Din oras

Începe exproprierea clădirilor care stau în calea modernizării coridorului Calea Moților – Calea Mănăștur – strada Uzinei Electrice

48 de imobile, din care 25 din domeniul public și 23 din domeniul privat, se suprapun lucrărilor de modernizare a tronsonului Calea Moților – Calea Mănăștur – strada Uzinei Electrice – strada Oțetului – strada Mărginașă. În ședința de Consiliu Local din 22 decembrie 2020 a fost aprobată Hotărârea de Consiliu Local privind exproprierea acestor imobile, valoarea totală a fondurilor alocate fiind de peste 9 milioane lei. Acum a fost aprobată începerea procedurii de expropriere.

„Se aprobă amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes local la obiectivul de investiții „Modernizare Calea Moților – Calea Mănăștur – strada Uzinei Electrice – strada Oțetului – strada Mărginașă”, în suprafață de 40.551 mp, potrivit documentației tehnice „Plan topografic realizat în sistemul național de proiecție Stereografic 1970, în vederea identificării imobilelor ce se suprapun peste coridorul de expropriere avizat și recepționat de către O.C.P.I. Cluj”, scrie în Hotărârea de Consiliu Local.

Planul cu amplasamentul lucrării și lista imobilelor ce urmează a fi expropriate se aduc la cunoștință publică prin afișare la sediul Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca și prin afișare pe pagina de internet a Primăriei.

Raportul de evaluare a clădirilor care sunt expropriate a fost realizat de SC Mondev Real Estate SRL București.

În ședința de Consiliu Local din luna decembrie au fost și câteva nemulțumiri legate de valoarea exproprierilor. De exemplu, a fost prezentată situația unei case de pe Ilie Măcelaru 37 pentru care este nevoie de expropriere totală. Reprezentantul familiei expropriate afirmă că despăgubirea este corectă din punct de vedere legal, dar este sub prețul pieței și nu este corectă din punct de vedere moral.

„Nu suntem împotriva proiectului, vrem ca orașul să se dezvolte, dar vrem o despăgubire justă. Dacă vă uitați în documentația aferentă proiectului, este vorba de un imobil cu teren de 397 mp și casă de 144 mp, iar la dvs apar 128 mp. Dacă aduni sumele despăgubirilor ajungi la undeva la 217 mii euro. Considerăm că valoarea aceasta este foarte mică față de valoarea de piață și cu acești bani nu poți cumpăra ceva similar în zonă. Știu că este legal calculată această despăgubire, dar moral nu este corect. Vreau să vă rog să încercați să găsiți o modalitate legală de a compensa proprietarii clădirilor despăgubite cu sume corecte din punct de vedere moral”, a afirmat reprezentantul familiei care urmează să fie despăgubită.

În octombrie 2020, Primăria aproba investiția de extindere și modernizare pe traseul Calea Moților-Calea Mănăștur-str Uzinei Electrice-str Oțetului-str Mărginașă și a dat undă verde etapei de exproprieri pe coridorul ce urmează să fie reamenajat.

Valoarea totală a investiției era estimată la 54.328.940,68 lei, ceea ce înseamnă peste 11 milioane de EURO. De altfel, potrivit documentației aprobate deja de consilierii locali, valoarea exproprierilor era estimată la suma de 14.466.601,95 lei, iar durata de a realizare a investiției era preconizată la 24 de luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *