Din oras

Încă un plan urbanistic zonal pentru blocul DIFERIT de pe George Coșbuc

Blocul realizat de proprietarii Diferit, firmă antrenată de municipalitate în modernizarea străzilor din Cluj, intră în analiza specialiștilor din administrația locală. Aceștia au propus un nou plan urbanistic zonal (PUZ) pentru corectarea limitelor dintre parcele pentru realizarea unui imobil cu funcțiuni mixte.

În urma solicitării beneficiarilor Petri Nicolae și Petri Daniela, consilierii clujeni vor fi chemați să aprobe planul urbanistic ce reglementează spațiul situat pe str George Coșbuc 4-6.

Teritoriul reglementat prin PUZ, încadrat UTR ZCP M4, parțial în UTR SZCP Is, aferent PUG, în suprafață de 1542 mp, este constituit în parcela amplasată pe fondul estic al str George Coșbuc.

Pe parcelă există fond construit, corpurile C1,C2,C3 din care se menține corpul C1, iar celelalte două corpuri sunt propuse spre desființare.

Prin planul urbanistic zonal este propusă corectarea limitei între două Unități Teritoriale de Referință.

Teritoriul a fost încadrat conform PUG 2014 parțial în UTR ZCP M4 – Zonă construită protejată. Zonă mixtă cu regim de construire deschis, adiacentă arterelor de importanță locală și parțial în UTR SZCP Is – Zonă construită protejată. Zonă de instituții și servicii publice și de interes public constituite în snambluri independente.

Potrivit Regulamentului Local de Urbanism, revizuirea limitelor Unităților Teritoriale de Referință se poate realiza după cum urmează:
În cazul unei parcele încadrate în două sau mai multe Unități Teritoriale de Referință, se poate iniția un Plan Urbanistic Zonal pentru corecții și stabilirea limitei unității teritoriale de referință, se arată în justificarea demersului.

În acest sens a fost emis Avizul de oportunitate pentru elaborarea planului urbanistic zonal.

Încă din toamna anului trecut proprietarii Diferit erau pregătiți să ridice un nou bloc pe strada George Coșbuc din proximitatea Parcului Mare, o zonă recent modernizată.

CITEȘTE ȘI: Nicolae și Daniela Petri, proprietarii DIFERIT, firmă apropiată Primăriei, trec de la modernizarea străzilor la construcția de blocuri

Astfel, urbaniștii din Primăria Cluj-Napoca analizau oportunitatea realizării unui nou imobil cu caracter mixt pe strada George Coșbuc, din imediata vecinătate a Parcului „Simion Bărnuțiu”, unde beneficiarii Petri Nicolae și Daniela solicitau, prin intermediul unui memoriu justificativ, edificarea unui bloc cu 3 etaje.

Potrivit documentației, terenul aferent investiției se află în intravilanul municipiului Cluj‐Napoca, pe strada George Coșbuc, nr. 5, în zona centrală a localității. Terenul este inclus în interiorul perimetrului de protecție a valorilor istorice și arhitectural urbanistice, fiind situat într‐o zonă cu funcţiuni mixte dezvoltată iniţial ca locuire de tip urban de standard ridicat.

Folosința actuală a terenului este cea de curți, construcții. Construcțiile existente se află într‐o stare avansată de degradare și se propun spre demolare.

Terenul studiat se află în proprietatea beneficiarilor investiției, Petri Nicolae și Petri Daniela Denisa.

Nicolae Petri și Daniela Petri sunt proprietarii Diferit srl, firmă apropiată administrației locale clujene și care a derulat de-a lungul anilor contracte pentru modernizarea podului Traian, a podului Porțelanului – blocat de un boț de sare, modernizarea Pieței Lucian Blaga ori modernizarea Bulevardului 21 Decembrie 1989.

CITEȘTE ȘI: Încă o felie din banii clujenilor pentru firma Diferit, deținută de un fost inginer RADP: modernizarea Pieței Lucian Blaga. 4,3 milioane euro este valoarea proiectului

Fost inginer în cadrul Regiei Autonome a Domeniului Public, din subordinea Consiliului Județean Cluj, Nicolae Petri a știut să se apropie de șefii fostului PDL, care se află de ani buni la conducerea municipiului Cluj-Napoca.

Diferit srl – a fost înființată în 2001, cu sediul în Cluj-Napoca, fiind administrate de Vădean Grigore, asociați Petri Nicolae (75%) și Petri Nicolae Denisa (25%) și înregistra anul trecut un număr de 234 de angajați.

Obiectul de activitate al firmei vizează lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor.

În 2020, firma Diferit înregistra un profit net de 104 951 euro la o cifră de afaceri de 25 900 323 euro.

Beneficiarul dorește demolarea clădirilor existente și construirea unui imobil cu funcțiune mixtă: locuințe și servicii / spațiu comercial la parter, având regim de înălțime 2S+P+2E+M.

Nivelurile subterane vor adăposti un parcaj subteran cu 49 de locuri spre str.G.Coșbuc și spații tehnice spre curte. Parterul va avea pe zona dinspre str. G.Coșbuc un spațiu comercial, care beneficiază de intrare separată de pe stradă, având cota pardoselii la nivelul trotuarului. Restul parterului și etajele vor adăposti apartamente de una, două sau trei camere, având deschideri spre logii sau terase înierbate.

Noul plan urbanistic zonal ce reglementează limitele dintre parcele pentru str George Coșbuc se află în analiza urbaniștilor din Primărie până spre finalul lui martie 2022.