Anchete

ÎNCRENGĂTURI NEBĂNUITE în afacerea anului – Administratorul Mănăstirii Nicula, în relații strânse de business cu Primăria lui Emil Boc

Scris de 3,057

Încrengăturile politice nu lipsesc nici la colectarea și tratarea deșeurilor pe care clujenii trebuie să le colecteze selectiv. În prezent deșeurile reciclabile sunt sortate și tratate mecanic de SC Eco Smart Life SRL și SC Brantner Environment SRL. Eco Smart Life SRL cu sediul în Nicula ar avea, aparent, legătură doar cu Mănăstirea Nicula, dar firul business-ului ajunge până la Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj și finul lui Emil Boc.

Eco Smart Life a fost înființată în 2010 și are ca obiect de activitate colectarea deșeurilor nepericuloase. Îi are ca asociați pe Vasile Ilieș și Ecclesia SRL. Vasile Ilieș are și calitatea de administrator al firmei Eco Smart Life. Firma din Nicula a avut, anul trecut, o cifră de afaceri de 5,2 milioane lei, un profit de aproape 650.000 lei și un număr mediu de 16 angajați. În 2017, cifra de afaceri a fost de 4,6 milioane lei, iar profitul s-a apropiat de 395.000 lei. În 2015 și 2016 a mers pe pierdere: în 2016 a declarat pierderi de 216.000 lei, iar în 2015, 73.000 lei.

Ecclesia SRL are sediul tot în Nicula, îl are ca administrator pe Vasile Ilieș, iar Mănăstirea Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului este asociat unic. Obiectul de activitate al firmei Ecclesia SRL este activitate în ferme mixte (cultură vegetală combinată cu creșterea animalelor). Anul trecut, firma a avut o cifră de afaceri de 573.000 lei și pierderi de 752.000 lei. În 2018, cifra de afaceri declarată a fost de peste 509.000 lei, iar profitul declarat a fost de aproape17.000 lei.

Numele lui Vasile Ilieș apare conectat și la Univers T, firma pe care funcționează hotelul cu același nume, aflat în subordinea Consiliului Județean Cluj. La Univers T, Vasile Ilieș este membru în Consiliul de Administrație. Același Ilieș este și director și administrator special Someș SA Dej (fostul Combinat de Celuloză și Hârtie), aflată în faliment.

Vasile Ilieș este soțul Marianei Ilieș, fostul comandant al Poliției Municipiului Dej, actualmente șefă a Poliției Locale Gilău.

vasile ilies

Vasile Ilieș, fost membru PRM în trecut, și-a declarat public susținerea pentru PNL. Într-o postare pe profilul său de Facebook (#euvotez – Muri – PNL din fotografia de mai sus) il susținea pe Aurelian Mureșan, candidat PNL la Primăria Dej, în 2016, actual director general adjunct al Univers T și președinte PNL Dej. A fost viceprimar al Dejului în perioada 2012 – 2016.

Aurelian Mureșan a pierdut atunci alegerile și a reușit să obțină doar locul doi. Morar Costan (PSD) a obținut 9066 voturi (62,17%), iar Aurelian Mureșan (PNL) – 3713 voturi (25,46%). Mureșan și-a anunțat deja intenția de a candida și la alegerile locale de anul viitor. 

Brantner, a doua firmă care se ocupă de colectarea și tratarea deșeurilor, este, de 15 ani, firma de casă a Primăriei Cluj-Napoca și deține monopolul pe jumătate de oraș la deșeuri menajere, deszăpezire și curățenie stradală, a reușit să intre pe felie și la colectarea și tratarea deșeurilor. Cu alte cuvinte, după ce adună deșeurile (mai la grămadă, mai selectiv), sunt transportate tot în propria ogradă, de unde mai ies niște bani frumoși.

Brantner Enviroment SRL, cu sediul în Sibiu, are ca asociat firma Brantner România Holding Gmbh. Cifra de afaceri declarată anul trecut a fost de 9,4 milioane lei. A avut pierderi în valoare de 2,1 milioane lei. În urmă cu doi ani, cifra de afaceri declarată a fost de peste 7,8 milioane lei, iar pierderile s-au apropiat de 2,7 milioane lei. Administratori sunt Olga Maria Ionutiu și David Zeninger. Numele Olgăi Maria Ionuțiu este legat de mai multe firme: Compania de Salubritate Brantner Veres SA, Brantner Servicii Ecologice SA, DN Invest Company SRL, OPM Dealer SRL, Brantner Imobiliare SRL și Romanian Investment Grup. La toate aceste firme este fie administrator, fie asociat.

Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca, la solicitarea Ziar de Cluj, drumul deșeurilor colectate selectiv de clujeni este următorul:

Deșeurile reciclabile colectate separat sunt preluate de către operatorii de salubritate cărora le-a fost delegat serviciul de salubrizare a localității și predate reciclatorilor autorizați cu care aceștia au contract.

În municipiul Cluj Napoca, serviciile de salubritate menajeră sunt delegate prin concesiune operatorilor de salubritate, conform HCL 152/2009.

În prezent, deșeurile municipale de pe raza Municipiului Cluj-Napoca sunt depozitate temporar pe platforma de stocare temporară a deșeurilor, aflată în administrarea Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca ca urmare a relației contractuale este dintre operatorii de salubritate și RADP.

Tarifele actuale pentru depozitarea temporară a deșeurilor au fost aprobate prin HCL 588/04.07.2019 privind modificarea Hotărârii nr. 309/2015 (aprobarea tarifului pentru activitatea de stocare temporară a deșeurilor municipale, prestată de către Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca), astfel cum a fost completată prin Hotărârea nr. 351/2015.

În prezent deșeurile reciclabile sunt sortate și tratate mecanic de SC Eco Smart Life SRL și SC Brantner Environment SRL.

Operatorii stației de sortare predau deșeurile sortate către reciclatorii/valorificatorii autorizați cu care la rândul lor au contract.

sursa foto: trecator.roULTIMA ORĂ

 • Acum 15 hours In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 16 hours Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 16 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 17 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 18 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 18 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 19 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 20 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 21 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 21 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 22 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 23 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 24 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE