In vizor

Industria farmaceutică din România și-a redus drastic producția: „Lucrez foarte mult cu medicamente oncologice și este un chin. Ultimele 6-7 luni au fost monstruoase”

Producția de medicamente a României este în scădere drastică în 2019. Industria farmaceutică din România, care include în principal producătorii de medicamente generice și-a redus producția cu 4,4% în primul trimestru din acest an comparativ cu aceeași perioadă din 2018.

În momentul de față ne confruntăm cu o foarte mare problemă cu achiziția de medicamente. Sunt foarte multe medicamente esențiale care sunt deficitare, ceea ce înseamnă că nu suntem aprovizionați cu cantitatea de care are nevoie populația țării. Începând de la pulberele de Zinat care acum nu se găsește, până la medicamentele oncologice care ar putea salva vieți.

Vicepreședintele Colegiul Farmaciștilor, Raluca Arbore a declarat cât de mare este lipsa de medicamente, în special cele oncologice și cât de greu își pot face farmaciștii meseria din această cauză.

„Aici vorbim de toate medicamentele. Sunt medicamente oncologice care lipsesc sau care se aduc cu foarte mare dificultate, sunt medicamente pentru astm, pentru bolile cardiovasculare, pentru diabet, pentru psihic. Eu personal lucrez foarte mult cu medicamente oncologice și este un chin. Pentru fiecare pacient pe care încerc să îl ajut trebuie să dau telefoane, să trimit comenzi justificate, să demonstrez că există un pacient și o rețetă ca să primesc un medicament ca acel pacient să își facă tratamentul. Este deosebit de dificil să ne facem profesia și este deosebit de dificil pentru pacienți să își urmeze tratamentele corect”, declară pentru Ziar de Cluj, Raluca Arbore.

La nivel național sunt foarte mari probleme de achiziție a medicamentelor. Această problemă durează de mult timp, însă ultimele luni au fost crunte.

„Eu nu cred că am avut o perioadă în care să zic că a fost foarte ușor, dar ultimii ani au fost crunți din punctul meu de vedere. Pentru mine, apropo de oncologice, ultimele 6-7 luni au fost monstruoase. Am rețete unde am nevoie de 13 cutii dintr-un medicament și le obțin justificând rețete și diagnostice, după care primesc câte o cutie, două. Asta scade încrederea pacientului în tratament. E chiar nedrept. Pentru noi e nedrept pentru că nu ne putem face profesia, iar pentru pacient este crunt.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *