Editorial

Indiferență de festival și mândrie provincială: în buzunarele cui se scurg încasările Untold?

MÂNDRIA PROVINCIALĂ A CLUJENILOR NU CUNOAȘTE MARGINI: singurul motiv de laudă ce le-a mai rămas se reduce la festivaluri și chermeze. Mai grav decât aceste orgolii este indiferența cu care clujenii s-au obișnuit deja și cu care întâmpină deciziile administrației locale ce îi vizează în mod direct, atunci când an după an sunt lipsiți de singurul parc din oraș, una dintre puținele zone verzi. În buzunarul cui se scurg încasările Untold? 

De bună seamă, mândria orbește… Astfel încât prea puțini cetățeni sunt pregătiți să accepte ideea că profitul uriaș al festivalului Untold nu îi vizează în mod direct: 

da, tre să te doară-n cot rău de tot, „durere” de primar, încât să permiți închiderea Parcului Mare vreme de 4 zile, să permiți distrugerea unui stadion ce nu va fi refăcut, să-ți bați joc, la propriu, de toți pacienții care zac internați în spitalele și unitățile medicale clujene aflate în imediata apropiere a festivalului. 

Să nu fim ipocriți: veți înțelege cât de mizerabile sunt aceste spitale numai după ce veți fi ajuns să dormiți într-un pat metalic de la Maxilo-Facială, sau Oncologie, unde vă veți acoperi de zgomotul infernal de-afară cu o pătură rămasă moștenire de la nea Nicu.

Aflăm dintr-un comunicat de presă al organizatorilor Untold, pe care presa docilă din oraș i-a lins în fund pentru un bilet moca, cum că în „comunitatea” clujeană au rămas cca 45 mil. euro după încheierea festivalului. Cât de generică poate fi această afirmație, probabil, realizează prea puțini cetățeni:

adicătelea, Parcul Mare va fi transformat într-o bijuterie bio după ce a fost devastat complet. Pe bune? De ce nu am văzut o asemenea schimbare după edițiile anterioare ale festivalului Untold? 

Să vă mai spunem despre gazonul distrus de pe Cluj Arena? Da, e vorba de aceleași promisiuni neonorate de către organizatori, dar mai ales de către administrația județeană, al cărei președinte, Alin Păunel Tișe, se lăuda la începutul acestui an cum că va dota stadionul cu un gazon hibrid. 

„Vom înlocui în acest an gazonul Cluj Arena în întregime, după Festivalul Untold din luna august, prima oară după șapte ani de funcționare neîntreruptă. Va fi cel mai modern stadion din România, singurul care va avea gazon hibrid, care este o combinație între gazon natural și unul artificial.În Europa sunt doar câteva stadioane cu un astfel de gazon hibrid, cum sunt cele din Barcelona sau Milano. De asemenea, vom schimba sistemul de drenaj, cel de încălzire și vom extinde aparatele de fotosinteză care vor ajuta la refacerea și regenerarea gazonului într-un timp foarte scurt.

Alin Tise, 29 ianuarie 2019”

Așteptăm s-o vedem și pe asta. 

Ba nu. 

Alin Tișe a revenit pe Facebook cu precizări: Cluj Arena va fi doar peticit.

„În ceea ce privește gazonul de pe Arenă, organizatorii s-au obligat, tot prin contract, să înlocuiască integral, la aceiași parametrii tehnici, TOATE zonele de iarbă afectate, inclusiv eventualele perimetrele afectate din afara gazonului”, notează Tișe.

Nu vor fi înlocuite decât porțiunile distruse ale gazonului. Atât. 

CITEȘTE ȘITișe promitea minciuni în iarnă: gazon hibrid pe Cluj Arena. Imediat după Untold, într-o zi de joi, după Miercurea Ciuc. RUȘINE!

Dar nu, organizatorii Untold vin în sprijinul Spitalului de Copii din Cluj-Napoca, unitate medicală aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, pentru a monta aparate de aer condiționat, acum când vara e pe ducă… Da, e vorba de același spital unde ministrul Sănătății, Sorina Pintea, constatase o serie de nereguli. 

Infuzia de capital în comunitatea clujeană nu înseamnă decât o foarte bună reclamă pentru administrația Boc. Pentru Bogdan Buta și samsarii imobiliari ai Clujului, pardon, dezvoltatorii imobiliari. 

Această infuzie de capital în buzunarele organizatorilor va costa scump comunitatea clujeană reală:

în costul serviciilor, în prețurile tot mai mari pentru chirii și pentru mp al unei chichinețe numite apartament. 

În rest, numai de bine: orașul ăsta nu vă aparține pentru că Emil Boc l-a transformat în preșul oficial al organizatorilor Untold, pe care îi slujește an de an în detrimental sutelor de mii de cetățeni. 

Au pus măcar de-o cărămidă pentru o creșă? Ați auzit de un leu investit în locuri de joacă pentru copii de către organizatorii Untold? De un nou spațiu verde, pe care îl distrug cu atâta dibăcie vară de vară? Dar de bani investiți în parcări din încasările uriașe, auzit-ați? 

Cea mai costisitoare se dovedește a fi indiferența.

Indiferența față de drepturile clujenilor. Indiferența clujenilor față de propriul oraș. Aceste costuri vor fi acoperite cu vârf și îndesat de către cetățeni pe tot parcursul anului. 

N-aveți decât să-I mulțumiți lui Buta, și slujbașului său Emil Boc, pentru aceste realizări

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *