Politica

În Senat s-a adoptat tacit o lege propusă de UDMR prin care se înfiinţează „unităţi de voluntari” pentru asigurarea ordinii publice. De la „Patrula lui Ţepeş”, la Garda Naţională din subordinea Parlamentului – tembelisme legislative

Când vi se spune că o propunere de lege a fost adoptată tacit în Parlamentul României, trebuie să știți că această procedură (fără dezbatere şi vot) ascunde fie lenea aleșilor, fie ignoranța, fie (cel mai des) o mânărie în interes personal – dar de care s-ar dezice de ochii lumii de genul “nici cu polonicul cel mare n-au mâncat, nici gura nu le pute”. Așa a fost, de exemplu, când și-au acordat pensii nesimțit de nesimțite – ups, le-a scăpat legea printre degete, n-au mai apucat să o discute, aveau chestii mai importante de făcut pentru Țară…

Aşa s-a întâmplat şi cu o inițiativă legislativă a UDMR care prevede înființarea de unități de voluntari pentru asigurarea ordinii publice şi care a fost adoptată tacit pe 25 martie de către Senat. Proiectul, inițiat de deputatul maghiar de Bihor, Szabó Ödön (foto), și semnat de alți 16 deputați UDMR, vizează modificarea a două acte normative:

Legea nr.333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor

şi Legea nr.78/2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat în România

Practic, maghiarii propun ca printre formele de pază prevăzute de lege (paza cu efective de jandarmi, paza cu polițiști locali și paza proprie, paza în mediul rural, paza și protecția prin societăți specializate) să fie introdusă și paza locală / comunală, aceasta putând fi asigurată cu unități de voluntari. Adică despre ce vorbim noi aici? Despre o lege care reînvie Gărzile Patriotice şi dă posibilitatea existenţei unor grupuri organizate în vederea aplicării pazei obşteşti şi a liniştii publice.

Dar cine le supervizează unor cetăţeni iniţiativa de a lua legea în mână şi a+-şi face singuri dreptate, de exemplu: să stabilească că cineva este suspect la ei pe uliţă, să-l legitimeze şi să-l reţină? Iar se inventează justiţii paralele?

Dar nu numai udemeriştilor li s-a urcat paramilităria la cap, înfiinţarea a astfel de structuri a fost şi iniţiativa PSD. După Patrula „civilă” a lui Ţepeş, celebrul Nicolicea propunea, în 2016, înfiinţarea unei Gărzi Naţionale subordonate Parlamentului. După care a venit rândul altui celebru pesedist, Marius Bota, sugativa Bechtel, să propună, în 2017, înfiinţarea serviciului militar pe baza de voluntariat si a unei Garzi Civile.

Revenind la ceea ce s-a adoptat tacit în senat, principalele argumente în sprijinul acestei inițiative legislative au fost:

Având în vedere că la nivelul anumitor județe, numărul polițiștilor este destul de scăzut, este necesară înființarea pazei civile comunale / locale pentru activitățile specifice care le sunt atribuite prin actul de înființare adoptat de consiliul local în subordinea căruia își desfășoară activitatea

Persoanele care fac parti din paza civilă comunală / locală vor colabora îndeaproape cu poliția română sau locală, vor executa activități de pază, putând informa, sesiza autoritățile competente respectiv ajuta intervenția poliției, fără a lua însă măsuri, care sunt exclusiv de competența autorităților

Activitatea desfășurată de către acești voluntari aduce un suport în plus locuitorilor localităților în cadrul cărora își desfășoară activitatea contribuind la menținerea siguranței cetățenilor

Inițiativa UDMR a primit avize și rapoarte negative de la comisiile parlamentare de resort precum și de la Consiliul Legislativ, dar, deoarece nu a fost dezbătută în plenul Senatului în timp utile, a fost adoptată tacit și a fost transmisă Camerei Deputaților, care este forul decizional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version