In vizor

INFLAŢIA A NEANTIZAT 50% din puterea de cumpărare a românilor. La Cluj salariile au scăzut de la o lună la alta

Doar o parte dintre angajații români au primit măriri salariale de la începutul anului, însă în 90% din cazuri sub rata inflației. Această situație a dus la o scădere semnificativă a puterii de cumpărare, chiar și de 50%, conform unui sondaj realizat pe platforma de recrutare BestJobs. Cererea mare de produse și servicii după ridicarea restricțiilor Covid-19 și conflictul din Ucraina au dus la o creștere accelerată a inflației, până la pragul de 14,5% la finalul lunii mai, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

  • Doar 37% dintre respondenții care au participat la analiza portalului au primit o mărire salarială de la începutul anului și alți 12% au fost sprijiniți de angajator prin beneficii extrasalariale, precum tichete de masă sau prime ocazionale. Restul de 51% nu au beneficiat de nicio creștere a venitului lunar care să-i ajute în lupta cu inflația, dar un sfert au primit promisiunea unei majorări salariale din partea angajatorilor, care însă nu s-a materializat până în prezent, arată analiza.

Atât angajații care nu au primit o creștere salarială, cât și cei pentru care mărirea nu acoperă nivelul inflației spun că se gândesc să aplice și la alte joburi pentru a compara ofertele salariale (aproape 44%), iar peste 19% dintre respondenți au în plan să discute cu angajatorul pentru a găsi soluții.

56% dintre angajați sunt de părere că o mărire de salariu cuprinsă între 10 și 30% ar putea diminua efectele inflației în cazul lor, în timp ce aproape un sfert consideră că au nevoie de o mărire de 31-50%. Pentru 20% dintre angajați, situația lor financiară ar necesita o majorare de peste 50% ca să își poată menține stilul de viață. În acest sens, 1 din 10 angajați români plănuiește să ia proiecte profesionale pe lângă job, pentru a-și suplimenta veniturile și pentru a acoperi nivelul actual al inflației.

Conform surselor citate, 44% dintre angajații români spun că nivelul de trai li s-a modificat simțitor, pe motiv că prețurile au crescut în egală măsură atât în cazul alimentelor, bunurilor de larg consum, produselor vestimentare, cât și cazul utilităților și carburanților.

Şi Clujul o ia la vale

  • Câștigul salarial mediu net în luna aprilie 2022, în județul Cluj a fost de 4619 lei, mai mic cu 202 lei comparativ cu luna anterioară și cu 432 lei mai mare față aceeași lună a anului 2021.
  • Față de media pe țară, câștigul salarial mediu net din județul Cluj, realizat în luna aprilie 2022, a fost mai mare cu 16,4 %, ceea ce clasează județul Cluj pe locul 2 după Municipiul București.
  • Cu toate acestea, și cheltuielile de trai sunt mai mari la Cluj, mai ales cele cu locuința – municipiul Cluj-Napoca e cel mai scump oraș din țară și pe piața chiriilor și la vânzări, arată analizele imobiliare.