Sanatate

Infarctul miocardic

Atacul de cord sau infarctul miocardic intervine atunci cand o parte a muschilor este complet lipsita de sange, iar celulele muschilor inimii mor din aceasta cauza.

 

Cauze. Un atac de cord poate avea loc atunci cand placa de aterom din interiorul arterelor inimii se rupe, formand un cheag care blocheaza circulatia sangelui prin artera. O asemenea placa este formata din colesterol, leucocite, calciu si alte componente si este inconjurata de o capsula fibroasa. Daca presiunea si debitul sangelui cresc dintr-o data, capsula fibroasa se poate fisura sau rupe. Ca urmare, corpul primeste semnale pentru a repara captusala interioara a arterei afectate, in modul in care ar vindeca o taietura externa, formand un cheag care sa sigileze zona. Un cheag de sange care se formeaza in artera poate limita circulatia sanguina de la musculatura inimii si poate cauza astfel un atac de cord.

 

Manifestare. Infarctul miocardic are simptome multiple, dar cea mai relevanta este durerea precordiala. Durerea cauzata de un atac de cord dureaza de obicei mai mult de 10 minute si adesea apar si alte simptome, incluzand:
–    Disconfort in zona pieptului sau o durere apasatoare, de parca ar fi o greutate pe piept. Durerea care apare se raspandeste de la piept la gat, maxilar, unul sau ambele brate si umeri, si nu trece la repaus.
–    Transpiratii.
–    Respiratii mai scurte si mai frecvente.
–    Greata sau voma.
–    Ameteala.
–    Batai de inima rapide sau neregulate.

 

Diagnostic si tratament. Este important sa recunoasteti fazele initiale ale unui atac de cord si sa primiti ingrijire de urgenta. Tratamentul este necesar pentru a preveni moartea. Uneori , medicamentele pot fi luate pentru a reduce afectarea musculaturii inimii cauzata de un atac de cord.
Chemati medicul daca:

–    Stiti ca aveti probleme cardiace, iar durerea aparuta dureaza mai mult de cinci minute. In acest caz, este foarte probabil sa faceti un infarct.
–    Aveti pentru prima data o asemenea durere. Trebuie sa va lamuriti de unde apare.
–    Crizele devin intense, mai frecvente, mai prelungite si nu mai pot fi prevazute. Este posibil sa dezovoltati o angina instabila.
–    Dupa ce luati medicamentele, mai ales la inceput, aveti senzatii neplacute. Acestea sunt rezultatul unor reactii adverse si uneori trebuie ajustata doza.

 

Dieta in bolile cardiace. Dieta unui asfel de bolnav trebuie sa excluda grasimile saturate. Maximum 20 % din necesarul de calorii zilnice trebuie sa fie asigurat de grasimi, iar acestea, 2/3 sa fie grasimi nesaturate. Aceasta dieta va contribui si la un control mai bun al tensiunii arteriale.

 

Dieta strict vegetariana (fara produse animale, numita si vegana), bogata in acizi grasi polinesaturati, poate duce la regresia leziunilor de ateroscleroza coronariana. Studii recente demonstreaza clar cresterea capacitatii de efort la bolnavii cu angina pectorala care au adoptat o asemenea dieta.

 

Riscul unui infarct miocardic poate fi prevenit numai in proportie de 8 % prin tratamentul hipertensiunii arteriale, crescand la 30 % prin tratamentul tulburarilor metabolismului lipidic.
Foilositi mesele mici, care sunt mai usor de digerat! Nu va ridicati de la masa niodata satul! Evitati bauturile reci, care pot precipita criza de angina pectorala.

 

Recomandarile specifice unui bolnav care face episoade de angina pectorala sau a trecut printr-un infarct miocardic acut sunt:

 

–    eliminarea cafeinei si a altor metilxantine (cafea, cola) pentru reducerea potentialului de tulburari de tulburari de ritm cardiac;
–    reducerea muncii cordului prin mese mai mici, cu alimente usoare sau lichide (imediat dupa infarct: 800-1200 kcal/zi)
–    restrictie de lichide si sare (sodiu) in functie de bolile asociate (insuficienta cardiaca, hipertensiune arteriala).
–    Evitarea alimentelor prea calde/ prea reci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *