In vizor

În timp ce Boc nu găsește soluții pentru a construi grădinițe și creșe în Bună Ziua, italienii de la Grand Hotel vor să construiască o grădiniță

Locuitorii cartierului Bună Ziua nu beneficiază de aceleași facilități ca și clujenii din alte cartiere. Din cauza faptului că acest cartier s-a dezvoltat haotic, cu largul concurs al administrației locale care a eliberat autorizații de construcție pe bandă rualantă, cartierul nu beneficiază de creșe, grădinițe sau parcuri. De altfel, acest cartier a fost supranumit cartier-dormitor, având în vedere faptul că cei care locuiesc aici se întorc acasă doar seara, neavând alte facilități în apropierea locuinței.

Fiind un cartier nou, s-au mutat aici multe familii tinere, astfel că este o mare cerere pentru creșe și grădinițe. Primăria a avut o tentativă de a demara un proiect de construcție a unei creșe anul trecut, dar s-a lovit de refuzul categoric al vecinilor. 

 ”Cred că este mai mult un moft din partea proprietarilor din zonă, la fel cum se întâmplă și în alte proiecte care sunt contestate de concetățenii noștri”, declara atunci Dan Tarcea. 

Locuitorii de pe strada Ștefan Luchian spun că liniștea lor a fost suficient perturbată de constucțiile care s-au ridicat în ultimii ani, iar gălăgia făcută de copiii de la creșă ar fi prea deranjant pentru ei. 

Investițiile private profită de lipsa de viziune a municipalității

În aceste condiții, investițiile private au mare succes. În cadrul ședinței de urbanism ce va avea loc mâine se va PUD-ul înaintat de proprietarii de la Grand Hotel Italia care vor să ridice o grădinița privată chiar lângă hotel. 

Tema de proiect prevede construirea unei cladiri cu functiunea de gradinita cu regim de inaltime S+P+E. Locurile de parcare necesare functiunii propuse se vor asigura suprateran in incinta si in garajul de la subsol. 

Imobilul propus are urmatoarele caracteristici:

  • Subsol:spatii tehnice,garaj auto,grupuri sanitare,suprafata de 258mp
  • Parter:sali de grupe,grupuri sanitare,vestiare,cabinet medical,cu suprafata de 232mp
  • Etaj:sali de grupe,grupuri sanitare,cu suprafata de 232mp La subsol se vor amenaja parcaje subterane.

De asemenea se vor amenaja locuri de parcare supraterane si loc de joaca. 

”In urma implementarii proiectului se va acorda o atentie deosebita amenajarilor exterioare si peisagere astfel incat sa se creasca cadrului construit dar si natural.Suprafetele ramase libere dupa realizarea obiectivelor propuse se vor amenaja ca spatiiverzi,accese auto si pietonale si spatii de joaca”, potrivit documentației.

Tot în ședința de urbanism de mâine se va discuta un alt PUD prin care se solicită schimbarea destinației din locuinta unifamiliala în creșă/grădiniță privată tot în cartierul Bună Ziua, pe strada Adrian Marino. Acolo funcționează deja o grădiniță privată și vor să se extindă și să realizeze și o creșă. 

Propunerea va realiza adaptarea locuintei existente pentru 3 grupe de copii – total 36,spatii moderne,functionale,adaptate cerintelor si configuratiei conform legislatiei in vigoare.In cele 3 grupe -3 camere,se asigura o suprafata de 2,5mp/copil.

”Subzona studiata si in alte studii de urbanism,reflecta o cerinta a inserarii unor functiuni de tipul institutii de educatie si invatamant (crese gradinite )in regim privat,in absenta celor de stat,adaptate in constructii fiabile,moderne,adaptate cerintelor noilor functiuni”, potrivit documentației.

În municipiul Cluj-Napoca există 1.232 de locuri în creșele de stat. Acest număr este însă insuficient, drept dovadă 900 de copii au rămas fără loc în creșele de stat. Acei părinți trebuie să se îndrepte spre o creșe privată, însă nici acestea nu sunt suficiente. În ceea ce privește grădinițele, acestea sunt mai multe, însă nu există niciuna în cartierul Bună Ziua. 

Primăria va da bani pentru a sprijini părinții să angajeze bonă

La Cluj-Napoca se află în dezbatere publică un proiect menit să acorde sprijin financiar părinților pentru a putea angaja o bonă care să stea cu copiii care nu au fost înscriși încă la creșă sau grădiniță.

Potrivit metodologiei pot beneficia de ajutorul financiar pentru plata serviciilor oferite de bonă persoanele care au în întreținere copii cu vârstă preșcolară, ale căror venituri sunt până la 3500 lei/membru de familie. Ajutorul financiar se acordă pentru fiecare copil de vârstă preșcolară, în funcție de nivelul veniturilor lunare pe membru de familie, după cum urmează:

Până la 2100 lei – 710 lei

De la 2101 până la 2.500 de lei – 550 lei

De la 2501 până la 3000 lei – 390 lei

De la 3001-3500 lei – 250 de lei.

Ajutorul se acordă lunar pentru fiecare copil de vârstă preșcolară.
Acordarea ajutorului financiar se efectuează numai pentru copilul care nu este înscris la creșă sau grădiniță, nu a refuzat un loc sau nu a retras copilul de la creșă/grădiniță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *