Garda de Mediu a luat la purecat legalitatea emiterii autorizației de construire pentru hotel, după ce Ministerul Culturii a transmis Primăriei Cluj-Napoca încă din 2008 că „lucrarea nu se avizează”. Și-atunci, nu pricepem prin ce resorturi și mecanisme absconse s-a ajuns la situația ca municipalitate clujeană să dea autorizație de construcție și ca proprietarii terenului să distrugă un monument cu valențe istorice, prima Grădina Botanică a Clujului.
Reamintim faptul că se lucrează murdar pentru a se face acel hotel încă de pe vremea lui Gheorghe Funar. Mai întâi au făcut tot posibilul să distrugă, prin neîngrijire și nealocarea de bani pentru restaurarea, clădirea cunoscută drept “Casa Călăului”, care cică nu era clasificată ca monument istoric. Aceasta a fost lăsată să se degradeze și să se prăbușească tocmai pentru a da prilej viitorilor dezvoltatori imobiliari să o radă de pe fața pământului. Așa știe să respecte municipalitatea clujeană istoria orașlui pe care îl păstorește.

După distrugerea “Casei Călăului” pasul următor a fost distrugerea primei grădini botanice a Clujului, cunoscută drept “Grădina Prefectului” – prin artificii și mizerii administrative pe care le putem defini drept “pe ascuns, la lumina lămpilor din Restaurantul Maimuța Plângătoare, ca para-ndărătiștii”, așa cum cam procedează “urbaniștii” din Primăria Cluj-Napoca. O, dar câte situații de acest gen nu avem documentate – cu “urbaniștii” municiplaității dând consultații pe PUG și PUZ pe marginea meselor din “Maimuța Plângătoare”!
Revenind, Garda Națională de Mediu a cerut imperativ Inspectoratului de Stat în Construcții Cluj să verifice legalitatea emiterii autorizației de construire din octombrie 2015 pentru imobilul cu funcțiune hotel, „inclusiv a actelor care au stat la baza emiterii precum și verificarea respectării procentului de ocupare a terenului”.
Cei care au insistat să se facă lumină în acest caz sunt locatarii unui imobilul istoric de pe strada M. Kogălniceanu indignați de modul abuziv și presupus ilegal în care s-au făcut tăieri de copaci într-o curte de pe strada Avram Iancu, distrugând-se astfel un monument natural al Clujului, pentru a face loc unui hotel.
Conform acestora:
„După răspunsurile evazive oferite de Primăria Cluj-Napoca și Agenția de Protecție a Mediului Cluj la sesizările noastre, prin care se aruncă responsabilitatea de la o instituție la alta, avem în sfârșit o adresă a Gărzii Naționale de Mediu Cluj prin care se lămuresc unele aspecte referitoare la aceste tăieri abuzive de arbori seculari în centrul Clujului Medieval, în sensul că aceasta face lumină referitor la statutul pe care îl are acea grădină situată la adresa strada Avram Iancu nr. 21-23: un spațiu verde situat lângă zidul cetății medievale a Clujului cu un conținut de 33 de arbori seculari”.
Potrivit acestora, Garda Forestieră Cluj, Inspectoratul de Poliție Cluj și Parchetul Cluj au început o anchetă pentru lămurirea situației.
Pe firul puturos al afacerii au intrat și Instituția Prefectului Cluj. Săptămâna trecută, în direct la emisiunea ÎN VIZOR de la televiziunea locală NCN, prefectul Gheorghe Vușcan a declarat că a sesizat și el organele competente ale statului cu privire la ceea ce a definit “o mizerie de neconceput” și că “se va ajunge la plângere penală și dosar penal”. Urmare a acțiunii prefectului, Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Parchetul Cluj au început o anchetă.
Asociația de Proprietari mai cere Consiliului Local și primarului Emil Boc să suspende sau să anuleze autorizația de construire.
„Am consultat mai mulți arhitecți de renume din orașul nostru și cu toții sunt stupefiați de ce se întâmplă acolo pe strada Avram Iancu nr. 23-25. Cu toții știu de această grozăvie de proiect: hotel 2S-D-P-2E-2ER, cu o înălțime de la sol de 21 metri, 88 de camere și 4 săli de congres, proiect care a început să fie introdus în ședințele de Urbanism a Consiliului Local Cluj-Napoca începând cu anii 2005-2006 și a fost respins de nenumărate ori din cauza gravelor probleme pe care le avea. Faceți toate demersurile de suspendare-anulare a acestei autorizații de construire nr. 1218/05.10.2015 și de readucerea a acestei grădini la statutul de spațiu verde”.
Interesant este răspunsul dat de Grada de Mediu care practic aruncă pisica în curtea municipalității. Care municiplaitate, în 18 februarie, municipalitatea a comunicat următoarele: „A fost emisă A.C. nr. 1218/05.10. 2015 pentru executarea lucrărilor de /*”I*/*/mobil cu funcțiunea Hotel 2S+D+P+2E+2M, amenajari exterioare”/*,cu termen de execuție de 36 de luni de la data începerii lucrărilor (din data de 14.06.2016). Autorizația de Construire emisă de Primăria Cluj-Napoca are la bază toate avizele și documentele necesare, inclusiv Decizia nr. 475/28.11.20113, eliberată de Agenția pentru Protecția Mediului (anexată prezentei informări – FOTO), prin care se specifică faptul că proiectul nu se supune evaluării impactului asupra mediului. Specificăm faptul că Primăria Cluj-Napoca a emis această autorizație de construire în conformitate cu legislația în vigoare. În cazul în care municipalitatea nu elibera autorizația de construire, funcționarii Primăriei se făceau vinovați de abuz în serviciu, în condițiile în care solicitantul avea toate avizele legale”.
Citim (răspunsul Gărzii de Mediu) și nu pricepem care-i rostul minciunilor: