Sanatate

Infarctul miocardic

Scris de 116

Atacul de cord sau infarctul miocardic intervine atunci cand o parte a muschilor este complet lipsita de sange, iar celulele muschilor inimii mor din aceasta cauza.

 

Cauze. Un atac de cord poate avea loc atunci cand placa de aterom din interiorul arterelor inimii se rupe, formand un cheag care blocheaza circulatia sangelui prin artera. O asemenea placa este formata din colesterol, leucocite, calciu si alte componente si este inconjurata de o capsula fibroasa. Daca presiunea si debitul sangelui cresc dintr-o data, capsula fibroasa se poate fisura sau rupe. Ca urmare, corpul primeste semnale pentru a repara captusala interioara a arterei afectate, in modul in care ar vindeca o taietura externa, formand un cheag care sa sigileze zona. Un cheag de sange care se formeaza in artera poate limita circulatia sanguina de la musculatura inimii si poate cauza astfel un atac de cord.

 

Manifestare. Infarctul miocardic are simptome multiple, dar cea mai relevanta este durerea precordiala. Durerea cauzata de un atac de cord dureaza de obicei mai mult de 10 minute si adesea apar si alte simptome, incluzand:
–    Disconfort in zona pieptului sau o durere apasatoare, de parca ar fi o greutate pe piept. Durerea care apare se raspandeste de la piept la gat, maxilar, unul sau ambele brate si umeri, si nu trece la repaus.
–    Transpiratii.
–    Respiratii mai scurte si mai frecvente.
–    Greata sau voma.
–    Ameteala.
–    Batai de inima rapide sau neregulate.

 

Diagnostic si tratament. Este important sa recunoasteti fazele initiale ale unui atac de cord si sa primiti ingrijire de urgenta. Tratamentul este necesar pentru a preveni moartea. Uneori , medicamentele pot fi luate pentru a reduce afectarea musculaturii inimii cauzata de un atac de cord.
Chemati medicul daca:

–    Stiti ca aveti probleme cardiace, iar durerea aparuta dureaza mai mult de cinci minute. In acest caz, este foarte probabil sa faceti un infarct.
–    Aveti pentru prima data o asemenea durere. Trebuie sa va lamuriti de unde apare.
–    Crizele devin intense, mai frecvente, mai prelungite si nu mai pot fi prevazute. Este posibil sa dezovoltati o angina instabila.
–    Dupa ce luati medicamentele, mai ales la inceput, aveti senzatii neplacute. Acestea sunt rezultatul unor reactii adverse si uneori trebuie ajustata doza.

 

Dieta in bolile cardiace. Dieta unui asfel de bolnav trebuie sa excluda grasimile saturate. Maximum 20 % din necesarul de calorii zilnice trebuie sa fie asigurat de grasimi, iar acestea, 2/3 sa fie grasimi nesaturate. Aceasta dieta va contribui si la un control mai bun al tensiunii arteriale.

 

Dieta strict vegetariana (fara produse animale, numita si vegana), bogata in acizi grasi polinesaturati, poate duce la regresia leziunilor de ateroscleroza coronariana. Studii recente demonstreaza clar cresterea capacitatii de efort la bolnavii cu angina pectorala care au adoptat o asemenea dieta.

 

Riscul unui infarct miocardic poate fi prevenit numai in proportie de 8 % prin tratamentul hipertensiunii arteriale, crescand la 30 % prin tratamentul tulburarilor metabolismului lipidic.
Foilositi mesele mici, care sunt mai usor de digerat! Nu va ridicati de la masa niodata satul! Evitati bauturile reci, care pot precipita criza de angina pectorala.

 

Recomandarile specifice unui bolnav care face episoade de angina pectorala sau a trecut printr-un infarct miocardic acut sunt:

 

–    eliminarea cafeinei si a altor metilxantine (cafea, cola) pentru reducerea potentialului de tulburari de tulburari de ritm cardiac;
–    reducerea muncii cordului prin mese mai mici, cu alimente usoare sau lichide (imediat dupa infarct: 800-1200 kcal/zi)
–    restrictie de lichide si sare (sodiu) in functie de bolile asociate (insuficienta cardiaca, hipertensiune arteriala).
–    Evitarea alimentelor prea calde/ prea reci.



ULTIMA ORĂ

  • Acum 12 mins PubliNews
    Baby Yoga, alături de micuțul tău, dar și scurt-metraje în aer liber, în Iulius Parc
  • Acum 41 mins Rautacisme
    Când l-ați mai văzut pe Emil Boc amestecându-se ”în treburile interne” ale unui alt partid?
  • Acum 1 hour Eveniment
    Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a fost ales în funcția Vicepreședinte al Platformei Europeane a Autorităților de Reglementare în Audiovizual
  • Acum 4 hours In vizor
    Sindicatele Gaudeamus și Hermes din învățământul superior și cercetare anunță că sunt solidare cu greva profesorilor din școli: Iohannis a făcut declarații false privind satisfacerea tuturor revendicărilor profesorilor
  • Acum 4 hours In vizor
    Clujul, în Top 10 al mamelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Într-un singur an, na nivel național numărul copiilor mame de copii s-a triplat
  • Acum 5 hours Politica
    MINCIUNA STĂ CU POLITICIENII LA MASĂ. Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență. Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor
  • Acum 22 hours In vizor
    Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
  • Acum 1 day In vizor
    NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
  • Acum 1 day In vizor
    În timp ce polițiștii protestau la minister, lui ”dottore” Bode îi cânta Marcel Pavel la ureche ”Frumoasa mea, în seara asta”, la o chermeză de la Direcția Generală Anticorupție, în timp ce angajații de rând stăteau, ca ”fetița cu chibrituri”, cu nasul lipit de geamuri
  • Acum 1 day Rautacisme
    Aeroportul Cluj va avea sistem de identificare rapidă a obiectelor străine pe pistă. Să-și ia și președintele CJ Cluj un sistem de identificare a impostorilor în pită. A banilor publici, firește
  • Acum 1 day Politica
    Guvernul le vâră pe gât sindicatelor OUG cu creșterile propuse pentru profesori, dar respinse de aceștia. Ciucă bagă și un șantaj emoțional: ”E momentul ca dascălii și elevii să nu mai stea departe de școală”
  • Acum 1 day Politica
    Guvernul se reunește joi în ședință pentru a aproba OUG prin care salariile profesorilor cresc cu 1.000 de lei brut, deși negocierile au eșuat iar greva continuă
  • Acum 2 days Politica
    Ciolacu, despre pensiile speciale: Îmi menţin părerea că trebuie o reformă şi am să o duc până la capăt. Întrebat dacă noile propuneri să nu se aplice pentru pensiile în plată: Înseamnă că nu mai vorbim de o reformă
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE