Din oras

Informatorul “Paun” a turnat si din deplasare

Stiri de Cluj continua seria dezvaluirilor referitoare la relatia pe care Vasile Puscas ar fi avut-o cu Securitatea.

Intr-o nota informativa data de informatorul „Paun”, care apare in cartea Intelectualii si Securitatea, editata de CNSAS, este relatata pe larg vizita din Statele Unite pe care sursa a efectuat-o in perioada 13 iulie – 3 octombrie 1987, la University Illinois at Urbana –Champaign, arata sursa citata.

Informatorul „Paun” s-a intalnit atunci cu profesorul american Keith Hitchins care l-a indrumat pe toate perioada celor trei luni petrecute in SUA. La intoarecea in Romania, sursa a furnizat Securitatii o nota detaliata care se intinde pe pagini intregi despre tot felul de fapte si intamplari, despre persoanele cu care s-a intalnit si despre ce anume a vorbit cu acestea.

„Keith Hitchins … a aprobat sursa cind a spus ca istoriografia ungara este foarte tendentioasa si cu aceleasi caracteristici nobiliar-conservatoare ca in perioada interbelica, ceea ce demonstreaza cu prisosinta recenta lor editare a Istoriei Transilvaniei. Keith Hitchins a spus ca, intr-adevar, ungurii sunt foarte activi in sustinerea a ceea ce considera a fi in interesul lor, si a tinut sa informeze sursa ca ei au inceput sa editeze inca o revista in limba engleza … Hungarian History”, se arata in document.

Pornind de la aceasta nota, departamentul de investigatii de la Stiri de Cluj a descoperit ca in anul 1987, singurul universitar clujean care s-a aflat la University of Illinois at Urbana Champaign a fost profesorul Vasile Puscas.

Fostul negociator sef al Romaniei nu a vrut sa comenteze informatiile aparute in presa.

Reprezentantii Facultatii de Studii Europene, virulenti altadata cu privire la orice dascal al institutiei de invatamant superior asupra caruia plana o acuzatie de colaborare cu Securitatea, sustin ca Vasile Puscas isi va preda, in continuare, fara vreo problema, cele 10 cursuri la UBB.

Foto: mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *