In vizor

Inconstienta, lipsa de interes a autoritatilor sau neglijenta in serviciu? Incendiul de la rampa de gunoi a RADP a pus in pericol sanatatea clujenilor

Rampa de gunoi a orasului, administrata de catre Regia Autonoma a Domeniului Public (RADP), regie aflata in subordinea Primariei Cluj-Napoca, este fara nicio exagerare unul dintre punctele sensibile ale administratiei locale. Un milion de euro a costat municipalitatea amenajarea si dotarea rampei temporare de gunoi a Clujului. Cu toate acestea, obiectivul finantat de la bugetul local este un generator de situatii de urgenta, care poate afecta, asa cum s-a intamplat sambata noaptea, sanatatea clujenilor. Incendiul produs a putut fi simtit din majoritatea cartierelor orasului datorita fumului toxic si a mirosului emanat de arderea deseurilor care s-a extins peste Cluj. Putina lume stie ca doar doi paznici pe tura se ocupa de siguranta perimetrului, unde oricand poate izbucni un nou incendiu. Zgarcenia de a plati mai mult personal de paza, lacomia de a scoate cat mai mult deseu reciclabil prezinta un grav pericol pentru comunitatea clujeana, iar evenimentul de sambata noaptea poate fi usor catalogat drept o neglijenta in serviciu.

Rampa veche de gunoi a Clujului arde mocnit de mai bine de o luna si jumatate. Incendiul care a izbucnit sambata noaptea la rampa temporara, administrata de catre RADP, a deschis mai multe ipoteze. Una dintre acelea a fost ca focul ar fi putut fi adus de vant de la vechea rampa, iar o alta ipoteza vehiculata este ca o mana “bine intentionata”a dat foc cu rea-credinta deseurilor. Nu este atat important care dintre cele doua variante vor fi demonstrate de ancheta aflata in curs de desfasurare, cat faptul ca timp de 15 ore gunoaiele adunate din oras au ars, emanand un fum toxic peste Cluj-Napoca.

Este cunoscut faptul ca RADP scoate bani frumosi din valorificarea deseurilor reciclabile prin exploatarea “scormonitorilor” in gunoaie pe care ii plateste cu sume derizorii. Un muncitor care lucreaza cu ziua la selectarea deseurilor de la Pata Rat castiga intre 5-6 lei pe ora. Banii sunt suportati de catre RADP. In medie lucreaza la selectarea gunoaielor de pe rampa RADP-ului intre 60 si 70 de persoane zilnic, o parte dintre ei fiind chiar minori. Majoritatea sunt locuitori ai comunitatii rome din Pata Rat, iar banii primiti sunt singura sursa de venit pentru familiile lor. Este putin probabil ca dintre cei 60-70 de zilieri sa nu existe cel putin un fumator care sa fi scapat un chistoc printre gunoaie, iar de acolo sa fi izbucnit incendiul de sambata noaptea. Daca e asa, inseamna ca pe baza tabelului de la intrare, pe care fiecare zilier il semneaza la inceputul zilei de lucru, indirect, vinovat de neglijenta in serviciu pentru incendiul produs se face firma angajatoare, adica RADP-ul. 

“Paza rampei de gunoi este in regie proprie. Avem doi paznici pe tura. Practic noi avem mult personal pentru ca avem si utilaje si pentru ca la noi se lucreaza 24 din 24 de ore. In interiorul rampei de gunoi pe langa angajatii RADP-ului mai au acces si zilieri, care se legitimeaza cu acte iar cei care nu au acte au niste adeverinte. Totul se desfasuara pe baza de tabel. Rampa de gunoi nu a luat foc de la rampa veche pentru ca intre noi si ei sunt cam 30 de metri. Duminica dimineata directorul Morocazan a si mers la politie pentru a depune o plangere penala avand la baza constatarile de la prima ora, plus fotografiile pe care le avea. Acum asteptam. Nu se poate vorbi de o neglijenta in serviciu din partea paznicilor”, a declarat Ion Pantelimon directorul RADP. 

Dupa incidentul de sambata noaptea RADP a luat masuri suplimentare de siguranta pentru prevenirea  altor evenimente prin contratarea a doua firme de paza specialiate si extinderea retelei de iluminat pe timp de noapte astfel incat persoane rau intentionate sa nu se poata apropia deperimetrul rampei de gunoi.

„In zona adiacenta rampei RADP au acces destul de multe persoane, care stim cu totii cine sunt si cum sunt, dar am luat masuri suplimantare de paza  sa ii indepartam, sa nu locuiasca in apropiere. Am extins iluminatul, am facut contracte cu firme specializate de paza care sa vina si sa patruleze acolo.  A fost, se pare, o mana “bine intentionata”, „a mai afirmat Ion Pantelimon. 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *