In vizor

În ședința de Consiliu local de miercuri sunt supuse aprobării tot felul de investiții cu cântec

Ședința extraordinară de Consiliu local Cluj-Napoca de miercuri va fi una cu cântec. După blocul turn plantat între case pentru Frățiorii Buzoianu, într-o zonă în care se dă și traficul peste cap de bine gândit ce a fost proiectul, aflăm că și firma Construcții Napoca a fugarului Ioan Bene, vine cu planuri mari în fața consilierilor locali. Construcții Napoca, al cărei director este Gabriel Davidescu (fost UTI) vine cu un plan urbanistic zonal de restructurare industrială spre aprobare pe aproape 6 hectare de teren.

Problema acestui PUZ este însă o parcelă aflată în litigiu pentru care încă nu s-a dat o soluție judecătorească definitivă.

Napocamin, o altă firmă de-a lui Ioan Bene, a cumpărat la licitație această parcelă de la Grup 4 Instalații, firma lui Gicu Agenor Gânscă, aflată în procedură de insolvență. La Napocamin director este Sorin Apostu, fostul primar condamnat pentru fapte de corupție.

Achiziția parcelei a fost contestată de către Grup 4 Instalații. Și, deși s-a dat o soluție în favoarea Napocamin, aceasta poate fi atacată, deci respectiva parcelă nu ar avea ce căuta în proiectul supus aprobării consilierilor locali miercuri. Deocamdată, nici măcar nu a fost redactată motivarea pentru sentința dată în prima instanță.

Terenul pe care se dorește reconversia a aparținut Trustului Local de Construcții Cluj, care avea acolo o bază de producție – Baza de Betoane de pe “Plevnei”. Suprafața totală este de 57.649 metri pătrați.

Potrivit referatului privind aprobarea PUZ, acolo ar urma să se creeze o zonă de mică producție, servicii de tip industrial și cvasi-industrial, comerț, servicii, instituții publice și activități administrative.

Înălțimea maximă admisă este de 28 de metri, iar clădirea administrativă ar urma să aibă 2 niveluri de subsol + parter + 4 etaje + etaj retras, cu circulații pe străzile Fabricii de Zahăr și Plevnei. La intersecția dintre cele două străzi, Construcții Napoca și-a asumat amenajarea unui sens giratoriu.

Potrivit motivării proiectului, se dorește eliminarea unor structuri industriale aflate în paragină, rezolvarea circulației prin amenajarea sensului giratoriu și amenajarea unei promenade pe malul drept al Someșului. Așa că vorbim numai despre câștiguri pentru zona Fabrica de Zahăr – Plevnei.

Arhitectul proiectului este Florina Nicoleta Florian, fosta soție a consilierului local din partea PNL, Ovidiu Florian. Care, cam arogant, le transmite celor care contestă proiectul din motive de poluare (fonică, atmosferică și de trafic), că „liniștea nu există nici în prezent dat fiind vecinătatea construită”.

Proiectul este contestat de Grup 4 Instalații și vecini

Grup 4 Instalații invocă faptul că o parcelă din proiect se află încă în litigiu. De asemenea, există încă urmași ai proprietarilor naționalizați de către comuniști în anii 40-50 ai secolului trecut și care afirmă că terenul nu a fost retrocedat și nu sunt îndeplinite toate formalitățile ca Napoca Construcții să-și adjudece în proprietate întreaga suprafață.

Și firma Lemnconfex se opune în scris, „categoric și ireversibil”, acestui proiect, motivându-și refuzul prin creșterea activității industriale în zonă și, în consecință, a creșterii traficului. De remarcat că majoritatea plângerilor sunt legate de gălăgia și traficul poluant pe care ar urma să o producă activitatea industrială în zonă.

Ca de obicei, la fel ca și în toate cazurile de turnuri de birouri pe care municipalitatea s-a simțit datoare față de investitori să le planteze printre case și pe străduțe înguste, unde sunt studiile de impact cu privire la trafic, cu privire la poluarea fonică șamd? Nicăieri, că pe municipalitatea condusă de Emil Boc o doare-n para-ndărăt de astfel de nesemnificative detalii precum confortul și sănătatea clujenilor. Și ar mai fi o întrebare: de ce nu se mută astfel de investiții în activități industriale în marginea orașului? Parcă de aceea a construit Consiliul Județean Cluj o salbă de Tetarom-uri…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *