Din oras

În sfârșit! Primăria cumpără bănci pentru locurile de joacă și coșuri de gunoi pentru străzile modernizate, în valoare de 720.000 euro

După ce Ziar de Cluj v-a arătat de nenumărate ori starea precară a mobilierului urban și a aparatelor din unele spații de joacă pentru copii și locuri de fitness, Primăria Cluj-Napoca achiziționează, în sfârșit, bănci pentru aceste spații, dar și pentru zonele de lângă blocuri. Vechiul mobilier urban din lemn va fi înlocuit cu bănci moderne, mai ușor de întreținut. De asemenea, vor fi cumpărate și coșuri de gunoi pentru colectare selectivă. Acestea vor fi amplasate pe străzile modernizate. Valoarea totală a acordului cadru este de 3.613.000 lei (aproximativ 720.000 euro).

În prezent, zonele verzi, locurile de joacă pentru copii, zonele de agrement sunt dotate în proporție de 75% cu bănci cu cadru din țeavă, platbandă și rigle din lemn. Majoritatea au ajuns la limita maximă de utilizare și necesită lucrări de reparații frecvente, care presupun costuri mari și ca urmare, achiziția are ca scop creșterea duratei de viață a băncilor și reducerea costurilor cu repararea acestora. Conform caietului de sarcini, achiziția are ca scop și acoperirea unui segment de populație din cadrul asociațiilor de proprietari, care solicită frecvent montarea de bănci în zona imobilelor de locuințe, precum și acoperirea necesarului de bănci utilizate pentru amenajarea spațiilor de joacă și agrement din cadrul instituțiilor de învățământ. Se are în vedere și achiziția pachetului de bănci stradale, dotări care acoperă solicitările unui segment de populație care solicită ca străzile cu arbori să fie dotate cu bănci pentru odihnă/relaxare.

„Având în vedere că la această dată există un număr de circa 335 de locuri de joacă publice, curți aferente creșelor, grădinițelor și școlilor și circa 26 de locuri de fitness, realizate pe parcursul mai multor ani, unele fiind dotate cu bănci cu rigle din lemn, care necesită o permanentă reparare și înlocuire a părților lemnoase an de an, se are în vedere înlocuirea acestora cu bănci ale căror componente – fontă, HDPE (plastic – n.red.), lemn de esență tare – conferă o rezistență mult mai mare și necesită lucrări de reparații și întreținere minime”, scrie în caietul de sarcini.

Achiziția de coșuri de gunoi se va face în cadrul aceluiași acord cadru pentru bănci. În baza acestui document se vor încheia contracte subsecvente. Acordul cadru se va încheia pentru o perioadă de 12 luni. Cantitatea minimă prevăzută în acord pentru coșuri de gunoi este de 1 bucată, iar cea maximă de 40 de bucăți.

Potrivit caietului de sarcini, pentru a se încadra exigențelor unui oraș modern, european, coșurile de gunoi pentru colectarea selectivă a deșeurilor stradale vor avea un design simplu, cu tentă modernă, axată pe funcționalitate. Compartimentarea va permite selectarea la sursă a deșeurilor stradale pe trei fracții: hârtie/carton, plastic/metal și deșeuri menajere reziduale.

„Deșeurile municipale stradale, asimilabile celor menajere se precolectează în recipiente stradale (coșuri, pubele, containere) asigurate de către primării. Aceste recipiente trebuie să fie în număr suficient, cu volume adecvate și montate la distanțe optime. Totodată, recipientele trebuie să se încadreze ca mobilier urban și să răspundă exigențelor unui oraș modern, european. În municipiul Cluj-Napoca, deșeurile municipale generate în gospodării sunt colectate, începând cu data de 01.07.2019 pe patru fracții, conform cerințelor legislative în domeniu”, este precizat în caietul de sarcini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *