In vizor

În timp ce Cherecheș era condamnat și reținut, un alt maramureșean, Bogdan Durlea, fostul șef al ISCTR Cluj, era eliberat și plasat sub control judiciar la cererea DNA. Să fie doar o coincidență?

Cătălin Cherecheș, fostul primar din Baia Mare, a ținut prima pagină a tuturor ziarelor din țară. Mai întâi cu condamnarea de 5 ani la închisoare cu executare și apoi cu fuga din țară și prinderea lui în Germania. În tumultul acestor evenimente, un alt maramureșean reținut de DNA Cluj, Bogdan Durlea, fostul șef ISCTR Cluj, a scăpat din arest. Până aici nimic suspect, doar că printr-o coincidență bizară, datele din dosarul lui Durlea coincid cu evenimente importante din serialul Cătălin Cherecheș.

Trebuie să reținem că amândoi sunt maramureșeni și amândoi au fost în vizorul DNA Cluj pentru luare de mită. Doar că asemănările nu se opresc aici. 

În mod aparent inexplicabil, DNA Cluj a solicitat înlocuirea măsurii preventive. Dintr-o dată Durlea putea fi lăsat în libertate, nemaireprezentând un pericol pentru societate. Asta în ciuda poziției pe care a avut-o și a relațiilor pe care și le-a făcut. DNA a înregistrat cererea prin care cerea înlocuirea măsurii preventive în 24 noiembrie. Adică exact în ziua în care a fost dat verdictul în dosarul lui Cătălin Cherecheș. Iar coincidențele nu se opresc aici. Decizia de plasare sub control judiciar a lui Bogdan Durlea a fost dată în 27 noiembrie, iar o zi mai târziu, Chereches era reținut în Germania.

Iată soluția pe scurt:

Admite propunerea Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.N.A. – S.T. Cluj. Înlocuieste măsura arestului preventiv dispusă faţă de inculpatul DB, aflat în prezent în C.R.A.P.- I.P.J. Sălaj, cu măsura preventivă a controlului judiciar, pe o perioadă de 60 zile, de la rămânerea definitivă a prezentei încheieri. Pe timpul cât se află sub control judiciar inculpatul este obligat să respecte următoarele obligatii: -să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; -să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; -să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, respectiv Biroul de Supravegheri Judiciare din cadrul I.P.J. Maramureş, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. -să nu ia legătura, direct sau indirect, cu: 1. Inspectorii I.S.C.T.R.: OI, PMM-,ŞV, VD, PRA, NV, MA, ŢA, CGE, PCG, PAI, ŢCV, CFC, CVG, BSG, BGD, TLE, VFA, BH, MP, ZFM, BMG, MAM, CCH, AAI, FA 2. cu numiţii GE, LT, UI, TZ, CC, LIV, DD, GVF, CVC, CM, SG, ŞL, ŞI, GLC, TIC. e) să nu exercite profesia de inspector în cadrul I.S.C.T.R.

Sunt două dosare intrumentate de DNA Cluj care îi au ca și protagoniști pe doi maramureșeni despre care se știe că se învârteau în aceleași cercuri. De altfel, despre Durlea se știa că era un apropiat al primarului Cătălin Cherecheș.

Ce scria presa în 2021 la numirea în funcție: ”Ginerele lui Nuțu Fonta, garantat de Cherecheș”

Ca urmare a trocului politic, către sfârșitul anului trecut, la conducerea ISCTR a fost instalat băimăreanul Bogdan Ștefan Durlea. Acesta este un apropiat al controversatului edil din Baia Mare Cătălin Cherecheș, cel care l-a și impus în 2019 în bordul administrativ de la societatea de transport public Urbis SA. Numai că ascensiunea lui Durlea i se datorează unui personaj controversat din zona Maramureșului. Este vorba de socrul său, afaceristul implicat în mafia pădurilor Nuțu Fonta, ales în 2012 deputat PP-DD, mai apoi a trecut la UNPR şi, ulterior, a ajuns la PMP. Fiica lui Nuțu Fonta cu Bogdan Ștefan Durlea a fost cununată de fostul vicepremier şi ministru de interne, Gabriel Oprea

Citește și:

Cine este Bogdan Durlea, maramureșeanul din fruntea ISCTR Cluj, săltat de DNA

Căsătoria cu Gabriela Fonta nu i-a adus lui Durlea doar funcții ci i-a crescut și averea 

Șeul Insperctoratului de Stat pentru Constrolul Transportului Rutier Cluj – IT 4, suspect pentru luare de mită,  deține o casă, împreună cu soția sa, în Borșa, de 110 mp, cumpărată în anul 2022 și un teren intravilan de 395 mp în Baia Mare, achiziționat tot în anul 2022.

Soția sa mai are două case și un apartament în Borșa, primite donație, și un apartament cumpărat în 2008 în Cluj-Napoca.

De asemenea, aceasta mai are un teren intravilan de aproximativ 1500 de mp cumpărat în anul 2014, în Borșa, un alt teren intravilan în Borșa de 255 mp și alte două terenuri agricole de aproximativ 20.000 de mp, tot în Borșa, dobândite prin donație.

Bogdan Durlea are în garaj două mașini, un Opel din 2010 și un Audi din 2015, dar și o motocicletă din 2021.

Soția a primit dividende de 600 mii de lei de la Credit Easy, un INFN care dă împrumuturi cu dobândă de 32% pe an.

Şeful Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Cluj, Bogdan Ştefan Durlea, a fost reţinut de procurorii DNA Cluj pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Aparent cele două dosare nu au altceva în comun, dar este cel puțin interesant cum DNA Cluj a decis că Durlea poate fi lăsat liber, nici măcar în arest la domiciliu. Tocmai din acest motiv, Ziar de Cluj a solicitat încheierea penală din dosarul lui Bogdan Durlea pentru a vedea cum a motivat DNA Cluj decizia prin care a solicitat schimbarea măsurii preventive.

 

 

 

 

Exit mobile version