Din oras

Incepe febra “admiterii” la cresele de stat. In Grigorescu se va deschide in curand o unitate noua

Parintii care vor sa isi dea copilul din acest an la cresa sunt in plina fierbere in aceasta perioada. Desi inca nu s-a afisat calendarul inscrierilor, se iau deja masuri care sa le asigure un loc intr-una din cele 14 unitati de stat din Cluj-Napoca. Ca la facultate, la aceste crese au fost in fiecare an cativa micuti pe un loc, iar parintii au ajuns la un nou nivel cu “fentarea” sistemului. Daca pana acum se practica flotantul pe o adresa din apropierea cresei dorite, acum toata lumea isi schimba buletinul cu noua “adresa”. Cele 500 de locuri scoase la “concurs” anual de Centrul Bugetar de Administrare Crese vor fi completate in curand cu aproximativ 180 de locuri, insa parintii apreciaza ca ar fi nevoie de triplarea numarului actual, mai ales ca exista zone noi ale municipiului care nu au deloc cresa.

Presa clujeana scrie an de an despre aglomeratia de la inscrierea la cresele de stat. In 2013, de pilda, au fost crese unde s-au depus cate patru dosare pe un loc. Competita este creata de numarul mic oferit de cresele de stat, in timp ce la cele private taxele ajung si de 10 ori mai mari. 

Locurile insuficiente la cresele de stat le creeaza o serie nesfarsita de necazuri parintilor celor care nu sunt admisi, potrivit Cristinei Grigore, director executiv al Fundatiei Parinti Clujeni. 

“In principiu, ii lasa pe cei mici cu bunicii, care au. Altii angajeaza bone. O parte din cei care nu ajung in sistem mai pot merge, teoretic, la programul scurt al creselor, care e pana la ora 12, pentru ca lupta se da pentru locurile cu pat. O alta parte, cei care isi permit, ajung in sistemul privat. Exista insa si parinti care sunt nevoiti sa renunte la job sau sa isi caute ceva part-time. E o criza foarte mare de locuri de cresa, care nu a fost rezolvata nici de cresele private. Nu avem nici o legislatie pentru cresele private. Un parinte care e profesor castiga 1.200 de lei trebuie sa dea 600 de lei si apoi trebuie sa traiasca cu ce ii ramane”, a explicat ea. 

Construirea relativ recenta a Cresei Micul Cercetas de pe Calea Motilor a adus o gura de aer in sistem, pentru ca a mai adus 100 de locuri noi. 

“E insa total insuficient. Sunt mult mai multi copii, comparativ cu numarul real de locuri. Mai mult de jumatate raman pe afara dintre cei care isi depun dosarele. Mai exista si problema ca s-au dezvoltat imobiliar zone cum ar fi Florestiul, comuna Baciu si altele localitati din jurul Clujului, dar nimeni nu s-a gandit sa dezvolte si partea educationala si cea de ingrijire, cum este zona creselor. In Manastur si Grigorescu, de pilda, sunt foarte multi parinti care vin din Floresti”, a avertizat ea. 

In acesta privinta, a falselor domicilii menite doar sa asigure admiterea micutilor in cresele de stat, se pare ca s-a atins un nou nivel. 

“Acum nu se mai fac vize de flotant pe adrese din apropierea creselor, ci se fac ci se fac de-a dreptul buletine. La cresele private sunt locuri cel putin la fel de multe ca la stat, insa nu exista legislatie care sa ii monitorizeze”, precizeaza directoarea de la Parinti Clujeni. 

Nu este vazuta insa cu ochi buni de catre parinti tendinta de acorda privilegii pe criterii sociale. 

“O mama spune, de pilda ca daca se intoarce peste trei luni la munca si apoi trebuie sa aiba grija sa isi duca si sa isi ia copilul, in timp ce un parinte asistat social este incurajat sa nu isi caute job. Trebuie sa ne gandim ca ei platesc de cateva ori mai putin”, apreciaza Grigore. 

O alta nemultumire a parintilor este legata de conditiile in care functioneaza unitatile de invatamant prescolar de stat. 

“Daca statul si privatul functioneaza prin aceeasi lege, atunci ar trebui sa fie monitorizate la fel. Mi se pare normal sa se ceara dotari si marusi igienice la stat, la fel cum se face pentru autorizarea privatilor. Legea educatiei spune ca invatamantul este gratuit in Romania. In Austria, orice mama, de cand e insarcinata in luna a treia, se duce la administratia cartierului sau si se inscrie pe o lista. Asta inseamna ca administratia poate sa prevada peste 2-3 ani numarul necesar in crese, gradinite, si, respectiv personal. In tarile din Vest este o ingrijitoare la trei-patru copii. Se poate anticipa cand e nevoie de mai multe locuri la cresa, cand la gradinita, iar spatiile se adapteaza cu pereti modulari la aceste nevoi. Sper sa invatam pasii acestia si sa se miste lucrurile si la noi, in Romania”, a explicat Cristina Grigore. 

Autoritatile ar trebui sa fie pe faza 

O masura gresita care are efecte si in zona spatiilor pentru crese a fost felul in care s-au facut retrocedari la Cluj, in opinia acesteia. 

“Multe scoli din Cluj platesc enorm pe chirie, cand puteau fi facute niste campusuri scolare care sa intre in proprietatea statului. Sumele cele mai mari sunt acum pentru chirii, nu pentru dotari. Sunt si multe scoli care au fost dezafectate si date spre alte destinatii. Mi s-ar parea un pic mai important sa vedem ce putem face in sistemul public. La Scoala Spectrum cred ca se putea face asta”, a apreciat ea. 

La modul ideal, numarul locurilor de la creselor de stat de la Cluj, in prezent de nici 500, ar trebuie cel putin sa se tripleze. 

In aceeasi ordine de idei, autoritatile ar trebui sa tina cont de datele statistice care arata numarul de nou nascuti din fiecare an pentru a putea sa le fie pregatiti pentru intrarea lor in “sistem”. 

“Asta ar insemna practicarea unui management de calitate. Daca exista competenta administrativa, lucrurile se intampla cumva programat. Daca te ia mereu prin suprinde orice se intampla, nu se poate vorbi de eficienta bugetara sau de o validare corecta a nevoilor comunitatii. Sunt absolut ca exista oameni extrem de competenti la Cluj care si-ar oferi expertiza in acest context. Trebuie sa jonglezi cu datele si sa stii ca lucrurile nu mai inainteaza lent, ca acum 20 de ani, ci foarte rapid. Numai daca ne uitam la blocajul din oras de la orele la care ies copiii. Parintii lucreaza in general pana la 18, insa trebuie sa isi ia copilul din coltul opus al orasului la 16 sau 17 si isi iau o bona care sa stea cu ei o ora. Nu sunt adepta privilegiilor sociale, dar, daca faci un calcul al veniturilor medii si al costurilor inerente educatiei, nu pot decat sa constati ca e foarte costisitor. Te costa minum 100 de euro lunar doar afterschool-ul copiilor, ceea ce mi se pare un pic cam mult, in conditia in care media salariilor e undeva la 1.500 de lei. 

Pentru anul scolar in curs au fost scoase la bataie 476 de locuri la cresele de stat. Cele mai multe, 85, au fost anuntate la Cresa Casa Spiridusilor, de pe strada Baita, iar cele mai putine la Cresa Scufita Rosie, unde au fost abia 7 locuri.

Taxa lunara pentru cresele de stat, stabilita printr-o hotarare a Consiliului Local din 11 ianuarie 2016 variaza intre 1,18 lei pe zi pentru copii ai caror familie care au doi sau mai multi copii si  venit mediu lunar brut cumulat intre 225-699 lei, la 4,73 de lei pe zi pentru parintii care au singur copil si venit brut cumulat de peste 700 de lei lunar. 

In acelasi timp, la cresele private taxele variaza, potrivit clujulcopiilor.ro, de la 692 la 1.190 de lei pe luna. 

Restrictii la “trucuri” cu domiciliul flotant

Pentru inscrierea in crese se depune un dosar cum documente cum ar fi copii dupa actele de identitate a parintilor, dupa certificatul de nastere al copilului, adeverinte de la locul de munca sau studii al parintilor, copie dupa decizia de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului, precum si alte acte care dovedesc incadrarea in fiecare criteriu de departajare. In privinta acestora din urma, se obtin cinci puncte daca domiciliul parintilor e cat mai apropiat de cresa dorita. Acelasi punctaj se noteaza in functie de adeverinta de la locul de munca, institutia unde parintii sunt la studii sau de prezentarea unei adeverinte de somaj. Se ai primesc 5 puncte daca micutul are frati sau surori in gradinita aferenta cresei dorite. Mai obtin doua puncte mamele care mai au un copil cu varsta sub doi ani care “nu frecventeaza nici o forma de colectivitate”. Familiile cu mai mult copii primesc cate doua puncte pentru fiecare copil care frecventeaza sistemul de invatamant preuniversitar. Cele mai multe puncte, 10, le sunt acordate copiilor care au parinte unic si pot dovedi asta prin acte. Nu avem zeci de mii de angajati cu salariu de peste 3.000 de lei in Cluj. 

Cei care obtin domiciului flotant in zona cresei la care isi inscriu micutul dupa data afisarii conditiilor de inscriere din anul scolar urmator nu vor primi punctele pentru domiciliu. 

Dupa ce se comunica lista cu cei admisi, parintii vor mai prezenta o serie de acte, intre care adeverinte care dovedesc anumite vaccinari, altele care justifica veniturile parintilor si se incheie un contract cu conducerea unitatii. 

100 de locuri noi pe fosta strada a Coastei

In curand intra in “circuit” peste 100 de locuri la o cresa de stat din municipiu, dupa cum ne-a dezvaluit Marioara Neamt, directoarea Centrului Bugetar de Administrare Crese din Cluj-Napoca. 

“Numarul locurilor la cresele noastre va creste cu cel putin 100 in plus, pentru ca se deschide din aprilie o cresa noua, pe strada Nicolae Ivan (fosta Costei, n. r.), numarul 18. In rest, va fi cam la fel. Deja sunt inscrieri, o multime de parinti abia asteapta sa ii dam drumul. Incepem in aprilie, pentru ca se termina lucrarile si nu mai putem sa o mai tinem. Sunt multe solicitari si trebuie sa o pornim. Ca urmare, pentru toamna se elibereaza locurile aferente copiilor care pleaca la gradinita din cele 14 crese pe care le avem. Acestea 100 cred ca se vor completa in curand”, a precizat directoarea. 

Se va mai construi o cresa noua pe strada Donath

Pentru anul scolar in curs “concurenta” a fost in medie de peste doi copii pe un loc. Au fost crese unde au “concurat” chiar si 3-4 micuti pe un loc. 

“Investitii s-au facut prin constructia acestei crese care se deschide in aprilie. Avem deja un proiect executat deja, de constructie a unei crese in Grigorescu, pe strada Donath, a carei executie urmeaza sa inceapa anul acesta. Termenul de executie e de un an, sper sa fie respectat”, a mai dezvaluit Neamt. 

Viitoarea cresa din Grigorescu ar mai aduce cam 80 de locuri noi. 

“In fiecare an cate ceva tot facem, insa dureaza. Nu e usor pana se construieste o cresa, pana reusesti sa rezolvi problemele cu terenurile. Nu e atat de dificila obtinerea bugetului, cat locuri si posibilitati de amplasare a unei crese intr-un areal de locuinte, unde populatia ar vrea si cresa, dar nici n-ar dori sa fie deranjati. Mai multa lupta e cu cei care au nevoie de crese decat cu autoritatea publica. E complicat, dar reusim pana la urma”, a apreciat directoarea. 

Personalul care lucreaza direct cu cei mici din cresele de stat din Cluj-Napoca insumeaza aproximativ 230 de angajati. 

“In general, e aproape de normal. Ar mai putea fi, dar, oricum, ne descurcam. Sigur, conform normativelor si normelor metodologice de functionare a creselor, ar mai trebui ceva in plus, dar ne descurcam, recuperam cu timpul”, a mai spus Marioara Neamt. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *