Anchete

ÎNCRENGĂTURI NEBĂNUITE în afacerea anului – Administratorul Mănăstirii Nicula, în relații strânse de business cu Primăria lui Emil Boc

Încrengăturile politice nu lipsesc nici la colectarea și tratarea deșeurilor pe care clujenii trebuie să le colecteze selectiv. În prezent deșeurile reciclabile sunt sortate și tratate mecanic de SC Eco Smart Life SRL și SC Brantner Environment SRL. Eco Smart Life SRL cu sediul în Nicula ar avea, aparent, legătură doar cu Mănăstirea Nicula, dar firul business-ului ajunge până la Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj și finul lui Emil Boc.

Eco Smart Life a fost înființată în 2010 și are ca obiect de activitate colectarea deșeurilor nepericuloase. Îi are ca asociați pe Vasile Ilieș și Ecclesia SRL. Vasile Ilieș are și calitatea de administrator al firmei Eco Smart Life. Firma din Nicula a avut, anul trecut, o cifră de afaceri de 5,2 milioane lei, un profit de aproape 650.000 lei și un număr mediu de 16 angajați. În 2017, cifra de afaceri a fost de 4,6 milioane lei, iar profitul s-a apropiat de 395.000 lei. În 2015 și 2016 a mers pe pierdere: în 2016 a declarat pierderi de 216.000 lei, iar în 2015, 73.000 lei.

Ecclesia SRL are sediul tot în Nicula, îl are ca administrator pe Vasile Ilieș, iar Mănăstirea Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului este asociat unic. Obiectul de activitate al firmei Ecclesia SRL este activitate în ferme mixte (cultură vegetală combinată cu creșterea animalelor). Anul trecut, firma a avut o cifră de afaceri de 573.000 lei și pierderi de 752.000 lei. În 2018, cifra de afaceri declarată a fost de peste 509.000 lei, iar profitul declarat a fost de aproape17.000 lei.

Numele lui Vasile Ilieș apare conectat și la Univers T, firma pe care funcționează hotelul cu același nume, aflat în subordinea Consiliului Județean Cluj. La Univers T, Vasile Ilieș este membru în Consiliul de Administrație. Același Ilieș este și director și administrator special Someș SA Dej (fostul Combinat de Celuloză și Hârtie), aflată în faliment.

Vasile Ilieș este soțul Marianei Ilieș, fostul comandant al Poliției Municipiului Dej, actualmente șefă a Poliției Locale Gilău.

vasile ilies

Vasile Ilieș, fost membru PRM în trecut, și-a declarat public susținerea pentru PNL. Într-o postare pe profilul său de Facebook (#euvotez – Muri – PNL din fotografia de mai sus) il susținea pe Aurelian Mureșan, candidat PNL la Primăria Dej, în 2016, actual director general adjunct al Univers T și președinte PNL Dej. A fost viceprimar al Dejului în perioada 2012 – 2016.

Aurelian Mureșan a pierdut atunci alegerile și a reușit să obțină doar locul doi. Morar Costan (PSD) a obținut 9066 voturi (62,17%), iar Aurelian Mureșan (PNL) – 3713 voturi (25,46%). Mureșan și-a anunțat deja intenția de a candida și la alegerile locale de anul viitor. 

Brantner, a doua firmă care se ocupă de colectarea și tratarea deșeurilor, este, de 15 ani, firma de casă a Primăriei Cluj-Napoca și deține monopolul pe jumătate de oraș la deșeuri menajere, deszăpezire și curățenie stradală, a reușit să intre pe felie și la colectarea și tratarea deșeurilor. Cu alte cuvinte, după ce adună deșeurile (mai la grămadă, mai selectiv), sunt transportate tot în propria ogradă, de unde mai ies niște bani frumoși.

Brantner Enviroment SRL, cu sediul în Sibiu, are ca asociat firma Brantner România Holding Gmbh. Cifra de afaceri declarată anul trecut a fost de 9,4 milioane lei. A avut pierderi în valoare de 2,1 milioane lei. În urmă cu doi ani, cifra de afaceri declarată a fost de peste 7,8 milioane lei, iar pierderile s-au apropiat de 2,7 milioane lei. Administratori sunt Olga Maria Ionutiu și David Zeninger. Numele Olgăi Maria Ionuțiu este legat de mai multe firme: Compania de Salubritate Brantner Veres SA, Brantner Servicii Ecologice SA, DN Invest Company SRL, OPM Dealer SRL, Brantner Imobiliare SRL și Romanian Investment Grup. La toate aceste firme este fie administrator, fie asociat.

Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca, la solicitarea Ziar de Cluj, drumul deșeurilor colectate selectiv de clujeni este următorul:

Deșeurile reciclabile colectate separat sunt preluate de către operatorii de salubritate cărora le-a fost delegat serviciul de salubrizare a localității și predate reciclatorilor autorizați cu care aceștia au contract.

În municipiul Cluj Napoca, serviciile de salubritate menajeră sunt delegate prin concesiune operatorilor de salubritate, conform HCL 152/2009.

În prezent, deșeurile municipale de pe raza Municipiului Cluj-Napoca sunt depozitate temporar pe platforma de stocare temporară a deșeurilor, aflată în administrarea Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca ca urmare a relației contractuale este dintre operatorii de salubritate și RADP.

Tarifele actuale pentru depozitarea temporară a deșeurilor au fost aprobate prin HCL 588/04.07.2019 privind modificarea Hotărârii nr. 309/2015 (aprobarea tarifului pentru activitatea de stocare temporară a deșeurilor municipale, prestată de către Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca), astfel cum a fost completată prin Hotărârea nr. 351/2015.

În prezent deșeurile reciclabile sunt sortate și tratate mecanic de SC Eco Smart Life SRL și SC Brantner Environment SRL.

Operatorii stației de sortare predau deșeurile sortate către reciclatorii/valorificatorii autorizați cu care la rândul lor au contract.

sursa foto: trecator.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *