Eveniment

În timp ce Klaus Iohannis își face somnul de frumusețe de weekend, românii s-au mobilizat exemplar în vămi pentru a-i primi pe refugiații ucraineni

Scris de 222

 • Peste 18.500 de cetăţeni ucraineni au intrat sâmbătă în România. Creştere de 30% faţă de ziua precedentă
 • Tabăra mobilă de la Siret a început să primească refugiaţi din Ucraina. 72 de refugiați, cazați la un centru de zi și într-o tabără școlară din Botoșani

Peste 18.500 de cetăţeni ucraineni au intrat sâmbătă în România, fiind înregistrată o creştere de 30% faţă de ziua precedentă, informează Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

„În data de 26.02.2022, în intervalul de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România aproximativ 83.635 de persoane (creştere de 14,5% faţă de ziua precedentă), dintre care 18.558 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 30%). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în Romania 8.498 cetăţeni ucraineni (creştere de 21,4%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 7.785 cetăţeni ucraineni (creştere de 43%)”, se precizează într-un comunicat al IGPF transmis duminică AGERPRES.

Conform sursei citate, pe sensul de ieşire din România au efectuat formalităţile 83.299 de persoane (creştere de 15,6%), dintre care 9.698 cetăţeni ucraineni (creştere de 32%).

Structurile Poliţiei de Frontieră au înregistrat, sâmbătă, 168 de cereri ale unor persoane care au solicitat acordarea unei forme de protecţie a statului român, fiind preluate de reprezentanţii Inspectoratului General pentru Imigrări.

„De la declanşarea acestei crize, până la data de 26.02.2022, ora 24,00, la nivel naţional, au intrat în România aproximativ 43.000 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 20.650 cetăţeni ucraineni. În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate în punctele de frontieră 222 de solicitări de azil”, se mai menţionează în comunicat.

Tabăra mobilă din Siret a început să găzduiască, duminică dimineaţă, cetăţeni veniţi din Ucraina, care vor rămâne temporar, până la identificarea altor spaţii de cazare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, Alin Găleată.

El a precizat că primele 41 de persoane au fost aduse cu microbuzele pompierilor militari, din zona vamei la Stadionul „9 mai” din oraşul Siret, unde sâmbătă a fost amplasată şi operaţionalizată tabăra mobilă.

Alin Găleată a reamintit că o tabără mobilă poate asigura condiţii de cazare şi hrănire pentru 201 persoane, fiecare complet fiind prevăzută cu corturi, paturi pliante, sisteme de climatizare şi de iluminat, saci de dormit şi europubele, precum şi o bucătărie rulantă.

Peste 70 de refugiaţi ucraineni au fost cazaţi în Centrul de zi pentru persoane vârstnice de la Mihăileni şi în tabăra şcolară „Codrii de aramă” de la Agafton, au anunţat și reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani.

Potrivit acestora, din cei 72 de refugiaţi care au solicitat un loc de cazare, 17 sunt copii, iar 15 dintre ei sunt studenţi din Maroc, care vor pleca spre ţara de origine.

„Precizăm că, până la acest moment, aceştia nu au solicitat în mod oficial o forma de protecţie a statului român, declarând că sunt în tranzit. La Centrul de zi pentru persoane vârstnice de la Mihăileni, ISU Botoşani a suplimentat cu 30 numărul de paturi, având în vedere că localitatea se află în apropierea Vămii Siret. La tabăra de la Agafton mai sunt disponibile 59 de locuri”, precizează ISU Botoşani.

La cele doua puncte de trecere a frontierei, de la Rădăuţi-Prut şi Stânca, au fost create puncte de distribuire de alimente şi apă.

Bilanț de ultimă oră de la frontierele României: aproape 20.000 de ucrainieni au intrat în țara noastră în ultimele 24 de ore

Peste 18.500 de cetăţeni ucraineni au intrat sâmbătă în România, fiind înregistrată o creştere de 30% faţă de ziua precedentă, informează Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

“În data de 26.02.2022, în intervalul de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România aproximativ 83.635 de persoane (creştere de 14,5% faţă de ziua precedentă), dintre care 18.558 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 30%). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în Romania 8.498 cetăţeni ucraineni (creştere de 21,4%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 7.785 cetăţeni ucraineni (creştere de 43%)”, se precizează într-un comunicat al IGPF transmis duminică AGERPRES. Conform sursei citate, pe sensul de ieşire din România au efectuat formalităţile 83.299 de persoane (creştere de 15,6%), dintre care 9.698 cetăţeni ucraineni (creştere de 32%. Structurile Poliţiei de Frontieră au înregistrat, sâmbătă, 168 de cereri ale unor persoane care au solicitat acordarea unei forme de protecţie a statului român, fiind preluate de reprezentanţii Inspectoratului General pentru Imigrări, scrie Agerpres.

“De la declanşarea acestei crize, până la data de 26.02.2022, ora 24,00, la nivel naţional, au intrat în România aproximativ 43.000 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 20.650 cetăţeni ucraineni. În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate în punctele de frontieră 222 de solicitări de azil”, se mai menţionează în comunicat.

Clujenii s-au mobilizat pentru a da o mână de ajutor refugiaților ucraineni

Club 30 Plus, anunță pe pagina de Facebook: ”In vremuri normale simbata seara ne asteptam clientii.Azi am terminat de amenajat un adapost pentru refugiatii din Ucraina care ajung la Cluj.Multumim tuturor voluntarilor,fara ajutorul lor nu am fi reusit sa ne miscam asa rapid!”

Pe pagina de socializare a lui Vasile-Nicu Rafa, șeful gării CFR Cluj-Napoca, citim despre ”Prima familie refugiată din Ucraina aflată în tranzit prin gara Cluj.”

”Călătoresc la Viena, mama cu doi copii și bunica.
Tatăl și bunicul au rămas acasă…
Le mulțumesc celor care sunt de serviciu în gara Cluj pentru solidaritate, empatie și omenie.”

Angajații Gării CFR Cluj i-au pus la masă și i-au ținut la căldură până le-a venit trenul.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours FOTOGRAFILA
  Poate ne spune un specialist în lege: în cazul statuii lui Iuliu Maniu asistăm la o vandalizare (faptă penală)? Că primarul ne minte ca o servitoare. Chiar muncitorii sunt de vină?
 • Acum 5 hours In vizor
  Tronsonul Nădășelu-Zimbor de pe Autostrada Transilvania rămâne încă o tură muzeu
 • Acum 6 hours In vizor
  PNL are patru ”dottore” în funcții înalte în stat. Scandalurile tezelor de doctorat ale premierul Ciucă și miniștrilor Bode, Cîmpeanu și Roman, dovada că celor din PNL nu le pasă de imaginea partidului. O dovadă în plus: Roman și Cîmpeanu se întorc în prima linie politică
 • Acum 7 hours Eveniment
  CLUJ-NAPOCA MILIONULUI DE LOCUITORI DUPĂ EMIL BOC, are sub 300 de mii conform recensământului din 2021, care s-a ținut în 2022
 • Acum 8 hours Eveniment
  Tânăr de 20 de ani din Cluj, dispărut de la unitatea medicală unde era INTERNAT. Dacă-l vedeți sunați la 112!
 • Acum 9 hours Analiza
  Comedia lui Boc: După 5 ani de studii de fezabilitate (a se citi bani irosiți), centura Cluj începe cu lărgirea unei străzi pe 2 km
 • Acum 9 hours Justitie
  Victor Piţurcă, eliberat și pus sub control judiciar. Primele declarații după ieșirea din arest
 • Acum 9 hours Cooltura
  DEMONII- Spovedania lui Stravoghin, un spectacol de excepție al Naționalului Clujean. In absentia lui Tihon, drama regizată de Tudor Lucanu îl scoate în evidență pe profetul Dostoievski
 • Acum 10 hours Justitie
  Victor Pițurcă, adus cu duba la DNA: a fost adus și fiul lui în fața procurorilor
 • Acum 11 hours Politica
  Marcel Ciolacu: “Dacă toate companiile cu capital românesc plătesc minimum 1% din cifra de afaceri, atunci mergem cu 1% pentru toată lumea”
 • Acum 24 hours PubliNews
  Mai multe branduri s-au alăturat campaniei Winter Sale din Iulius Mall Cluj, iar reducerile ajung până la 70%!
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu după reținerea lui Pițurcă: ”Cred că nu va fi singurul caz!”
 • Acum 1 day General
  L-A PUS LA LOC, PROBABIL CA SĂ-L POATĂ DA ÎNAPOI JOS, DAR DE DATA ACEASTA, “CU RESPECT”. Iuliu Maniu a revenit pe soclu
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE