Politica

Încearcă UDMR un șantaj la PSD?

La începutul acestei săptămâni, în Parlament, au fost depuse o serie de modificări ale legii administrației publice locale care prevăd scăderea de la 20% la 10 % a pragului de folosire a limbii materne în instituții publice, instituirea unui prag alternativ, precum și inscripționarea în limba cetățenilor minorităților care se încadrează în acest prag a denumirii localităților, străzilor și spațiilor publice.

Pe lângă acestea, actul normativ interzice orice modificare a limitelor teritoriale a comunelor, orașelor sau județelor, care s-ar face cu scopul schimbării ponderii cetățenilor minorităților naționale din unitatea admistrativ-teritorială în cauză. În timpul Guvernării Ponta, UDMR și PSD s-au înțeles (a se citi: au făcut troc politic) pentru a rezolva problema steagurilor secuiești, însă această problemă nu a fost rezolvată încă din punct de vedere legislativ.

Susținerea proiectului legislativ de către liderii PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, ar condiționa decizia intrării maghiarilor lui Kelemen Hunor la Guvernare.

Undă verde pentru maghiari

Laszlo Attila a fost contactat de către echipa Cuj 100% pentru a ne explica care este scopul aceste legi administrative.

„Pe de o parte este legea statutului minorității care stă de ani de zile în sertare și asta este o modificare adusă, sau o propunere legislativă care aduce modificări legii administrației publice locale.
Scopul este de a aduce mai jos pragul unde autoritatea este obligată să utilizeze limba minorităților de la 20% la 10%, respectiv în cazul localităților unde există o comunitate de minorități într-un număr de 5.000 și acolo să se ajungă să se poată utiliza, să se pună indicatoare de localități și să se poată folosi în administrație inclusiv limba minorităților” – spune Laszlo Attila, senator UDMR.

Adevărata întrebare este dacă susținerea proiectului legislativ este o „manevră” pentru a intra la guvernare UDMR. Senatorul  Laszlo Attila neagă acest lucru, explicând că este doar un proiect mai vechi, reluat acum.

„Nu are nimic, sunt două chestii diferite. Este un proiect de lege care a fost finalizat în cursul mandatului trecut și depus acum”.

Tot senatorul Laszlo Attila a mai adăugat că nu este vorba de niciun șantaj din partea UDMR la adresa PSD ci, pur și simplu, fiecare își face treaba (își cede de interese) așa cum știe.

„De ce o considerați un șantaj. Uitați-vă în programul nostru, acolo găsiți puncte din programul nostru. Nu știu de ce ar trebui considerat acest lucru un șantaj, pur și simplu fiecare formațiune politică încearcă să-și pună în aplicare programul pe care îl are” – a ținut să precizeze senatorul Laszlo Attila.

Am încercat să obținem un punct de vedere de la PSD. Doar că domnul Horia Nasra este mai preocupat să copieze materiale de presă din Ziar de Cluj și să le folosească pe post de comunicate de presă prin care cică face opoziție la PNL Cluj. Așa că s-a făcut că plouă, cerându-ne să trimitem întrebările pe mail. Ceea ce am și făcut.

Drept pentru care, așteptăm în continuare un răspuns din partea politicienilor PSD Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *