In vizor

Încă o restricție, într-o lume tot mai plină de restricții: țigările mentolate vor dispărea în 20 mai din România

Țigările mentolate vor dispărea pe 20 mai din România, aceasta fiind una dintre măsurile prevăzute de Directiva Europeană a Tutunului, transpusă şi în legislaţia națională.

Începând cu această dată, producătorii și comercianții nu vor mai avea voie să distribuie astfel de produse în țara noastră.

Legea nr. 201/ 2016 care transpune Directiva privind produsele din tutun (2014/40/UE) a intrat în vigoare la data de 10 decembrie 2016. Ea stabileşte normele care reglementează fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe. Interdicţia asupra ţigărilor mentolate se aplică începând cu 20 mai 2020, întrucât acestea intră în categoria produselor cu o cotă de piaţă mai mare de 3%, informează Mediafax.

Potrivit companiei British American Tobacco, în România există 500.000 de fumători de țigări mentolate.

Produsele din tutun încălzit şi ţigările electronice sunt reglementate prin aceeaşi Directivă Europeană a Tutunului ca şi ţigaretele, însă nu se supun aceluiași tip de restricții.

Așadar, din 20 mai, mentolul va mai fi găsit doar în produsele din tutun încălzit și în țigările electronice.

Măsura ar putea duce la o migrație a fumătorilor de țigări mentolate spre piața neagră, ceea ce îi va îmbogăți pe contrabandiști și va scădea încasările la bugetul de stat.

Conform vice.com, un studiu din Circulation din 2016 a descoperit că țigările mentolate nu cresc riscul de a dezvolta boli cardiovasculare mai mult decât țigările obișnuite. O altă analiză a FDA (U.S. Food and Drug Administration) din 2011 a concluzionat că țigările mentolate nu sunt mai nocive decât cele obișnuite. „Ambele tipuri de țigări au efecte negative semnificative asupra sănătătății, printre care boli respiratorii, cardiovasculare și cancer”, a scris autoarea Allison C. Hoffman.

FDA a interzis și alte țigări cu arome în 2009, pentru că acestea îi atrăgeau mai ales pe fumătorii tineri, a scris AP. Astfel, interzicerea acestor țigări i-ar putea împiedica pe unii tineri să se apuce de fumat.

Argumente de natură psihologică se pot găsi pentru orice fel de interdicție, dar atâta timp cât un studiu medical nu constată negru pe alb că țigările mentolate sunt mai nocive pentru organismul uman decât cele obișnuite, interdicția este una pur subiectivă, ce pare a fi menită mai mult a încuraja trecerea la produsele din tutun încălzit și la țigările electronice, care vor putea conține, în continuare, mentol. După ce marile firme au investit în dezvoltarea acestor produse, interzicerea țigărilor mentolate pare mai mult o decizie economică, decât una bazată pe rațiuni de sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *