Din oras

În zece zile, levigatul apă curată se face. Cum se lucrează acum la stația de osmoză inversă de la Pata Rât – FOTO

La patru luni de la instalare, stația de osmoză inversă de la Pata Rât este, în sfârșit, funcțională. De data aceasta, Alin Tișe nu a mai fost ciobănașul mincinos. Reprezentanții firmei care se ocupă de epurarea levigatului ne-au explicat în ce stadiu se află acum procesul de curățare a apei toxice.  

În ianuarie, stația de osmoză inversă care epurează levigatul de la Pata Rât a fost montată de nemții de la Klarwin, cei de la care a fost închiriat utilajul. Până ieri nu s-a lucrat nimic din cauza proastei gestionări a situației de către Consiliul Județean. Firma Process Engineering, care s-a ocupat de procesul de montare a stației de osmoză, a fost blocată timp de patru luni după ce asocierea SC Nordconforest SA – SC Finara Consult SRL – SC Interdevelopment SRL nu au mai vrut să primească pe rampa de gunoi de la Pata Rât materialul rezultat în urma procesului de epurare a levigatului.

După ce Alin Tișe, președintele Consiliului Județean a anunțat ieri că stația de osmoză inversă funcționează, în sfârșit, am fost curioși să aflăm care este situația la fața locului. Unul dintre cele două bazine este plin cu levigat, iar al doilea este gol. Aparent, stația ar părea că nu funcționează, însă acum se desfășoară doar faza de colectare a apei otrăvitoare.

Reprezentanții firmei Process Engineering ne-au explicat că în acest moment, cu ajutorul unei pompe, care este fixată adânc în pământ este adusă apa cu levigat în cele două bazine. Urmează ca în aproximativ zece zile să înceapă epurarea apei toxice, iar apa curată să fie deversată în pârâul Zăpodie. Din moment ce asocierea care se ocupă de administrarea rampei de gunoi nu și-a dat acordul, materialul rezultat în urma epurării levigatului va fi trimis undeva lângă Ploiești.

După cum vă prezentam ieri un calcul estimativ al transportului până în Ploiești, care înseamnă cca 380 km, turele dus-întors ori 5 pe zi X 380 km. Aceasta înseamnă, să zicem, 3.800 de euro pe tarife de TIR, tarife minime, care nu sunt pentru deșeuri periculoase. Iar acesta ar fi costul pe zi doar pentru transport. Orientativ, la Ploiești se vehicula suma de 90 de euro/mc pentru neutralizarea concentratului = 3600 de euro/zi pentru 40 mc. Deci, cel puțin 7.500 euro/zi.

Deocamdată, la stația de osmoză inversă nu este curent electric, alimentarea cu energie se face cu ajutorul unui generator.

“În ceea ce privește activitatea stației de epurare cu o capacitate de 165 de mc/zi, aceasta va fi alimentată în primă fază cu ajutorul generatorului pe bază de motorină aflat în dotare, urmând ca, până la jumătatea lunii iunie, alimentarea stației să se realizeze cu energie din rețeaua electrică”, declara, Tișe, ieri printr-un comunicat de presă.

Chiar dacă conducerea Consiliului Județean Cluj a repetat de mai multe ori că levigatul nu este atât de toxic cum susțin activiștii de mediu și mass-media, în balta cu levigate se observă că iarba este uscată, deci levigatul nu este atât de inofensiv cum susține Tișe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version