Politica

Înainte de vizita oficială a președintelui Ungariei la București, presa lui Viktor Orban îl ”critică” pe Iohannis: ”Acesta nu susține aspirațiile de autonomie ale maghiarilor”

Scris de 540

Katalin Novák va efectua miercurea viitoare o vizită oficială la București, în urma unei invitații din partea președintelui României, Klaus Johannis, informează Magyar Nemzet. Potrivit sursei citate, Klaus Iohannis ”nu susține aspirațiile de autonomie ale maghiarilor, ci subliniază necesitatea unei mai bune cooperări între maghiarii și românii din România ca fiind ”singura soluție pentru România”.

 • Publicația pro-guvernamentală de la Budapesta scrie că, ”pe lângă întâlnirea bilaterală, președintele ungar va fi primit de premierul român Nicolae-Ionel Ciuca, de președintele interimar al Senatului, Alina-Stefania Gorghiu, și de președintele Camerei Deputaților, Ion-Marcel Ciolacu.

De asemenea, Katalin Novák are programate întâlniri cu Hunor Kelemen, președintele Alianței Democrate Maghiare din România (RMDSZ) și viceprim-ministru al României, precum și cu alți miniștri ai RMDSZ din guvernul român.

Ultima întâlnire oficială la nivel prezidențial în capitala României a avut loc în urmă cu 12 ani, în 2010, dar întâlnirea din 7 septembrie va fi a treia oară când președintele ungar se întâlnește cu omologul său român în cele patru luni de la învestirea sa.

Aceștia s-au întâlnit la summitul de la București al statelor membre NATO din Europa Centrală și de Est, așa-numitele Nouă de la București, în iunie, iar după summitul regional NATO au avut o întâlnire bilaterală, una individuală.

Prima deplasare în străinătate a lui Katalin Novák după învestirea în funcție a fost la Varșovia, urmată de o vizită privată în Transilvania, la mijlocul lunii mai, la invitația Diecezei Reformate din Transilvania, unde s-a întâlnit cu Hunor Kelemen, și în Nagyenyed, unde a dezvelit placa comemorativă a Casei Episcopale împreună cu episcopul Béla Kató și a vizitat Colegiul Bethlen Gábor.

Președintele a participat, de asemenea, la ceremonia de sfințire a bisericii din Magyarlapád, județul Alba, și a dezvelit statuia în mărime naturală a prințului Gábor Bethlen în Gyulafehérvár, cu ocazia Zilei Unității Reformate Maghiare.

Klaus Johannis, candidatul Alianței Creștin Liberale, o coaliție formată din Partidul Național Liberal și Partidul Democrat Liberal (PNL), a câștigat alegerile prezidențiale din 2014.

Zecile de mii de protestatari nemulțumiți de proasta organizare a votului pentru cetățenii români din străinătate s-au transformat în sărbătoare. Și-a suspendat calitatea de membru de partid după alegerea sa ca președinte, dar simpatiile sale politice rămân clare.

În 2019, el a fost reales președinte al țării, acum în culorile PNL, după ce în 2014 a obținut primul mandat.

Președinția sa s-a axat pe lupta împotriva corupției și pe consolidarea funcționării sistemului judiciar, pe o politică externă transatlantică și europeană angajată și pe „relații puternice și speciale” cu Republica Moldova.

Deși el însuși a criticat legea ucraineană a educației în 2017, de la începutul războiului ruso-ucrainean, România a dus o politică externă clară și fermă antirusească și pro-ucraineană, strâns aliniată la curentul transatlantic și european.

Acesta nu susține aspirațiile de autonomie ale maghiarilor, ci subliniază necesitatea unei mai bune cooperări între maghiarii și românii din România ca fiind „singura soluție pentru România”.

În 2020, însă, nu a ezitat să joace „cartea maghiară”, pe care a văzut-o ca pe o modalitate de a slăbi poziția Partidului Social Democrat din România (PSD).

În 2021, România a fost al nouălea cel mai important partener comercial al țării noastre, ocupând locul trei la exporturi și al doisprezecelea la importuri. Având în vedere cifrele din 2021, am atins niveluri fără precedent în ceea ce privește importurile, exporturile și fluxurile comerciale.”

 

sursa foto: https://www.presidency.ro/ULTIMA ORĂ

 • Acum 28 mins In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 1 hour Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 2 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 2 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 3 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 4 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 5 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 6 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 6 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 7 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 8 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 9 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE