In vizor

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei va decide dacă Dinu Criste poate sluji și PMP, în calitate de consilier județean, și BOR, în calitate de preot

Scris de 749

Preotul Dinu Criste, devenit antreprenor și politician, intră în componența Consiliului Județean Cluj, de pe listele Partidului Mișcarea Populară. PMP a obținut peste 5% din totalul voturilor exprimate la nivel județean, astfel că Dinu Criste, pozița întâi pe listele la CJ, are mandatul asigurat. Dinu Criste a candidat din partea PMP și la Primăria Florești, însă a fost votat doar de 485 de floreșteni.

„Importanța unui om este egală cu măsura în care slujește oamenilor. În următorii patru ani, din postura de consilier județean, voi pleda pentru interesele comunității clujene, pentru ca viața noastră sa devină mai bună.  Voi fi omul vostru, al celor care ați votat PMP (și nu numai) în Consiliul Județean.

Mulțumesc cetățenilor pentru încrederea acordată. Rămânem la dispoziția Dumneavoastră!

Mulțumesc senatorului Cristian Lungu pentru încrederea arătată și îl felicit pentru capacitatea de a fi inspirat forță și încredere întregii echipe PMP Cluj pe toată durata campaniei.

O onoare să fiu parte dintr-o echipă cu Maxim, Cosma, Calin Mihai, Aurelia, Duțu și cu toți ceilalți ..

PMP back in Cluj!”, a postat Dinu Criste, în 29 septembrie, pe pagina sa de Facebook.

Pe site-ul oficial al Patriarhiei Române există o serie de „precizări ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind anul electoral 2016”, precizări perfect valabile și pentru anul electoral 2020:

„În conformitate cu Sfintele Canoane, arhiereului, preotului, diaconului, monahului şi monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică partinică, să fie membri ai unui partid politic, să candideze la alegerile parlamentare sau locale,  să participe la campanii electorale şi să ocupe funcţii de demnitar/înalt funcţionar public la nivel central sau local.

Clericul sau monahul care se implică în politică în calitate de membru sau de candidat al unui partid încalcă legământul depus la hirotonie, hotărârile Sfântului Sinod şi regulamentele bisericeşti, caz în care va trebui să aleagă între cariera politică şi misiunea clericală/viaţa monahală. Abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale.

Totuşi, Sfântul Sinod, aplicând principiul iconomiei (dispensă), în vederea împlinirii misiunii sociale la care sunt chemaţi clericii în viaţa comunităţilor pe care le păstoresc, a aprobat ca, în situaţii excepţionale, preoţii şi diaconii să candideze, însă doar ca independenţi şi doar pentru calitatea de consilier local şi consilier judeţean în România cu aprobarea scrisă a ierarhilor lor.

În acest caz, preoţii şi diaconii care au obţinut, în mod excepţional, aprobarea bisericească de a candida pentru a deveni membri în consiliul local sau consiliul judeţean vor fi suspendaţi de la slujirea liturgică pe întreaga perioadă a campaniei electorale (pentru evitarea oricăror suspiciuni referitoare la folosirea de mijloace pastorale în campania electorală), vor adopta în timpul campaniei electorale un comportament adecvat demnităţii preoţeşti, vor respecta legislaţia în vigoare privind campaniile electorale şi alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi nu vor folosi în scopuri electorale lăcaşurile de cult.

Sfântul Sinod reînnoieşte apelul său către liderii partidelor politice din România de a nu permite recrutarea de membri din rândurile clerului şi nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spaţiilor, slujbelor şi însemnelor bisericeşti.”

Ziar de Cluj l-a contactat pe Dinu Criste pentru a îl întreba ce va alege să slujească de acum, Biserica sau Partidul (în calitate de consilier județean), fiindcă, teoretic și practic, nu va putea să le slujească simultan pe amândouă, preotul încălcând deja regulamentele bisericești, potrivit precizărilor Sfântului Sinod al BOR din 2016.

Întrebat dacă va trebui să aleagă între cele două calități, de preot și de consilier județean, Dinu Criste a răspuns:

„Asta rămâne de văzut, e la latitudinea superiorilor mei, nu avem o lege în sensul acesta. Asta rămâne la latitudinea Mitropolitului. Eu acum am fost interzis pe perioada campaniei electorale și momentan nu suntem încă confirmați. Suntem aleși, dar încă nu suntem în mandat, așa că e o perioadă de intermitență, să zicem așa, în care, în principiu, se poate sluji. Acum, deocamdată, nu am slujit. Nu în Consistoriu (se va decide – n.r.), cred că e decizia Înaltului asta. Eu le-aș alege pe amândouă, pentru că sunt și cetățean al cetății, și omul lui Dumnezeu, în slujirea pe care o fac. Amândouă sunt în numele oamenilor și a bunului Dumnezeu, așa că nu văd nicio contradicție între ele. Dacă nu se dă o dispensă, o să vorbim la vremea respectivă.”

Ziar de Cluj l-a contactat pe preotul Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Clujului, pentru a afla punctul de vedere al Arhiepiscopiei asupra dublei calități a lui Dinu Criste, de preot și de politician PMP.

„El poate să se suspende din slujirea preoțească pe timpul cât își exercită mandatul. Fiecare episcop poate să decidă asupra fiecărui caz în parte.

El are de ales, dacă dorește să își păstreze calitatea de preot pe perioada mandatului sau, dacă nu, să se suspende și atâta timp cât este consilier județean, el nu va mai sluji.

El nu are parohie, el are un oficiu pastoral mai mult onorific, nu e legat de o comunitate, nu e preot paroh. El a fost preot de slujire caritativă la un moment dat, după care a rămas cu oficiul de paroh, dar a slujit în mai multe locuri.

Îndrumările din 2016 ar trebui să fie valabile, eu nu știu să se fi schimbat. În momentul în care lași o portiță, poate fi interpretată și poate fi folosită în fel și chip. Eu cred că lucrurile se vor lămuri după ce el va decide ce va vrea să facă și cum anume i se va solicita să se achite de asta, eu nu mă pot pronunța, nu știu cum va decide Înaltpreasfințitul”, a precizat pr. Bogdan Ivanov.

Decizia, dacă Dinu Criste va putea sluji și PMP, în calitate de consilier județean, și BOR, în calitate de preot, îi aparține, așadar Înaltpreasfințitul Părinte Andrei. Hotărârea nu ar trebui să fie greu de luat, fiindcă, după cum spune și Sfânta Scriptură, nimeni nu poate sluji la doi stăpâni.ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours FOTOGRAFILA
  Am auzit că e finalizat Podul Porțelanului. Însuși El, Primarul, a contribuit la lucrări
 • Acum 7 hours Politica
  USR, despre o ordonanță emisă de Guvern, „noaptea, ca hoții”, chiar înaintea mini-vacanței de 1 Decembrie: PSD-PNL a introdus taxa pe soare. Cerem stoparea publicării în Monitorul Oficial și refacerea ordonanței
 • Acum 8 hours In vizor
  Arogantul Culiță Sterp a omorât un om în 2016. Cu tupeu, a încercat o tentativă de mușamalizare de tipul ”Hai să ne înțelegem”. Acum, dacă autoritățile își fac datoria, riscă ani grei de pușcărie
 • Acum 1 day Din oras
  Boc OSĂ facă în Mărăști lift cu drone livrate prin metrou pe Someșul navigabil și cu vedere din Turnul Pompierilor. Zici c-a dat cu copy-paste din avioanele imobiliare ale Elenei Udrea de la Transilvania Smart City
 • Acum 1 day In vizor
  NICIO NOUTATE, PE BANII CLUJENILOR SE FAC ”SERVICII”: Primăria Cluj-Napoca cumpără sediul BCR de pe George Barițiu. Tranzacția costă 5.8 milioane de euro
 • Acum 1 day In vizor
  Polițiștii au cerut recalcularea alcoolemiei manelistului Culiță Sterp. Există suspiciunea că ar fi fost mai mare decât ce s-a raportat
 • Acum 1 day General
  CAI VERZI PE PEREȚI: Renegocierea PNRR e ”foarte limitată”, dar o ajustare va exista, susține ministrul Marcel Boloș: ”Trebuie să facem rost de banii aceștia”
 • Acum 2 days Din oras
  Colegiul Tehnic Anghel Saligny va fi mutat nu neaparat din răutatea ISJ Cluj, ci din nesimțirea celor care știau, încă din 2013, despre faptul că a fost retrocedat terenul, dar au ales să tacă și să pută ca în iarbă!
 • Acum 2 days Politica
  Tanczos Barna: Nu vor mai avea voie să se înscrie la ”Rabla pentru electrocasnice” cei care au blocat programul şi şi-au bătut joc de sprijinul financiar din partea statului
 • Acum 2 days Politica
  Csoma Botond, după ce un lider PNL a cerut ca UDMR să iasă de la guvernare: Are o atitudine antimaghiară consecventă. Nu sunt motive de rupere a coaliției
 • Acum 2 days Editorial
  Emil Ceausescu. Preamultul
 • Acum 2 days Vocea ta
  Minciuna, Tupeul și Primarul
 • Acum 2 days In vizor
  Boc ne anunță că legea îi zice că are 60 de zile la dispoziție să analizeze, cu atenție și îngrijorare, ofertele pentru metrou. OSĂ le analizeze până la sfârșitul lunii ianuarie, la anul. Deci, OSĂ se încadreze în toate termenele PNRR
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE