Din oras

Începe TIFF. Vezi aici lista premierelor cinematografice și experiențelor digitale

Scris de 377

Cluj Napoca prinde viață timp de zece zile grație TIFF, iar Piața Unirii găzduiește proiecțiile filmelor premiate la Cannes, Berlin sau Veneția. Tot la TIFF, participanții pot lua parte la o serie de experiențe digitale, concerte memorabile și un festival culinar aparte.

Noile voci ale cinematografiei autohtone câștigă teren la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie) din Cluj.  Majoritatea lungmetrajelor prezentate anul acesta în competiția dedicată filmelor românești sunt semnate de regizori aflați la debut, multe dintre ele fiind deja aplaudate și premiate de juriile marilor festivaluri internaționale. Cinefilii sunt invitați să le descopere în secțiunea Zilele Filmului Românesc, alături de 18 noi scurtmetraje.

Pentru prima dată în istoria Festivalului Internațional de Film Transilvania, la cea de-a 21-a ediție a evenimentului, filmul documentar va avea o competiție dedicată lui. 10 opere singulare, realizate de regizori din întreaga lume, aflați la primul sau al doilea lungmetraj documentar din carieră, vor concura anul acesta pentru Premiul secțiunii What’s up, doc?, devenită în ultimii ani tot mai populară în rândul spectatorilor TIFF.

Secretele celor mai apreciate bucătării ale lumii și poveștile oamenilor care îndrăznesc să testeze limitele convenționalului se întorc în secțiunea Film Food dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite. La TIFF 2022, spectatorii vor păși în culisele restaurantelor premiate cu Stele Michelin și îi vor cunoaște pe bucătarii care și-au propus să schimbe lumea prin intermediul gustului. Proiecțiile organizate anul acesta la Cercul Militar vor fi urmate de cine special pregătite la DaPino de staruri ale bucătăriei, chefi apreciați la noi în țară și peste hotare, inspirați de subiectele filmelor din programul TIFF 2022

Unul dintre cele mai așteptate filme românești de la TIFF 2022 este proiectarea în premieră națională a ”Metronom”, film prezentat de Vodafone. Pelicula regizată de Alexandru Belc a câștigat premiul pentru regie la secțiunea „Un Certain Regard” de la Festivalul de la Cannes 2022. Filmul este debutul regizorului Alexandru Belc și evocă România anilor ’70 printr-o poveste de iubire între doi adolescenți, marcată de trădare, libertate și iertare. În premieră mondială la Cluj va putea fi văzut noul film scris și regizat de Florin Piersic Jr., ”Nimic despre dragoste”.

Cea mai recentă extravaganță digital-animată concepută de Anca Damian, ”Insula”, va beneficia de o proiecție specială în Zilele Filmului Românesc, după un impresionant parcurs festivalier internațional început la Rotterdam și Goteborg. Mustind de inventivitate și culoare, comedia suprarealistă inspirată de piesa lui Gellu Naum reinterpretează povestea lui Robinson Crusoe transformând-o într-o fabulă muzicală.

Tot în zona experiențelor digitale memorabile, pe parcursul celor zece zile ale TIFF, Vodafone aduce în Piața Unirii din Cluj-Napoca o instalație digitală aparte, în care se îmbină unele dintre cele mai iubite opere de artă cinematografică și puterea tehnologiei. Instalația digitală interactivă scoate în evidență laturi ale tehnologiei despre care se vorbește prea putin: frumusețea și simplificatea, experiențele digitale având puterea să îi aducă într-un singur loc pe cei dragi, indiferent de distanță și vremuri.

Bestia (1917), capodopera cinematografiei mute semnată de regizorul Aleksander Hertz, cu Pola Negri în rol principal, ajunge în premieră în România, într-o versiune restaurată digital. Producția va fi acompaniată live de muzica compozitorului și pianistului premiat cu Grammy, Włodek Pawlik.

Selecția din acest de la TIFF conține și o serie de filme premiate la Berlinale și aplaudate la Cannes, recompensate cu distincții importante la San Sebastián și apreciate de juriul de la Veneția.

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours Politica
  Kelemen Hunor: ”Ne-am vândut țara!” Motivul pentru care Ungaria are prețuri mai mici la combustibil: ”Noi nu mai controlăm ceea ce înseamnă industrie petrolieră”
 • Acum 9 hours In vizor
  VIDEO – Locuitorii din Petreștii de Jos reclamă că apa le spală drumurile și le inundă curțile din cauza lucrărilor neexecutate din 2009 de la Autostrada Transilvania
 • Acum 9 hours Politica
  SE SCHIMBĂ REPERE POLITICE ÎN TOATĂ ȚARA: Camelia Sălcudean a demisionat din funcția de președintă a USR PLUS Cluj, cică ”dezamăgită” de partid
 • Acum 10 hours Din oras
  Un clujean cere prin bugetarea participativă „transport gratuit pe mijloacele de transport în comun pentru toate persoanele care plătesc impozit local”
 • Acum 11 hours Justitie
  Un bărbat din Câmpia Turzii a fost ridicat de mascați. Acesta este un client al pușcăriilor și are la activ și o evadare din arest
 • Acum 11 hours Jos palaria
  Cluj-Napoca este “primul oraș care” are un festival comunitar organizat de propriul ghetou
 • Acum 11 hours Justitie
  Fostul judecător CCR, Daniel Morar, nu are o părere prea bună despre pregătirea profesională a actualilor judecători ai Curţii: “Problema este pregătirea profesională. Nu te duci acolo să înveți dreptul”
 • Acum 12 hours Vocea ta
  Primarul Emil Boc anunță 90 de noi locuri disponibile în creșe, părinții clujeni îi răspund: „Foarte bine, dar nu e suficient!”
 • Acum 13 hours In vizor
  Investigaţie desfăşurată cu sprijinul poliţiştilor din Cluj: Percheziții de amploare în România și Austria
 • Acum 13 hours Eveniment
  ŞI NICI N-AU ÎNCEPUT ELECTRIC CASTLE ŞI UNTOLD: Clujean drogat la volan “pentru de dimineaţă”
 • Acum 13 hours General
  Că tot are 1200 de angajaţi, plătiţi regeşte, municipalitatea mai angajează doi consilieri cu un salariu de 7.000 de lei brut, fiecare. O bucătăreasă câştigă aproape 6000 de lei
 • Acum 14 hours In vizor
  ÎN TIMP CE STATUL ROMÂN ÎŞI DISTRUGE PROPRIUL ÎNVĂŢĂMÂNT, Guvernul Ungariei anunță că a creat în Transilvania o structură completă de învăţământ în limba maghiară, de la creșă la universitate
 • Acum 14 hours Editorial
  Manichiuristele, aceste “hidden billionaires” ale ANAF
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE