Din oras

Inevitabilul s-a produs, de maine cresc tarifele la salubritate cu 18,8%. Cat va plati un clujean sa i se ridice gunoiul?

In sedinta Consiliului Local de indata, convocata de catre primarul Emil Boc, a fost aprobat noul tarif pentru populatie pentru ridicarea deseurilor menajere. Fiecare cetatean al  Clujului va plati cu 18,8 % mai mult incepand de maine, o crestere de la 6,24 lei la 8,38 lei pentru ca firmele Rosal Group si Brantner Veres sa le ridice gunoiul. 

Ca urmare a majorarii tarifelor din 15 aprilie 2015 de catre operatorul rampei de gunoi de la Pata Rat pentru primirirea gunoaielor de la operatorii de salubritate din judetul Cluj, costurile suplimentare au fost suportate, la nivelul municipiului Cluj-Napoca de catre cei doi operatori, Rosal si Brantner. Acestia au solicitat in mod repetat Consiliului Local majorarea tarifelor catre populatie insa nu a fost intrunit cadrul legal de crestere a tarifelor trei luni consecutiv. Dupa inchiderea rampei de la Pata Rat, cei doi operatori au fost nevoti sa transporte gunoul clujenilor la Alba-Iulia unde azi a fost ultima zi in care le-a fost permis accesul pe rampa.

Pentru ca sa nu ramana gunoaiele clujenilor in strada Emil Boc si Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea,  s-au inteles ca Rosal si Bratner sa duca deseurile in judetul Bihor. Costurile operatorilor de salubritate care isi desfasoara activitatea in municipiul Cluj-Napoca ar fi crescut simtitor, deoarece cei doi operatori au fost nevoiti sa incheie contracte cu transportatori de mare tonaj, prin urmare Rosal si Bratner au cerut inca o data majorarea tarifelor catre populatie.

In urma discutiilor in comisia de stabilire a tarifelor, atat Rosal cat si Bratner au acceptat sa aiba, fata de pretul propus spre adoptare, o pierdere de 0,14 lei. Astfel in plenul sedintei primarul Emil Boc a propus votului consilierilor un tarif de 8,38 lei de persoana pe luna.

Potrivit unor surse cei doi operatori au afirmat inaintea votului din Consiliu Local ca in cazul neaprobarii de catre executivul Primariei a noilor tarife, gunoaiele clujenilor ar fi ramas in strada maine dimineata.

Preturile aprobate astazi in plenul Consiliului Local cu 15 voturi pentru din partea PNL si UDMR si cu 2 voturi impotriva din partea PSD, trebuie sa acopere atat costurile de neutralizare finala a deseurilor la un depozit autorizat, cat si costurile de transport la acest depozit. Incepand de maine, gunoaiele clujenior vor fi transportate la depozitul conform de la Oradea, administrat de catre firma Eco Bihor.

Primarul Emil Boc a afirmat in plenul sedintei, facand referire la incapacitatea Primariei de a organiza licitatia pentru deseuri, ca firmele nu au avut ofertele conforme. Totodata, edilul a prezentat in fata consilierilor locali situatia gunoaielor din zona Transilvaniei, afirmand ca situatia de la Cluj este asemanatoare si in alte judete ale tarii si ca in curand vor exista camioane cu gunoaie pe toate drumurile din tara.

„Nefinalizarea la termen de catre singura autoritate competenta si anume Consiliul Judetean a creat aceasta situatie. Daca depozitul era gata in 2014, azi nu aveam aceasta sedinta. Operatorii mi-au spus: Noi nu avem cadrul legal pentru ca nu sunt tarife aprobate, daca nu sunt tarifele aprobate, raman gunoaiele in strada. Primaria a aplicat la sange prevederile legale. Nu mai avem nici un temei legal sa le cer celor doi operatori sa mai sustina financiar. Licitatia pentru salubritate trebuie sa o reluam pentru ca nu au fost trei oferte conforme. Trebuie sa reluam licitatia. Nu puteam face licitatia pana nu stiam tarifele. Vom avea tiruri care vor plimba gunoiul dintr-un judet in altul. Situatia este cronica in toata tara”, a afirmat Emil Boc in plenul sedintei.

Dupa votul de azi, cei doi operatori, Rosal Group si Brantner Veres, vor incasa in plus, incepand de maine, raportat la numarul populatiei municipiului Cluj-Napoca de 304.527, cate 145.000 de euro lunar. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *