Uncategorized

In ultimii 9 ani, Consiliul Judetean Cluj a platit sute de milioane de euro pentru reparatii de 2 lei

In ultimele doua mandate, Consiliul Judetean Cluj a investit in repararea si intretinerea drumurilor judetene 474.216.000 lei, adica peste 110 milioane de euro. In ultimii 9 ani, cu cat sumele alocate pentru acest sector erau mai mari, cu atat era nevoie de mai multi bani in anul urmator.

Paradoxal, desi drumurile au fost reparate cu bani multi in acest an, la anul va fi nevoie de si mai multi. Asta e filosofia dupa care s-a ghidat Consiliul Judetean in ultimele doua mandate. Si, desi s-a bagat mana adanc in bugetul judetului pentru drumuri, un an mai tarziu e nevoie de mai multi bani ca sa repare lucrarile facute cu banii de anul trecut.

Cea mai mare suma a fost acordata anul trecut, cand forul judetean a dat, pentru drumurile din judet, peste 65,5 milioane de lei.

Fostul presedinte al Consiliului Judetean, Alin Tise, explica de ce banii pentru repararea drumurilor sunt tot mai multi, iar starea lor tot mai proasta:

„Si eu mi-am pus aceeasi intrebare, iar raspunsul l-am primit de la ingineri: niciodata n-am avut un program care sa prevada o reabilitare totala a acestor drumuri. Drumurile Clujului au fost doar carpite, asta in timp ce altele se stricau. S-au facut doar plombari, cu o garantie de 6 luni; dupa 6 luni, ele sar afara. Asta e explicatia pentru care in permanenta se cheltuiau bani si in permanenta se stricau drumurile”, ne-a lamurit fostul presedinte CJ.

In timpul mandatului sau, Tise a propus un proiect in care 700 de kilometri de drumuri, din cei peste 1.200 ai judetului, sa fie reabilitati complet. Era primul proiect coerent care avea in vederea reabilitarea si modernizarea sistemului de drumuri judetene. Noua conducere a judetului nu a mai spus nimic despre proiectul lui Tise.

„Eu l-am lasat la judet, dar nu s-a mai facut nimic. E pacat, acele reparatii au o garantie de 7 ani, nu de 6 luni. Acum, in timp ce se fac unele lucrari, se strica in alta parte”, a mai spus Tise.

De la CJ, cu dedicatie

Desi banii pentru reparatiile si intretinerea drumurilor au plecat de la Consiliul Judetean Cluj, R.A.A.D.P.P a gestionat sumele alocate in fiecare an. Astfel, principalul incasator al sumelor tot mai mari, de la an la an, a fost Regia Autonoma de Drumuri Judetene (RADJ), subordonata CJ. Cu alte cuvinte, Consiliului Judetean ii place sa pastreze banii „in familie”. E a doua oara cand Ziar de Cluj scrie despre banii care pleaca si se intorc tot la CJ, dupa cazul in care isi dadea contracte prin incredintare directa propriei firme de paza.

 

sursa foto: citynews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *