In vizor

Începe vacanța pentru elevii clasei a VIII-a. Urmează examenul de Evaluare Națională. Când vor fi disponibile broșurile de admitere la liceu în județul Cluj?

Vineri este ultima zi de cursuri pentru elevii clasei a VIII-a. Până acum, în perioada 3 – 7 iunie 2019, aceștia au avut posibilitatea de a se încrie la examenul de Evaluare Națională. Conform calendarului publicat de către Ministerul Educației, absolvenții clasei a VIII-a beneficiază de o vacanță de 10 zile, până în data de 18 iunie, când Evaluarea Națională începe cu proba scrisă la Limba și Literatura Română. În același timp, deși conform unui Ordin de Ministru, broșurile pentru admitere la liceu trebuiau să fie publicate până în data de 13 mai, o serie de inspectorate școlare nu au reușit să publice aceste broșuri la aproape o lună distanță față de termenul prevăzut, din cauză că Ministerul Educaţiei a amânat până după alegerile europarlamentare aprobarea planului de şcolarizare pentru liceele teoretice şi şcolile profesionale din ţară.

CITEȘTE ȘIAproape 30.000 de locuri din clasa a IX-a, anulate. Acestea nu se regăsesc în învățământul profesional

Ministerul Educației a aprobat calendarul de desfăşurare a Evaluării Naţionale, examen pe care îl vor susține elevii clasei a VIII-a la finalul anului şcolar 2018-2019. Evaluarea Națională începe cu proba scrisă la Limba și Literatura română, pe 18 iunie și continuă cu proba scrisă la Matematică, pe 20 iunie. Pe 21 iunie este proba scrisă pentru Limba și Literatura maternă.

Notele obținute de elevi la Evaluarea Națională 2019 contează în admiterea la liceu, astfel încât media de admitere la liceu este compusă din media la Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a (80%) şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a (20%).

În acest răstimp, elevii și profesorii din mai multe județe, printre care și Cluj, aşteaptă încă publicarea broşurii de admitere la liceu, deși absolvenții de clasa a VIII-a încheie vineri ultimele cursuri.

CITEȘTE ȘI: Măsuri pentru revitalizarea educației profesionale: 1000 de locuri tăiate din învățământul liceal și transferate învățământului dual

Astfel, spre exemplu, broșura de admitere la liceu 2019 a fost publicată de Inspectoratul Școlar București abia cu trei zile în urmă, cu aproape o lună întârziere, din cauza Ministerului Educației care a amânat până după alegeri repartizarea cifrelor de școlarizare pe licee teoretice și școli profesionale. 

Broșura de admitere la liceu și școala profesională 2019 conține informații esențiale pentru elevii de clasa a VIII-a, precum numărul de locuri pe care vor concura la fiecare liceu în parte, date privind ultima medie de intrare din anul anterior pentru fiecare clasă, pe fiecare filieră, care sunt școlile profesionale duale unde se pot înscrie, dar și câte clase de informatică/științe ale naturii/filologie etc organizează fiecare liceu în anul școlar 2019-2020.

Broșura de admitere la liceu urmează să fie publicată în format online de către Inspectoratul Școlar Județean Cluj în cursul zilei de vineri, iar distribuția în format tipărit a broșurii către unitățile de învățământ va fi realizată începând de luni:

„Broșura se află în procedura de publicare, întrucât planul de școlarizare a fost aprobat cu întârziere și din această cauză broșura se va publica astăzi pe site, iar în format tipărit va fi disponibilă de luni, când va fi împărțită unităților de învățământ pentru a ajunge la elevi. 

Această broșură este necesară spre sfârșitul lunii iunie, când începe, practic, admiterea și se încheie Evaluarea Națională.

Aceasta va fi necesară peste vreo 3 săptămâni, dar e bine să ajungă cât se poate de repede”, a declarat inspectorul general al IȘJ Cluj, Valentin Cuibus.

În mod normal, conform unei recomandări făcute de Ministerul Educației, broșura trebuia să fie publicată până în data de 13 mai 2019.

„Elevii de gimnaziu intră în vacanță, având la dispoziție 10 zile, până când începe Evaluarea Națională, iar după publicarea rezultatelor vor intra în perioada de admitere propriu-zisă”, a adăugat Valentin Cuibus.

După susținerea examenelor de la Evaluarea Națională 2019 pentru absolvenții clasei a VIII-a va începe perioada înscrierii pentru liceu. 

Calendar Evaluarea Națională 2019

3 – 7 iunie 2019  Înscrierea absolvenților clasei a VIII-a la examenul de Evaluare Naţională 2019

7 iunie 2019        Elevii de clasa a VIII-a termină școala

18 iunie 2019      Limba şi literatura română – examen scris

20 iunie 2019      Matematică – examen scris

21 iunie 2019      Limba şi literatura maternă – examen scris

25 iunie 2019      Afişarea primelor rezultate (până la ora 12:00), urmată de înregistrarea contestațiilor (între orele14:00 – 20:00)

29 iunie                Afișarea rezultatelor finale

CALENDAR ADMITERE LICEU 2019:

3 – 7 iulie 2019 Elevii de clasa a VIII-a pot completa fişele de înscriere la liceu

4 – 8 iulie 2019 Elevii și părinții pot verifica fişele de înscriere la liceu și corecta eventualele greşeli în baza de date computerizată

12 iulie 2019     Repartizarea computerizată la liceu a absolvenţilor clasei a VIII-a

Media de admitere la liceu, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților ciclului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Naţională (în proporție de 80%), şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a (20%).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *