Din oras

Incendiile și incompetența autorităților locale au adus Cluj-Napoca sub o „pătură” de aer poluat. Clujenii sunt îndemnați să evite aerisirea locuințelor și activitățile în aer liber

Calitatea aerului în Cluj-Napoca este nefavorabilă în această dimineață. Mai mulți senzori din oraș care măsoară particulele în suspensie PM2.5 și PM10 indică valori peste limita legală.

Monitorizarea calității aerului din Cluj-Napoca se face folosind senzori Open Source. Precizăm că este alertă de poluare în municipiu, după ce  groapa ilegală de gunoi de la depozitul de deșeuri Pata Rât, a ars mai bine de 3 ore. Pompierii clujeni s-au luptat cu flăcările pe o porțiune de 5 hectare.

Fenomen de poluare astăzi în Cluj-Napoca cu particule în suspensie PM2.5 și PM10. De jur împrejurul orașului week-endul acesta au avut loc acțiuni de ardere și incendiere a vegetației uscate, fenomen interzis de lege dar des practicat de localnici. Din păcate tot fumul intră pe zona orașului din mai multe zone, Vâlcele, Pata Rât, Apahida și găsește front calm de aer pe valea Someșului, unde se așează. Astfel orașul Cluj-Napoca se trezește sub o pătură de aer poluat. A se evita aerisirea locuințelor sau activitățile în aer liber”, au explicat reprezentanții ONG-ului Strop de Aer, pe pagina de facebook.

Incendiul de vegetație din Sopor a fost stins. Autorul nu a fost prins

Zona Sopor, din Cluj-Napoca, a fost afectată de un incendiu puternic marți seara. 20 de hectare de vegetaţie au căzut pradă focului. Ca de obicei, cel care a dat foc nu a fost prins, acest lucru fiind și dificil de realizat.

De obicei, cei care pun focul sunt localnici din zonă, care vor să curețe câmpul de fânul uscat din vara trecută, pe care le-a fost lene să îl cosească. Obiceiul este deosebit de periculos, pentru că focul scapă de sub control și riscă să ia foc casele.