In vizor

În zona centrală a Clujului, vechile clădiri sunt demolate cu autorizații de desființare parțială și de consolidare

În zona centrală a Clujului, vechile clădiri sunt demolate cu autorizații de desființare parțială sau de consolidare. Joaca cu legea se petrece sub ochii Primăriei, al cărei sediu este aflat în apropierea șantierelor, dar se pare că nimeni nu observă ceea ce pare evident.

Pe str. Brassai nr. 5 – str. David Ferenc 4, pe un teren proprietate a Fundației pentru Școală, printr-o hotărâre de Consiliu Local din anul 2018, a fost aprobată construirea unui centru cultural. Președinte de ședință a fost viceprimarul Dan Tarcea.

Fundația pentru Școală a fost înființată de către Uniunea Democrată Maghiară din România, în anul 1996, și are și proiecte derulate cu sprijinul guvernului maghiar.

Panoul informativ de pe șantier ne arată că ar fi vorba despre o „desființare parțială a imobilului existent”, numai că, din „imobilul existent”, a mai rămas un singur zid, pe partea de teren dinspre strada David Ferenc.

În rest, pe partea de teren dinspre strada Brassai 5, a fost ras tot:

Și pe strada Șincai 13, în imediata apropiere a Primăriei Cluj-Napoca, tot un singur zid a rămas, dintr-o clădire istorică, ca un cui al lui Pepelea care să justifice o demolare ce nu a fost autorizată ca atare.

Zidul rămas se poate vedea în spatele celor noi, construite deja.

În rest, demolare completă:

Ziar de Cluj a scris, în septembrie 2019, cine e misteriosul maramureșean care, cu complicitatea Primăriei Cluj, demolează clădiri istorice. Ziar de Cluj a observat cum, în locul fostului restaurant interbelic „Bufnița”, se construiește extrem de discret ceva.

Conform panoului amplasat pe șantier, așa cum prevede legea, aflăm că beneficiarul investiției e Mădăian Mircea Ovidiu, un cetățean din Seini, județul Maramureș.

Autorizația prevede clar că la acea adresă se vor face:

„LUCRĂRI DE INTERVENŢIE DE PRIMĂ URGENȚĂ ÎN VEDEREA PUNERII ÎN SIGURANȚĂ A ELEMENTELOR ȘI PĂRȚILOR DE CONSTRUCȚIE CARE PREZINTĂ PERICOL DE PRĂBUȘIRE , PREMERGĂTOARE CERCETĂRII ARHEOLOGICE ( consolidarea clădirii monument) – conform avizului DJCC nr. 223/Z/14.03.2019”.

Din „păcate”, clădirea s-a dărâmat în timpul lucrărilor de „consolidare”. În schimb, a fost turnată deja o fundație mândră, probabil pentru o clădire de birouri.

Dacă e să ne luăm după un document din 2017, îndoiala devine certitudine (documentul poate fi accesat aici). Astfel, putem afla fără tăgadă că Primăria știa de intențiile lui Mădăian Mircea de a construi „un corp de construcție de birouri cu funcțiunea conexă de restaurant”, cu mențiunea clară că „corpul de clădire din strada Samuel Micu e încadrat ca și monument” și, implicit, trebuie restaurat și în niciun caz demolat. Ca prin minune, clădirea s-a „dărâmat” singură în momentul „consolidării”. Ghinion.

Se pare că în Cluj-Napoca, mai ales în zona centrală, această modalitate de a demola și construi devine rețetă: se obține o autorizație pentru desființare parțială sau pentru consolidare, dar, din păcate, clădirea se dărâmă de tot, de la sine, în timpul lucrărilor, în afară de un singur zid, care rămâne, ca un cui al lui Pepelea, pentru susținerea legală. Ulterior, se obțin eventual autorizații de construire și dezvoltatorul ridică, pe terenul eliberat de clădirile istorice, ce vrea el.

Ziar de Cluj a sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții în privința celor două șantiere în care se pare că dezvoltatorii se joacă cu legea, sub ochii Primăriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *