Focus

În România, orice pierde-vară se poate purta ca un General

Orice poate fi vândut și cumpărat în România. Însă de această dată nu ne referim la fructe și dulciuri, ci la gradele și însemnele militare, embleme ale poliției, trese și embleme SRI etc. Și totul poate fi achiziționat în mod virtual, după cum vă puteți da seama. Ca pe taraba din piață, sunt scoase astfel la vânzare, cu liber acces pentru orice neavenit. În funcție de pofta ce-ați poftit, puteți deveni Ofițeri din Brigada de Informații SRI, Ofițeri Brigada Antiteroristă SRI ori Ofițer al Poliției de Frontieră, Căpitan Marină Fluvială și lista poate continua la nesfârșit.

Corespunde acest tip de comerț, fie el și online, reglementărilor legale cu privire la însemnele militare? 

De altfel, prin vara anului 2015, figura un proiect legislativ potrivit caruia cetatenii romani pot sa faca donatii la MApN pentru dotari, iar in schimb pot sa primeasca compensatii, inclusiv grade militare, chiar si cel de general. Propunerea legislativa pentru „crearea si desfasurarea unui mecanism de donatii benevole private, care sa colecteze fonduri utilizabile exclusive in dotarea logistica a MApN”, semnata de 32 de deputati si senatori, se afla in consultare publică la Camera Deputaților și stârnise la vremea respectivă câteva nemulțumiri.

Pe unul dintre site-urile de pe care poți cumpăra și vinde orice, tresele militare sunt disponibile oricui spre a fi achiziționate. 

Până la urmă, dacă poți cumpăra funcții și influență, de ce să nu poți avea parte și de niscaiva însemne oficiale, grade militare etc? Și ultimul bandit poate ”adăuga în coș” câteva galoane sau embleme care-i pot preschimba statutul într-o clipită.

Am încercat să aflăm poziția oficială în acest sens, a Ministerului Apărării. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale, Colonelul Oliver Anghel, a declarat următoarele:

Nu cred că e o problemă cine achiziționează însemnele, problema e cum sunt folosite? Sunt producători care fac astfel de echipamente, se pot găsi pe piața liberă, dar problema e că tu ca cetățean, în conformitate cu legea, nu ai voie să le porți. Faptul că el produce, nu e o problemă, Ca militar, pot să-mi achiziționez de la diverși producători, pentru că sunt servicii externalizate. Noi nu producem ținută, noi o achiziționăm. 

Echipamentul nostru, care este acum în armată, este produs tot de firme private. Nu îl producem noi. Problema este: cum e folosit? Adică, noi (militarii – n.red.) avem dreptul să purtăm ținută și însemne militare, pentru că acela-i un însemn – gradul. Dumneavoastră ca civil, nu aveți dreptul să purtați un asemenea însemn, adică atunci când sunteți surprins că aveți ținută, dar nu aveți calitatea de militar, vi se poate face o plângere. 

Nu aceasta e problema – cine produce gradul? Problema e că eu, având calitatea și statutul de militar, am dreptul. Dumneavoastră, ca cetățean român, ca civil, nefiind militar, nu aveți acest drept. Și atunci veți suporta rigorile legii, ca orice cetățean. Este o contravenție, cred. Nu sunt de specialitate jurist, dar cred că e o contravenție”. 

Un asemenea însemn militar, conform colonelului Anghel, poate fi luat de la un prieten militar, în mod liber. Important este ca cel care folosește, să știe că nu are voie. Altfel spus, libera achiziție este permisă, iar responsabilitatea revine în totalitate cumpărătorului/celui care poartă aceste însemne. 

Orice firmă antrenată în această producție, nu este responsabilă cu privire la cumpărător. Răspunderea aparține doar cetățeanului care achiziționează aceste trese, dar nu are calitatea de militar, ofițer etc. 

Un alt aspect semnalat de către purtătorul de cuvânt al MAPN, se referă la reglementările precise privind portul ținutei militare: când un militar trece în rezervă, în urma unui raport personal, acesta primește dreptul sau nu, de a purta ținuta militară. Iar ținuta poate fi purtată doar în anumite momente, precum ceremoniile oficiale, invitații cu caracter special etc. Portul ținutei este, astfel, reglementat. 

Cu toate acestea, oricine își poate cumpăra, în mod liber, însemne ale diverselor structuri de interne. Fie de pe o adresă online specializată (grade-militare.ro), fie de pe orice alt site de comerț online (okazii.ro).

Problema a rămas, totuși, nelămurită: achiziționearea acestor însemne din mediul online, nu ar trebui condiționată? 

Putem aminti Regulamentul privind descrierea uniformei militare clericale, a însemnelor distinctive și de ierarhizare, specifice clerului militar din Ministerul Apărării Naționale din 19.05 2004, precum și Ordinul MAI nr. 181/2013 – modificarea şi completarea Ordinului MIRA nr. 490/2008 privind însemnele heraldice ale structurilor MAI – ordine și regulamente care specifică caracteristicile însemnelor și treselor oficiale, particularitățile acestora, părțile componente, precum și situațiile în care pot fi utilizate.

Însă achiziționarea acestor embleme și grade ale diverselor structuri de interne, intră în circulație într-un mod total liber, nefiind reglementată clar și precis. Piața liberă, mai ales cea virtuală, nu a ocolit nici acest segment, al însemnelor oficiale. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version