Din oras

Înc-o strategie: Autoritățile își propun să «planteze» zece mii de corpuri de iluminat public până în 2030. Valoarea investiției este estimată la aproape 7 milioane €

Clujul își propune să amplaseze noi stâlpi de iluminat public = cca 10.000 de noi corpuri de iluminat până în 2030. Pentru concretizarea acestei planificări, administrația locală vrea să mai adopte o strategie. Raftul strategiilor asumate până acum la nivel de hârtie de autoritățile clujene mai cuprinde planificări pentru diminuarea poluării, pentru diminuarea zgomotului, pentru mobilitate urbană, pentru dezvoltarea municipiului etc.

O nouă strategie

În paralel cu planul ambițios al administrației Boc de plantare a 100.000 de arbori până în 2030, plus 100 ha de noi parcuri în viitorul îndepărtat, tot spre 2030, autoritățile își propun să amplaseze noi stâlpi de iluminat în oraș.

„Rețineți trei cuvinte spuse peste tot de Uniunea Europeană: green, digital, resilience.
Dacă vrem bani europeni și calitatea vieții ca afară, țineți minte aceste trei cuvinte.
Astăzi, discuția este despre green, o discuție care este o prioritate top a Uniunii Europene”, declara edilul Emil Boc în iulie 2020 cu ocazia adoptării așa-numitei strategii verzi a orașului.

Green – LED

Plantările de arbori pe care și le-a propus Primăria până în 2030 vor fi dublate de «plantările» de noi corpuri de iluminat public, de preferință sistem LED. Astfel, noul concept asumat de autorități nu se referă doar la green-verde, ci și la investițiile în corpuri de iluminat LED.

Reducerea costurilor este unul dintre obiectivele esențiale ale noii strategii privind iluminatul public.
CITEȘTE ȘI: Iluminatul arhitectural pe timp de noapte, cu peste 3 milioane de lei din bugetul public
Însă, pentru a reduce costurile în viitor este necesară o investiție considerabilă în prezent. În aceste condiții, suma totală estimată a investiției este de cca 7 MILIOANE €
Valoarea estimată a lucrărilor de montare a 10.000 de corpuri de iluminat LED este de 25.000.000 lei.
Valoarea lucrărilor de punere în valoare prin iluminat arhitectural a 20 de obiective de importanță locală este de 8 milioane de lei.
Valoarea estimată pentru construirea unei platforme integrate de telegestiune pentru sistemul de iluminat public este de 1.500.000 lei.
Total = 34.500.000 LEI/ cca 6.973.571,25 euro

După ce va trece de analiza funcționarilor din Primărie, noua strategie privind dezvoltarea sistemului de iluminat public va fi aprobată în ședință de consilierii lui Emil Boc.

 

 

Exit mobile version