Din oras

Inflatie de cladiri de birouri. Ce conditii ofera cele care sunt de vanzare

Un numar mare de spatii pentru birouri se gasesc la aceasta ora la anunturile de vanzari. In umbra cladirilor de birouri de clasa A si intr-un moment in care putini se incumeta sa faca investitii imobiliare, spatiile mai modeste de birouri se vand intr-o varietate uluitoare: in spatiile unor foste uzine socialiste, in cladiri vechi din centrul Clujului, blocuri comuniste, apartamente „convertite”, sau vile elegante in mijlocul cartierului Andrei Muresanu. 

Intre spatiile de birouri aflate la aceasta ora la vanzare se afla un imobil situat in Andrei Muresanu “una dintre cele mai bune zone ale orasului”, potrivit anuntului agentiei de imobiliare care se ocupa de tranzactie. Constructia a fost finalizata in 2012. 

“Accesul auto in curtea interioara este prevazut cu sistem de degivrare, gazonul cu o suprafata totala de 340 mp este prevazut cu sistem de irigatii programabil si imprejmuit cu gard ornamental Leilandi. De asemenea, imobilul dispune de spatiu de parcare suficient si se va preda semifinisat, cu instalatii trase si pozate”, se mai arata in anunt. Pretul de vanzare este de 249.000 de euro. 

Un alt “spatiu ideal pentru birou” se afla in zona hotelului Athos de pe strada Becas, la pretul de 620.000 de euro.

“Spatiul are dispunere D+P+2E si este compus din din 21 de incaperi si 5 grupuri sanitare. Imobilul beneficeaza de o curte cu suprafata de circa 1000 mp, in care se gasesc suficiente locuri de parcare”, arata agentii imobiliari. 

O alta cladire de birouri disponibila este in “zona ultracentrala-Cluj” si este, mai exact “situat la etajul 2 fiind o incapere open space si grup sanitar”. Se vinde finisat complet si costa 1.250 euro / m, adica in jur de 100.000 de euro.

Intr-o “zona cu vad comercial intens” se afla un alt spatiu pentru birouri, cu suprafata de 375 mp compartimentat in parter si etaj – 250 open space, 1 incapere, toaleta, plus subsol 165 mp. 

“Spatiul este superfinisat, dotat cu toate utilitatile, acces marfa”, promite agentia imobiliara.


Cladirea se vinde cu 250.000 de euro. 

Foarte multe anunturi de la categoria “Spatii pentru birouri” se refera, dealtfel, la apartamente. Unul are doar o camera, se afla in zona P-ta Mihai Viteazu, are suprafata 31 metri patrati, are central termica si asa-zisul “finisat clasic”. Pretul de vanzare este de 43.000 de metri patrati.

„Apartamentele acestea au avantajul ca au carte funciara cu destinatie de birou. Daca iti cumperi un apartament obisnuit si vrei sa isi deschizi acolo firma e un proces lung in care ai nevoie si de semnaturile vecinilor, de pilda”, a explicat Raul Gavrila, consilier in cadrul Welt Imobiliare.

O proprietate de dimensiuni mai mari aflata la vanzare are doua cladiri, o suprafata de 300 metri patrati, teren aferen 100 mp, “pretabila pentru birouri, clinica, zona Dorobantilor la un minut de benzinaria Mol, geam la strada”. Cladirea cu front la strada “compusa din 3 camere, bucatarie, baie, hol, 100 metri patrati, este mansardabila, finisaje moderne, parter”. Al doilea imobil este dispus pe 2 etaje, 200 metri patrati si este finisat. Se vinde cu 450.000 de euro.

O oferta speciala consta intr-o cladire din vechea zona industriala a orasului, descrisa drept  “cladire de birouri, oportunitate de investitie in zona de est, comision zero”. Imobilul este dispus pe 4 niveluri si are  suprafata totala de 2738mp. Cladirea a fost construita inainte de 1990, structura de rezistenta fiind pe stalpi de beton (cadre). Din totalul de trei etaje, doar unul dintre etaje este amenajat, celelalte etaje sunt nefinisate.Hidroizolatia cladirii a fost refacuta, cu o garantie de 10 ani de zile. Pretul de vanzare este de 840.000 euro. 

In contrast cu aceasta e un spatiu din zona Iulius Mall, de 220 mp, de tip open space, cu 8 locuri de parcare in fata, fiind singuar oferta cu aceasta facilitate. Se vinde cu 220.000 euro. 

In buricul targului, pe strada Regele Ferdinand, la nr. 18 se afla la vanzare alta cladire de profil, pentru care un lichidaror organizeaza licitatie.  Proprietatea are un teren in suprafata de 356 metri patrati si constructie S+P+2E+Pod in suprafata de 500 metri patrati. Pretul de strigare este de 3. 431. 000 lei + TVA, echivalentul a aproximativ 760.000 de euro.

Un alt spatiu pentru birouri, este situat la etajul 3 al unei cladiri de pe Calea Turzii, format din 5 incaperi si grup sanitar cu suprafata utila de 170 mp. Spatiul este finisat, cu incalzire centralizata. Spatiul este dotat cu sistem de supraveghere video, este mobilat si se vinde cu 150 000 de euro. 

Si in cartierul Gheorgheni se gaseste de cumparat o cladire “ideala pentru clinica, pensiune, sediu firma etc”. Are 290 de metri patrati, D+P+E, 9 camere, 4 bai, 3 terase, beci, si gradina. Pretul este de 290.000 euro, negociabil.

Vanzarea spatiilor de birouri nu este o decizie obisnuita, dupa cum precizeaza Gavrila. 

Cine vinde o cladire de birouri fie are nevoie de capital, fie se pregateste sa faca afaceri in alt domeniu. Cei care cauta asemenea spatii sunt de obicei firme mari, corporatii, multinationale, iar acestea se indreapta in general spre cladirile de Clasa A, cum sunt The Office sau United Business Center Tower”, a explicat specialistul.

Publicul tinta pentru spatiile aflate in vanzare acum la Cluj ar fi societati mai mici cu mai putin angajati, firme de software, birouri de notariat, de avocatura sau arhitectura.

Despre preturile la care se vand acum spatiile de birouri, Gavrila a precizat ca sunt stagnante de cativa ani.

„De cand s-a iesit din criza au ramas la acelasi nivel. A fost o perioada in care au scazut, apoi au ramas pe linie dreapta. Mai pot varia in functie de finisaje si amplasare. Nici cumparatorii nu sunt atat de multi, in acest moment oamenii sunt foarte precauti cu banii, se gandesc mult pana sa ia o decizie. „, a precizat consilierul.

Un episod notabil pe piata de specialitate din Cluj a fost deschiderea cladirii The Office, cea mai mare din Cluj pe segmentul de spatii de birouri. Oficialii companiei estimau cu cateva luni inainte de inaugurare un grad de ocupare de 60-70%, insa la ceremonia de deschidere de la sfarsitul lunii era inchiriat abia jumatate din spatiu. 

In schimb, United Business Center Tower a fost inchiriat in totalitate, desi inaugurarea va avea loc abia in septembrie. 7.000 de metri patrati din United Business Center Tower Cluj sunt inchiriati de Endava, iar restul de 3.000 de Genpact. Cladirea de birouri de clasa A, detinuta de Iulius Group are o suprafata de 10.000 de metri patrati. 

De asemenea, ieri s-a anuntat ocuparea in proportie de 100%  proiectului Liberty Technology Park Cluj. Evosoft, subsidiara Siemens a inchiriat cladirea B. Ocuparea spatiilor a avut loc la inceputul lunii august, compania ocupand o suprafată de peste 3 000 metri patrati , suprafata totală a clădirii B din parcul technologic. Sediul din Liberty Technology Park Cluj implica o investitie de peste 4,5 milioane euro si include costurile aferente chiriei pe cinci ani, cheltuielile de amenajare si suma initială alocata infrastructurii.

Foto: piata-az.ro, tocmai.ro, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *