In vizor

Inculpatii din dosarul Fany au fost trimisi in judecata. Patronii firmei de transport falsificau numerele de inmatriculare ale masinilor

Procurorii DNA Cluj i-au trimis in judecata pe inculpatii din dosarul Fany. Stefan si Olezia Cadar, patronii firmei de transport, sunt acuzati de dare de mita, spalare de bani, fals in inscrisuri si punere in circulatie a unor autovehicule cu numere false. Directoarea ARR, Daniela Dobrila, este acuzata de luare de mita si complicitate la spalare de bani. Pe langa cei trei, a fost trimis in judecata si seful atelierului auto al SC Fany Prestari Servicii SRL, Ovidiu Paul Kelemen, pentru ca a pus in circulatie mai multe masini cu numere de inmatriculare false.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

“In perioada octombrie – decembrie 2013, inculpatul Cadar Eronim Stefan, in intelegere cu sotia sa Cadar Olezia, a oferit, in repetate randuri, inculpatei Dobrila Daniela, bani (suma de 10.000 lei) si bunuri (masina, televizor, mp3 player, 2 laptopuri, boxe audio) in valoare totala de 49.550 lei, din care a remis efectiv bani si bunuri in valoare totala de 34.550 lei. In schimbul acestor beneficii, inculpata Dobrila Daniela, prin incalcarea atributiilor sale de serviciu, trebuia sa emita acte si sa furnizeze informatii, detinute in virtutea functiei de director la Directia licente si autorizari ARR Bucuresti, care sa permita societatii inculpatului Cadar Eronim Stefan sa obtina, la licitatia organizata in noiembrie-decembrie 2013, un numar cat mai mare de trasee de transport persoane”, arata procurorii DNA Cluj.

In  28 octombrie 2013, Stefan Cadar, in numele societatii Fany Prestari Servicii SRL Cluj Napoca, in intelegere cu inculpatele Olezia Cadar si Daniela Dobrila, a dat dispozitie unei angajate sa intocmeasca o factura si o chitanta, prin care se atesta in fals o conventie comerciala de vanzare cumparare a unui autoturism. Aceste acte au fost folosite pentru a crea aparenta remiterii licite a acestui autoturism catre inculpata Dobrila, pentru a disimula adevarata natura a provenientei bunului.

Au folosit masini cu numere false

Procurorii anticoruptie mai arata ca in perioada noiembrie 2011 – decembrie 2013, pentru a evita plata taxelor de inmatriculare (aproximativ 20.000 euro), patronul Fany, impreuna cu Paul Ovidiu Kelemen, seful atelierului auto al firmei, au pus in circulatie pe drumurile publice doua autovehicule de transport calatori, cunoscand ca acestea au fost substituite vehiculelor anterioare, prin decuparea si sudarea seriilor de sasiu de pe masinile originale pe cele doua autobuze achizitionate in acest scop, fara ca ele sa fie inmatriculate potrivit legii. In rechizitoriul procurorilor se arata ca legaturile dintre familia Cadar si directoarea de ARR erau strans legate.

“La data de 29 noiembrie 2013, la nivel national s-a declansat procedura de licitatie pentru atribuirea traseelor cuprinse in programele judetene de transport pentru perioada 1 ianuarie 2014-30 iunie 2019.
In acest context, inculpatii Cadar Eronim Stefan si Cadar Olezia, asociat si respectiv asociat – administrator al societatii Fany Prestari Servicii SRL Cluj Napoca, ar fi apelat la ajutorul inculpatei Dobrila Daniela, director la Directia Licente si Autorizari din ARR Bucuresti, pentru ca, prin prisma functiei detinuta de aceasta, sa le inlesneasca castigarea unui numar cat mai mare de trasee din cele scoase la licitatie.
Tot la ajutorul inculpatei Dobrila Daniela ar fi apelat cei doi oameni de afaceri, pentru a obtine acte necesare castigarii procesului intentat impotriva Consiliului judetean Cluj, in legatura cu scoaterea de la licitatie a unor trasee din Zona Metropolitana Cluj”, se arata in comunicatul DNA.

Pentru sprijinul promis, Daniela Dobrila  ar fi acceptat si ar fi primit de la sotii Cadar bunuri si bani cu titlu de mita. Astfel, in perioada noiembrie – decembrie 2013, sotii Cadar, nemijlocit sau prin intermediar, ar fi remis inculpatei Daniela Dobrila suma de 10.000 lei, un autoturism marca Volkswagen Polo apartinand societatii Fany Prestari Servicii SRL, contravaloarea unui televizor Samsung, un set de boxe audio, un mp3 player si mai multe obiecte de imbracaminte (valoarea totala fiind de 34.550 lei).

In acelasi scop, directoarea ARR  ar mai fi pretins de la cei doi inculpati remiterea a doua laptopuri marca Apple, in valoare de aproximativ 15.000 lei, echivalent a 3500 euro.

“Consecutiv acestor activitati, inculpata Dobrila Daniela ar fi intreprins demersurile necesare si ar fi emis un act (punct de vedere al A.R.R), datorita caruia, la data de 25.11.2013, Tribunalul Cluj a dispus suspendarea actului administrativ al Consiliului Judetean Cluj, solutie favorabila SC Fany Prestari Servicii SRL. Consecinta directa a acestei hotarari, urmarita de sotii Cadar, ar fi constat in reintroducerea in licitatie a unor trasee de transport persoane.
In vederea castigarii licitatiei, inculpata Dobrila Daniela ar fi furnizat inculpatului Cadar Eronim Stefan date confidentiale, ce nu sunt destinate publicitatii, din bazele de date ale institutiei unde aceasta lucreaza, privind ofertele/documentele depuse de ceilalti operatori de transport persoane, concurenti ai societatii Fany Prestari Servicii SRL (privind flota de masini, vechimea acestora, gradul de confort), favorizand astfel, societatea comerciala a inculpatului, in procedura de licitatie”, spun procurorii.

Sefa ARR a primit in dar si o excursie la schi in Austria pentru fiul ei

Cu o alta ocazie, Daniela Dobrila i-a pretins lui Stefan Cadar sa plateasca excursia fiului ei la schi in Austria.

“La data de 19 decembrie 2013, comisia paritara de la nivelul de Consiliului Judetean Cluj, dupa analizarea actelor transmise de ARR Bucuresti, a constatat ca exista erori privind introducerea unor parametri in sistem, in sensul ca datele privind atribuirea au fost analizate pe trasee individuale si nu pe grupe de trasee, opinand in continuare ca licitatia trebuie anulata, insa luarea unei decizii a fost amanata pentru a doua zi.
Afland de posibilitatea anularii licitatiei care ar fi atras demararea unei proceduri in care punctajele erau defavorabile societatii sale, inculpatul Cadar Eronim Stefan ar fi luat legatura cu inculpata Dobrila Daniela si i-ar fi cerut din nou sprijinul, convenind sa se intalneasca intr-un local din Brasov. In contextul acestei intalniri, inculpatul Cadar Eronim Stefan a cumparat un mp3 player pentru fiul inculpatei Dobrila Daniela, in valoare de 250 lei si i-a promis acesteia ca-i va duce fiul la schi in Austria, in timpul vacantei de iarna (lucru care s-a si intamplat la finele lunii ianuarie 2014)”, spun procurorii.
 

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Cluj. In cauza s-a dispus instituirea sechestrului si indisponibilizarea sumelor de 53.800 lei, 44.700 euro, 370 lire sterline si 800 USD, apartinand inculpatei Daniela Dobrila in vederea confiscarii.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *