Din oras

In sfarsit scapam de tantari! Sau nu? Incepe o noua actiune de dezinsectie

Acum cateva zile, Ziar de Cluj a semnalat problema grava a numarului mare de tantari aparuti ca ciupercile dupa ploaie in Municipiul Cluj-Napoca. Pe atunci, atat Primaria, cat si reprezentantii Coral Impex au promis solemn ca la inceputul lunii iulie va avea loc o noua dezinsectie pe domeniul public. Tot atunci, reprezentantii Primariei au declarat ca vor face toate demersurile necesare pentru ca de data asta, in programul de dezinsectie sa fie introdusa o substanta mai puternica.

„O sa vorbim cu cei de la Coral Impex sa schimbe solutia cu care dau, sa puna una mai puternica sau sa gasim o solutie” – declarau la acel moment, pentru Ziar de Cluj, reprezentantii Primariei.

Ulterior, se pare ca atat Primaria, cat si Coral Impex s-au pus serios pe treaba, urmand ca in perioada 4-19 iulie sa  demareze o noua actiune de dezinsectie pe domeniul public al municipiului Cluj-Napoca. Mai mult, constiincioasa din fire, firma Coral Impex a schimbat substanta ce urmeaza a fi folosita in procesul de dezinsectie. Redam mai jos fragmentul din comunicatul de presa pus la dispozitie de Primaria Cluj-Napoca:

„Substantele folosite in actiunea de dezinsectie sunt KOTHRINE PROFI EC 250 – substanta pentru combaterea adultilor, inclusiv a speciei Aedes Albopictus, responsabila pentru raspandirea virusului Zika si BAYCIDAL WP 25 – insecticid pentru combaterea larvelor. Produsele sunt avizate de Ministerul Sanatatii – Comisia Nationala a Produselor Biocide, fac parte din grupele Xn, respectiv Xi de toxicitate si se regasesc in Registrul National al produselor biocide avizate pentru profilaxia sanitar umana.”

Pe scurt, cele doua tipuri de produse fac parte din grupa III, respectiv grupa IV de toxicitate si au in componenta pesticide cu efect toxic moderat si redus. Speram totusi ca nivelul de toxicitate, chiar daca redus pentru om si animal, are un efect ridicat pentru tantarii deranjanti.

Actiunea de dezinsectie va fi desfasurata in intervalul orar 21:00-05:00, cam in perioada in care atat oamenii, cat si tantarii dorm linistiti. Mai mult, reprezentantii Primariei au scapat de „verificarea fizica a produselor”, doar ele sunt avizate de ministerul Sanatatii, iar actiunea se desfasoara in conformitate cu prevederile legale. De parca ar fi putut sa se desfasoare altfel. Ramane totusi de vazut daca pana la urma vom scapa de tantari si insecte sau va fi nevoie de o noua actiune, si inca una, si inca una, la nesfarsit.

In final, se mentioneaza ca, pentru eficienta, activitatea de dezinsectie trebuie tratata in mod unitar, atat pe domeniul public, cat si privat, la nivelul localitatii, motiv pentru care se recomanda cetatenilor, asociatiilor de locatari/proprietari, agentilor economici si institutiilor de pe raza municipiului Cluj-napoca sa efectueze tratamente de dezinsectie in gradini, pe terenuri, pasuni, depozite de anvelope uzate, subsoluri, casa scarii de blocuri, etc, odata cu actiunea de pe domeniul public a Primariei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *