recomandat, în limba română sau o altă limbă pe care o cunoașteți foarte bine) înainte de a începe activitatea sau de a părăsi țara. În situația în care activitatea urmează să se desfășoare în străinătate, contractul de muncă trebuie tradus în limba română. În multe cazuri, angajatorii sau agențiile propun semnarea contractului de muncă odată ce potențialul angajat ajunge în țara de destinație. Din acest motiv, recomandăm acceptarea exclusivă a ofertelor care implică semnarea contractului înainte de părăsirea țării;
În contract sunt prevăzute toate condițiile de muncă (natura activităților, timpul de lucru și de repaus, plata salariului, asigurarea cazării, plata taxelor și impozitelor aferente derulării contractului, clauzele cu privire la asigurările de sănătate, perioada de probă și preaviz etc.).

După acceptarea ofertei de muncă:

Asigurați-vă că persoanele apropiate cunosc detaliile și scopul călătoriei dumneavoastră;
Stabiliți un cod în caz de urgență, precum și o modalitate de comunicare a acestuia în cazul în care întâmpinați situații de pericol.
Încheiați o asigurare de călătorie, medicală și de viață care să acopere întreaga perioadă cât vă aflați în străinătate;

NU acceptați:

Plata transportului de către angajator, în special dacă aceasta nu este prevăzută în mod expres în contractul de muncă;
Bani cu împrumut din partea angajatorului sau a intermediarului;
Să lăsați documentele de identitate în posesia angajatorului/intermediarului sau a altor persoane care nu au dreptul să rețină acest tip de acte;
Să păstrați secretă plecarea dumneavoastră;
Să plecați cu viză turistică sau cu acte false.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *