Din oras

Incognito la Centrul de Informare Turistica a judetului: Nu avem drumuri, iar turismul in Cluj se rezuma la vizitarea bisericilor

Centrul National de Informare si Promovare Turistica Cluj a fost in atentia opiniei publice in repetate randuri ca urmare a modului in care mai marii judetului au gandit proiectul. Initial site-ul centrului, cniptcluj.ro avea  aceleasi texte de prezentare de pe pagina Consiliului Judetean, site-ul monose.ro, rowater.ro si altele. Suma platita de CJ Cluj la acea vreme unei firme PNL-iste a fost de peste 48.000 de lei. De mai bine de un an insa, o echipa de tineri pun umarul la promovarea zonelor de interes din judet, insa oricat de frumos ar vorbi in fata vizitatorilor care trec pragul centrului, infrastructura deficitara face ca vizitatorii sa se rezume doar la orasele si municipiile din judet unde accesul nu necesita masini off road. 

La Centrul de Informare Turistica a judetului Cluj, situat in cladirea Muzeului Etnografic al Transilvaniei de pe strada Memorandumului, nu exista niciun afis sau placuta amplasata vizibila la strada. Acest lucru ii induce in eroare pe turistii care doresc sa obtina informatii suplimentare despre potentialul turistic al judetului. Odata ce ai trecut pragul biroului aflat la parterul cladirii, trei tineri zambitori sar sa iti ofere pliante, afise, mape si carti de vizita, marea lor majoritate avand texte doar in limba romana. Calitatea acestora lasa mult de dorit atat din punct de vedere al imaginilor, cat si al textelor, nemaivorbind de calitatea hartiei pe care sunt tiparite. 

In timp ce doua dintre angajatele centrului, la solicitarea vizitatorilor, pregatesc un vraf de pliante si mape, un tanar incepe sa explice cu harta in fata care sunt punctele cele mai importante de vizitat in judetul Cluj. Marea majoritate a explicatiilor si indrumarilor fac referinta la turismul religios si a catorva resedinte ale nobililor maghiari din Transilvania.  

“Depinde ce va intereseaza sa vizitati in judetul Cluj si cu ce mijloc de transport doriti sa ajungeti la punctele pe care vi le arat. Avem zona de vest a judetului, spre Huedin, unde puteti vizita inca Muzeul lui Octavian Goga de la Ciucea. Daca nu stiati, a fost retrocedat. Comunistii, asa cum au fost ei, au stiut sa respecte testamentul, dar nu mai conteaza. La castelul Goga vedeti numai imaginea clasica, dar mai este in spate, ceea ce nu se vede in prezentari, casa de oaspeti si acel mausoleu al iubirii”, a explicat reprezentantul CNIPT Cluj.

Reprezentantii centrului nu se limiteaza la a promova doar obiectivele turistice din Cluj, ci prezinta vizitatorilor si zonele limitrofe, in speta zona turistica Lesu din Bihor. Infrastructura drumurilor judetene care fac legatura spre punctele de interes turistic este prezentata cu retinere de catre reprezentantii centrului.

“Mai departe, la Bucea faceti stanga pe Valea Iadului si ajungeti la baza barajului Lesu. Asta e deja in Bihor. Daca aveti o masina mai inaltuta puteti urca pana pe coada lacului, unde este o zona superba sau pe la mijlocul traseului la stanga treceti muntele si ajungeti la barajul Draganului. Ce e spectaculos la barajul Dragan este ca are cea mai mare lungime a arcului de cerc dintre tipurile acestea de baraje din tara si nu deserveste o hidrocentrala care se afla pe teritoriul judetului Cluj, ci printr-o galerie fortata ajunge in Remetea. Pentru a ajunge la Cascada Valul Miresei aveti de traversat o portiune de cam 5 kilometri de drum care are asfalt asa si asa”, a afirmat angajatul centrului.

Arborele de Sequoia din Secuieu este si el pe agenda de zi a angajatilor Centrului de Informare Turistica. De aici angajatii CNIPT Cluj trec in revista principalele zone cu potential turistic din Cluj, insa nu inainte de a intreba care este varsta grupului de turisti care urmeaza sa se plimbe prin judet.

 “Daca sunt mai tinerei, le recomandam un circuit montan, iar daca sunt mai in varsta le recomandam city tour-urile in zona Cluj-Napoca, Turda, Gherla, Dej cu tot ce inseamna tur ghidat. Daca aveti agentia dumneavoastra care face incoming puteti vedea pe site-ul nostru care sunt principalele atractii”, a afirmat angajatul centrului, oferind o carte de vizita.

Bugetul centrului, votat de consilierii judeteni, este insuficient pentru potentialul turistic oferit de Cluj si pentru o serie de activitati care ar putea atrage turisti in judet. 

“Bugetul depinde de consilieri, iar ce ni se aproba facem, ce nu ni se aproba nu facem. Am vizitat si noi centrele de informare din strainatate si ar fi multe idei pe care le-am putea implementa si aici, insa nu sunt fonduri. Avem foarte multi turisti americani, francezi, evrei foarte multi datorita comunitatior din jurul Clujului, germani si, de cand s-au deschis rutele directe de avion cu tarile nordice, au inceput sa ne vizitezi si acestia. Au fost si multi elvetieni”, au declarat angajatii centrului.

Intrebati ce lipseste in judet din punctul de vedere al potentialului de promovare turistica, cei trei angajati prezenti azi la Centrul de informare Turisitica Cluj au raspuns in cor: ”Infrastructura”.  

“Asta ne lipseste. Strainii vor mai mult, iar ceea ce avem noi unii chiar se ingrozesc cand vad. In plus mai e si timpul pentru ca din moment ce vii din America, un exemplu, esti limitat ca timp pentru ca daca inchiriezi o masina la fata locului si tu petreci ore intregi pe drum, nu mai faci nimic. Infrastructura clar, inclusiv cea de transport, pentru ca multi ne intreaba cu ce sa ajunga de exemplu in Bontida, sunt putine curse regulate, din pacate”, au incheiat angajatii centrului.

 
    
    

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *