Din oras

Îndepărtarea urmelor de cauciuc de pe pista Aeroportului Cluj costă 680.000 euro

Îndepărtarea urmelor de cauciuc și marcaje cu vopsea de pe pista Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca se face în prezent cu echipamente mecanizate și manuale, contractate la terți. Din acest motiv, timpul de intervenție este îndelungat și menține ocupată pista de rulare pentru o perioadă lungă de timp. Pentru scăderea timpului de intervenție, Aeroportul va cumpăra propriile echipamente. Investiția este de aproape 3,3 milioane lei (680.000 euro).

Această investiție vizează menținerea nivelului de operabilitate a aeroportului prin micșorarea timpului în care se realizează procesul de îndepărtare a urmelor de cauciuc și a marcajelor de pe pista de aterizare – decolare. Echipamentele cu care se realizează aceste procese la momentul de față necesită o manevrare pe o perioadă îndelungată, lucru ce implică o durată mare de ocupare a suprafețelor de mișcare, timp în care activitățile specifice operaționale ar putea fi desfășurate.

„Prestarea serviciilor de întreținere a acestor suprafețe se realizează de către angajații Serviciului Mentenanță Infrastructură Aeroportuară, cu utilaje mecanizate și cu echipamente manuale, contractate la terți, scăzând astfel nivelul de eficacitate a intervenției de îndepărtare a urmelor de cauciuc și marcaje. În plus, demersurile de subcontractare sunt de lungă durată, iar intervenția nu se poate realiza imediat, chiar dacă măsurătorile privind caracteristicile pistei impune”, scrie în caietul de sarcini.

Printre beneficiile achiziționării acestor echipamente se numără următoarele aspecte: asigurarea unui coeficient bun de frânare a suprafeței pistei și îmbunătățirea condițiilor de operare și reducerea timpilor de mentenanță a suprafeței pistei și suprafețelor de mișcare; reducerea timpilor de execuție a lucrărilor de îndepărtare a cauciucului și a marcajelor de pe suprafața de mișcare; reducerea timpului de ocupare a piste de către echipamentele de mentenanță.

Aeroportul din Cluj-Napoca este principalul aeroport din Transilvania. Potrivit caietului de sarcini, prin dezvoltarea susținută de-a lungul ultimelor decenii, Aeroportul Internațional Avram Iancu face parte din categoria aeroporturilor regionale moderne ale Europei, fiind al doilea aeroport ca mărime din România în ceea ce privește traficul de pasageri. În evoluția sa, aeroportul cunoaște o permanentă dezvoltare și modernizare în vederea sincronizării cu dinamica traficului aerian, cu performanțele din ce în ce mai avansate ale aeronavelor, cu exigențele pasagerilor și cu reglementările naționale, respectiv standardele internaționale specifice unui aeroport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *