Din oras

În timp ce aleșii liberali vorbesc despre alternative de mobilitate, clujenii reclamă: „Traficul în acest oraș a devenit imposibil, după marile măsuri de fluidizare a circulației! Nu mai poți ajunge nicăieri la timp, nici folosind transportul public!”

Scris de 335

În timp ce aleșii locali liberali le oferă, declarativ, clujenilor alternative de mobilitate urbană, descurajând folosirea mașinii personale în favoarea mijloacelor de transport în comun, a trotinetelor și a bicicletelor, locuitorii orașului constată că alternativele oferite de Primărie sunt la fel de nefuncționale ca și mersul cu autoturismul pe străzile de case pe care au răsărit blocuri care au blocat traficul.

„La Cluj-Napoca, numărul de mașini în ultimii 10 ani a crescut exponențial. Discutăm de peste 200 000 de mașini la un oraș care a fost proiectat acum foarte mulți ani, în care străzile sunt așa cum sunt și nu există niciun oraș în lumea asta care să facă față unui număr mare de mașini și și-au schimbat încet comportamentele, au creat alternative pentru cei care vor să folosească bicicleta, mijlocul de transport în comun ș.a.m.d.

Aș vrea să fiu foarte clar că nu se poate pune semnul de egalitate între transportul public și transportul auto. Pe de altă parte, eu nu am cum să-l condiționez pe clujean, și nici nu-mi doresc chestiunea asta, să își cumpere sau să nu-și cumpere o mașină.

Eu trebuie să-i ofer alternative. Noi, ca Primăria Municipiului Cluj-Napoca, trebuie să îi oferim alternative pe toate palierele, fie că discutăm alternativa la mașină, fie că discutăm alternativă la mijlocul de transport în comun, fie că discutăm ca alternativă bicicleta, pentru că nu toți cetățenii clujeni pot să se ducă cu bicicleta, de exemplu. Sau nu toți cetățenii din Cluj pot să se ducă cu trotineta. Dar sunt categorii care vor să folosească trotineta, sunt categorii care vor să folosească bicicleta, sunt categorii care vor să folosească mijloacele de transport în comun și evident că sunt categorii care vor să-și folosească mașina, să se bucure de mașină în fiecare zi, că de-aia și-au cumpărat-o, să se bucure de mașină.

În momentul în care noi oferim alternative și omul să vadă că este mult mai avatajos pentru că: financiar e mai avantajos, că nu îl costă atâta combustibilul; câștigă timp, că nu trebuie să-și mai caute un loc de parcare, ajunge mai repede. Atunci, trebuie să fie un transfer cumva normal și firesc, omul să își dorească să circule cu mijlocul de transport în comun, de exemplu, și să lase mașina acasă și să folosească mașina când se duce în concediu sau când are de dus ceva mai greu sau vrea să facă anumite chestiuni. Evident că sunt și categorii de populație la care mașina e indispensabilă”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea, la un post de radio local.

Ziar de Cluj a arătat că pistele de biciclete din Cluj-Napoca sunt nefuncționale. Chiar și cele noi, verzi, care doar arată bine. Citiți și:

În timp ce Emil Boc promite pistă metropolitană de biciclete, în Cluj-Napoca pistele sunt nefuncționale. Radu Mititean, Clubul de Cicloturism Napoca: „Eu, ca biciclist, am ajuns să evit străzile pe care s-au făcut așa-zise piste de biciclete”

Dacă mașina personală, cu care ajungi inevitabil să stai bară la bară, îți mănâncă timpul, banii și nervii, este transportul în comun o alternativă mai bună de deplasare în Cluj-Napoca? Dacă citim sesizările din ultima săptămână de pe aplicația MyCluj, din secțiunea „Transport public”, am spune că nu:

„Stațiile de autobuz de pe str. Valea Chintăului sunt dezastruoase, nici nu se pot numi stații! Ar fi deja cazul, urgent, să se amenajeze. Pe timp de ploaie și ninsoare este foarte dificil, deoarece e plin de noroi. Autobuzul oprește chiar la marginea drumului și omul trebuie să intre direct în noroi. Dacă mai vine și cineva cu un cărucior clar ajunge în baltă și noroi. Să nu mai zic de lipsa trotuarului, care este la fel o sinucidere, dacă vrei să ajungi de la stație în alt punct. În intuneric toate mașinile claxonează, dar omul efectiv nu are pe unde să meargă, doar pe carosabil!”

„De câteva luni, pe linia 36B/L circulă autobuze extrem de vechi, murdare. Consider că în anul 2022 nu ar trebui ca astfel de autovehicule să fie în exploatare. Am solicitat și solicit, de nenumărate ori, să puneți autobuze noi pe liniile menționate mai sus. Cei din zona metropolitană folosesc autobuze noi, iar noi, cei din oraș, care plătim taxe și impozite, primim cele vechi. De asemenea, orarul autobuzelor s-a schimbat spre mai rău. Acum 5-6 luni aveam autobuz din 12-15 minute, acum circulă din 20-25 de minute, cu toate că autobuzele sunt mereu pline, adică există cerere. Vă rog să luați măsuri.”

„Autobuzul cu indicativul 5934, care circulă dimineața pe linia 36b, cu plecare la 6:24, ar trebui revizuit de către specialiștii dvs. Este inadmisibil ca într-un oraș de 5 stele, cum e Cluj-Napoca, să circulăm cu un asemenea autobuz. Mizerabil, învechit, cu o umbră de lumină, tapițeria nu are rost să mai vorbim. Aș vrea să vă rog să verificați autobuzele puse în circulație și să va întrebați dacă v-ar plăcea să circulați în asemenea condiții. Suntem în Someseni într-adevăr, dar (…) cei mai mulți suntem oameni civilizați, educați și care vor un gram de respect din partea autorităților statului.”

„Transportul public în zona cartier Bulgaria-Clujana NU RESPECTĂ NICI UN PROGRAM!!! 1) În special, BUS 36 circulă doar din două în două intervale de obicei, nu vine autobuz la fiecare oră din program. 2) Troleibuz Nr. 1 astăzi în stația Clujana (capăt linie), trebuia să plece la 17.27, dar a ajuns cu o întârziere de peste 5 minute și a făcut până în Piața M.Viteazu 1/2 ora!!!! NU ESTE POSIBIL AȘA CEVA, ÎȘI BAT JOC DE PROGRAMUL CĂLĂTORILOR!!!! IAR TRAFICUL ÎN ACEST ORAȘ A DEVENIT IMPOSIBIL, DUPĂ MARILE MĂSURI DE FLUIDIZARE A CIRCULAȚIEI!!! Nu mai poți ajunge nicăieri la timp, nici folosind transportul public, decât dacă pleci cu 2 ore în avans?!?! Zona Bulgaria este sub orice critică din punctul de vedere al transportului public. Mașini puține, legături puține cu alte cartiere și chiar și așa, nici acestea nu respectă programul! Solicit și vă rog suplimentarea legăturilor din această zonă cu restul orașului și luarea de măsuri către CTP pt. a respecta programul!”

„Este oribilă circulația pe strada Nicolae Cristea oricum din pricina mașinilor parcate, iar decizia dumneavoastră de a introduce autobuze MARI ȘI MOV nu ajută DELOC! Se formează blocaje!!! Cum ați putut hotărî așa ceva? Nu aveți autobuze mici, gen dubițe?? Sau faceți strada sens unic! Așa nu se poate!!! Trebuie să plec cu 30 de minute mai repede ca să pot ieși în Paris! Oribil!”

„În intervalul orar 14.30-14.51 nu circulă nici un autobuz de pe str. Dacia înspre cartierul Grigorescu. Vă rog să suplimentați traseul cu mijloace de transport. E cartierul cel mai deficitar la acest capitol, singurul autobuz care circulă bine este nr. 30, pentru restul timpii de așteptare sunt foarte mari.”

„Aș vrea să vă rog să găsiți o soluție pentru a scoate din funcțiune taxatoarele electronice din mijloacele de transport în comun în zilele de vineri. Multă lume nu e familiarizată cu programul Vinerea Verde, deci iși cumpără bilet de transport fără să fie necesar. Nu e o situație justă.”

„În stația Borsec Nord am vrut să cumpăr 2 bilete de câte 2 călătorii, dar mi-a dat doar unul. Nici rest n-am primit la cei 10 lei. O zi buna!”

„Se impune suplimentarea autobuzelor în Borhanci. Cel cu nr. 20 de la 7.22 din această dimineață a fost foarte aglomerat și s-a umplut până la refuz la Alverna. Vă rugăm să suplimentați.”

Așadar, cel mai ușor circulă în Cluj-Napoca declarațiile și promisiunile electorale. Cu mașina, cu bicicleta sau cu autobuzul/tramvaiul, se circulă mai greu (și în condiții nu întotdeauna sănătoase, pe timp de pandemie).ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 5 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 7 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 8 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 9 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 10 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 10 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 12 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 13 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE