In vizor

Începe construirea zidului de la Pata Rât. Costurile pentru închiderea rampei cresc de la un an la altul. Cu cât s-au suplimentat fondurile din 2015 până acum

Costurile pentru închiderea rampei de deșeuri de la Pata Rât cresc de la un an la altul. Dacă în 2015, era estimat un preț de 6 milioane euro pentru Pata Rât, Huedin, Turda și Gherla, acum vorbim de o suplimentare de fonduri de 5 milioane euro doar pentru construirea unui zid de sprijin între depozitul neconform și centură. Nu este prima dată când sunt alocați bani în plus pentru închiderea rampei, care trebuia finalizată încă din 2010. 

În urmă cu câteva zile, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj anunța că a semnat ordinul de începere a lucrărilor de proiectare și execuție a lucrărilor pentru construirea unui zid de 3,5 metri care să oprească alunecarea depozitului neconform de la Pata Rât. Potrivit șefului județului, zidul va permite finalizarea închiderii rampei. 

„Această consolidare ne va permite să finalizăm în bune condiții închiderea rampei. De altfel, procesul de închidere și ecologizare era deja extrem de avansat în momentul producerii alunecării de teren, motiv pentru care, după consolidarea depozitului, operațiunile rămase de executat se vor încheia extrem de rapid”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj. 

Valoarea totală a lucrările de consolidare a părții de sud-este a depozitului neconform de la Pata Rât este de 5 milioane euro. Suma a fost stabilită în luna iulie, printr-un proiect de hotărâre, în care se preciza cum sunt distribuiți cei 5 milioane euro (peste 21 milioane lei): “Valoarea cheltuielilor solicitate este de 21.692.161,9 lei (cu TVA)din care lucrări, management, consultanță pe perioada sistării lucrărilor 22 iulie – 30 aprilie 2018, în valoare de 1.325.339,35 lei (fără TVA), care constau în: asistență tehnică pentru monitorizarea alunecării: 143.375 lei (fără TVA); studii geotehnice: 174.622,49 lei (fără TVA); analize apă și sol pentru monitorizare: 17.362,62 lei (fără TVA); lucrări de stabilizare și prevenirea continuării alunecării: 684.957,67 lei (fără TVA); paza și staționare barăci: 131.440,69 lei (fără TVA); cheltuieli management, personal, financiar: 173.580,88 lei (fără TVA)”.  

Lucrăril vor dura 1 an, din care 3 luni reprezintă perioada de proiectare, celelalte 9 luni fiind destinate executării lucrărilor propriu-zise de consolidare.

Construirea zidului de la Pata Rât a fost recomandată încă de anul trecut de experții angajați de Consiliul Județean. Expertiza realizată de SC Expert SRL Timişoara a identificat două zone periculoase: una în apropiere de centura ocolitoare și una în zona bălților cu levigat.

„Terenul de sub depozit este plastic curgător sau plastic moale cu structura afectată pe 3-6 metri adâncime”, scrie expertiza de anul trecut.

În acel document se recomanda construirea zidului format din piloți din beton armat între centura ocolitoare și depozitul de deșeuri. Piloții ar urma să fie montați la o distanță de 1.5 – 2 metri unul de celălalt și vor avea o înălțime de 1.5 -2 metri la suprafață.

Tot acea expertiză recomanda și montarea stației de epurare pentru a opri scurgerea apei cu levigat în Zăpodie și implicit în Someș. Activiștii de mediu spun că deși a fost dată în funcțiune stația de epurare, este pompat doar levigatul de la suprafață. Lacul cu levigat are două scurgeri – una care ajunge în Zăpodie și una din care este pompată apa. Practic, se lucrează în zadar, din moment ce o parte din apă ajunge în pârâu.
Referitor la suplimentarea fondurilor pentru închiderea rampei de la Pata Rât, în 2015, conducerea Consiliului Județean anunța închiderea şi ecologizarea depozitelor neconforme de deşeuri de la Pata Rât, Huedin, Turda şi Gherla cu Asocierea SC Nordconforest SA- SC Finara Consult SRL- SC Interdevelopment SRL, la valoarea de 27.267.933,79 lei fără TVA (aproximativ 6 milioane euro).

În ianuarie 2017, conducerea județului anunța că a emis autorizaţiile de construire în vederea executării lucrărilor de închidere acelor patru depozite la o valoare de 29.801.835,65 lei fără TVA, sumă din care 23.394.709,82 lei este destinată închiderii depozitului de la Pata Rât.

După două luni, închiderea Pata Rât a crescut cu 3,5 milioane lei. Așadar, în martie 2017, Alin Tișe anunța că încep lucrările de închidere a depozitelor neconforme de deșeuri Pata Rât, Gherla, Turda şi Huedin, valoarea totală a lucrărilor de închidere fiind de 33.297.933,79 lei. 

Despre plângerea penală pe care fostul președinte al Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan, a depus-o la DNA, în 2015, nu se mai știe nimic. În acea plângere era vorba despre un prejudiciu de aproximativ 2 milioane euro. 

Citește și:

Plangere penala pentru depozitarea ilegala a gunoaielor de la Pata Rat. Prejudiciul adus Consiliului Judetean Cluj este de aproape 2 milioane de euro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version